Αναμενόμενη μετεκλογική «βουτιά» στο Χ.Α.
Συνεχίστηκαν και χθες, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, οι έντονες πιέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο μετράει ήδη απώλειες της τάξης του 6,78% μετά την αλλαγή… σκυτάλης στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό.
Παράλληλα, αυξήθηκαν περαιτέρω οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, δείγμα της ανησυχίας που διακατέχει τους επενδυτές για τις διαπραγματεύσεις της νέας κυβέρνησης με την τρόικα, αλλά και για την «αντιμετώπιση» που θα έχει ο εγχώριος χρηματοπιστωτικός τομέας (και οι διοικήσεις των ομίλων) από τον ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια στιγμή, εκφράζονται επιφυλάξεις για το τι μέλλει γενέσθαι με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, καθώς το νέο κυβερνητικό σχήμα δεν δείχνει ιδιαίτερη… προθυμία για την ολοκλήρωση των περισσότερων ιδιωτικοποιήσεων.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το Χρηματιστήριο Αθηνών, η εικόνα… κατάρρευσης που παρουσιάζει το ταμπλό αποδίδεται κυρίως στις μεγάλες ρευστοποιήσεις που σημειώνονται στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος υποχώρησε σε ποσοστό 23,37% το προηγούμενο διήμερο, με την κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να έχει «συρρικνωθεί» κατά 4 δισ. ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες η Eurobank έκλεισε στο -12,9% (ενώ ενδοσυνεδριακά είχε φθάσει στο -20%), η Τράπεζα Πειραιώς στο -12% (με χαμηλό επίσης στο -20%), η Εθνική Τράπεζα στο -11,81% (-18,11% το χαμηλό ημέρας) και η Alpha Bank στο -10,19% (έχοντας φθάσει κάποια στιγμή να χάνει έως και 20,39%).
Σε γενικές γραμμές, παραμένει σε υψηλά επίπεδα η αβεβαιότητα στην αγορά σχετικά με τη ρευστότητα του συστήματος, την πορεία του δανεισμού και το τι μέλλει γενέσθαι με τα «κόκκινα» δάνεια.
Οπως σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα θα παρατείνει τους κινδύνους ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ η χρήση πόρων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω του μηχανισμού ELA θα μπορούσε να αγγίξει αυτόν τον μήνα τα 65 δισ. ευρώ, από 56 δισ. που ήταν στα τέλη Δεκεμβρίου και 44,9 δισ. ευρώ στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου.
Ο διεθνής οίκος αναφέρει πως «η επιτυχία του ακροαριστερού αντιμνημονιακού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ θέτει εν αμφιβόλω τη δυνατότητα της νέας ελληνικής κυβέρνησης να συμφωνήσει με την τρόικα για παράταση ή ανανέωση του προγράμματος διάσωσης της χώρας».
Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «η παρατεταμένη οικονομική αβεβαιότητα είναι πιστωτικά αρνητική (credit negative) για την Ελλάδα, διότι εντείνει τους κινδύνους αναχρηματοδότησης και ρευστότητας της χώρας, υπονομεύει την εμπιστοσύνη των καταθετών και έχει δυσμενή επίπτωση στις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».
Αναφορικά με τις καταθέσεις, οι εκτιμήσεις του οίκου κάνουν λόγο για απώλειες της τάξης των 7-8 δισ. ευρώ από τα επίπεδα που βρίσκονταν στα τέλη Νοεμβρίου (164,3 δισ. ευρώ).
Σύμφωνα με τη Moody’s, οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να αντιμετωπίσουν μια αυξανόμενη απροθυμία των δανειοληπτών να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση δανείων, καθώς οι δανειολήπτες θα τείνουν να σταματούν τις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες, ευελπιστώντας πως η νέα κυβέρνηση θα προωθήσει μέτρα πιο φιλικά στους δανειολήπτες – μεταξύ των οποίων και διαγραφή χρεών.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι στα τέλη του γ’ τριμήνου του 2014, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονταν στο 34,2% όλων των δανείων του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.
Τέλος, νέο «άλμα» σημειώθηκε στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με το 3ετές να «εκτοξεύεται» μέχρι και το 14,63%, το 5ετές στο 11,86%, ενώ το 10ετές άγγιξε το 9,7%.
Oίκος FTSE SOS για υποβάθμιση
«Καμπανάκι» για υποβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκρουσε ο οίκος FTSE, ο οποίος, μολονότι θεωρεί ιδιαίτερα απίθανο ένα Grexit μετά τις εκλογές, εντούτοις αναφέρει ότι έχουν κυκλοφορήσει και πάλι σενάρια με βάση τα οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προκαλέσει κλυδωνισμούς στις αγορές μετοχών και συναλλάγματος ή ακόμη και έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Σε περίπτωση ενός τέτοιου ακραίου ενδεχομένου, ο FTSE θα αντιδράσει άμεσα, συζητώντας με τις αντίστοιχες συμβουλευτικές επιτροπές για τον τρόπο που θα δράσει. Σε πρώτη φάση θα επηρεαστούν όλοι οι δείκτες που περιλαμβάνονται στη σειρά δεικτών Global Exuity Index.
Σημειώνουμε ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται στη «λίστα παρακολούθησης» από τον οίκο FTSE για πιθανή υποβάθμιση σε αναδυόμενη αγορά, με την επόμενη αξιολόγηση να είναι προγραμματισμένη για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Πηγή: Έθνος