Αναμένονται νέα λουκέτα λόγω απραξίας των τραπεζών
Οι πολύχρονες καθυστερήσεις των τραπεζών να προχωρήσουν σε ανεύρεση λύσεων για τα προβλήματα που οφθαλμοφανέσατα θα τους χτυπούσαν δυνατά τη πόρτα είναι πλέον με μαθηματική ακρίβεια σίγουρο ότι θα οδηγήσουν σε νέα λουκέτα αρκετές μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις. Κι αυτό γιατί οι τραπεζίτες θεωρούν ότι είναι πλέον αναγκασμένοι να προχωρήσουν σε βίαιες λύσεις κατά των εταιρειών που δεν πληρώνουν τα δάνειά τους. Φοβούνται όμως ότι θα οδηγηθούν στα δικαστήρια αν προχωρήσουν σε τέτοιες ενέργειες, γι αυτό και δεν προχωρούν σε κανενός είδους λύση. Και τα λουκέτα που αναμένεται να έρθουν από την απραξία των τραπεζιτών, είναι πολύ πιθανό να έχουν οδυνηρές συνέπειες στη συνέχιση της ύπαρξης των ελληνικών τραπεζών.
Οι λύσεις έπρεπε να έρθουν εδώ και πολλά χρόνια. Όταν δηλαδή οι τράπεζες απλά παρακολουθούσαν τις διοικήσεις των υπερχρεωμένων εταιρειών να κάνουν κακοδιαχείριση ουσιαστικά με τα χρήματα των Ελλήνων καταθετών, χωρίς να παρεμβαίνουν καθόλου. Και τώρα πάλι οι τράπεζες εξακολουθούν να παρακολουθούν άπραγες. Και οι υπερχρεωμένες εταιρείες βυθίζονται σε απλήρωτες δόσεις, ενώ και τράπεζες δεν παίρνουν χρήματα. Οπότε και η όποια ανάπτυξη απομακρύνεται καθημερινά.
Αυτή την απραξία οι δανειστές τη μεταφράζουν σε σχέσεις διαπλοκής μεταξύ τραπεζών και εταιρειών γι αυτό και ξηλώνουν τις διοικήσεις των τραπεζών. Αλλά και τα δικά τους στελέχη που θα αντικαταστήσουν τα μέλη των διοικήσεων θα βρουν μπροστά τους ένα πρόβλημα ιδιαίτερα διογκωμένο. Και φυσικά, θα προχωρήσουν σε ριζικές και βίαιες λύσεις, που δεν θα υπόσχονται σε καμία περίπτωση την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, αλλά μάλλον το ξεπούλημα των κακοπληρωτών εταιρειών. Και τότε θα αυξηθεί και η ανεργία. Και από τους εργαζόμενους που θα προστεθούν στις έως τώρα στρατιές ανέργων θα είναι πάρα πολλοί, η συντριπτική πλειονότητά τους, που είναι δανειολήπτες και δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν και τα δικά τους δάνεια. Και θα καταλήξουν στο δρόμο γιατί κάποιο distress funds θα τους πάρει το σπίτι για ένα κομμάτι ψωμί.
Και όλες αυτές οι αλυσιδωτές αντιδράσεις θα συμβούν μόνο και μόνο επειδή οι τράπεζες παρακολουθούσαν ή είχαν σχέσεις διαπλοκής με εταιρείες που έκαναν κακοδιαχείριση στα δάνεια που έπαιρναν.
Αλλά πάντα είναι ο πιο ανίσχυρος που πληρώνει το πιο βαρύ κόστος. Ο απλός εργαζόμενος δανειολήπτης ο οποίος ούτε ευθύνεται για την κακοδιαχείριση, ούτε ήταν απατεώνας, ούτε έκλεβε την εφορία, ούτε άφηνε απλήρωτη τη τράπεζα. Αλλά δεν θα μπορεί να αντέξει το βάρος της εξυπηρέτησης του δανείου του καθώς θα έχει μείνει άνεργος.
Αλλά οι διοικήσεις των εταιρειών που έκαναν κακοδιαχείριση με τα δάνεια που έπαιρναν, το πολύ – πολύ να βρουν γρήγορα μια άλλη δουλειά. Η οποία μπορεί να μην τους δίνει την παχυλή αμοιβή των χιλιάδων ευρώ που έπαιρναν πριν, αλλά θα εξακολουθεί να είναι μια πολύ καλή αμοιβή που θα τους επιτρέπει να συνεχίσουν να ζουν πλουσιοπάροχα. Για να μην προσθέσουμε και τα χρήματα που ήδη βρίσκονται στους φορολογικούς παραδείσους «για μια ώρα ανάγκης».
Και μετά θα περιμένουμε την ανάπτυξη.