Αναλαμβάνει η εθνοφρουρά στο Μιζούρι

Την εθνοφρουρά κάλεσε χθες ο κυβερνήτης του Μιζούρι Τζέι Νίξον, προκειμένου να βοηθήσει στην αποκατάσταση της τάξης στο Φέργκιουσον, όπου οι βίαιες συγκρούσεις αστυνομίας και διαδηλωτών συνεχίζονται εννέα ημέρες μετά τον φόνο του 18χρονου μαύρου Μάικλ Μπράουν από τον λευκό αστυνομικό Ντάρεν Γουίλσον.

 

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της ιατροδικαστικής έρευνας που ανακοινώθηκαν χθες, ο Μπράουν δέχθηκε έξι σφαίρες, εκ των οποίων μία εισήλθε από την κορυφή του κεφαλιού.

 

Η απόφαση του κυβερνήτη Νίξον να ζητήσει ενισχύσεις από την εθνοφρουρά έρχεται μετά την ανακήρυξη, το Σάββατο, της περιοχής σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και την επιβολή νυχτερινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

 

Επί έξι ημέρες οι αρχές δεν αποκάλυπταν το όνομα του αστυνομικού που πυροβόλησε τον 18χρονο υπό το φως της ημέρας, αφού εκείνος δεν υπάκουσε στην αστυνομική εντολή να περπατήσει στο πεζοδρόμιο και όχι στον δρόμο. Στις καθημερινές διαδηλώσεις, οι κάτοικοι του Φέργκιουσον ζητούν τη σύλληψη του αστυνομικού Γουίλσον, ο οποίος μετά το περιστατικό τέθηκε σε διαθεσιμότητα και χάθηκαν τα ίχνη του.

 

Σε τηλεοπτική συνέντευξη, η μητέρα του εφήβου, Λέζλι Μακ Σπάντεν, είπε ότι η ειρήνη μπορεί να αποκατασταθεί «με δικαιοσύνη, με το να συλληφθεί αυτός ο άνθρωπος και να λογοδοτήσει».

 

Ο συνήγορος της οικογένειας Μπέντζαμιν Κραμπ είπε ότι τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής έρευνας, σύμφωνα με τα οποία ο Μπράουν δέχθηκε έξι σφαίρες, εκ των οποίων δύο στο κεφάλι, «προξενούν μεγάλο προβληματισμό». «Δεν είναι δικαιολογημένο κατά κανέναν τρόπο να εκτελέσει κάποιος αυτό το παιδί», είπε.

Ο παθολογοανατόμος Μάικλ Μπάντεν, που προχώρησε στην εξέταση της σορού για λογαριασμό της οικογένειας, είπε ότι δεν βρήκε σημάδια πάλης ανάμεσα στον Μπράουν και τον Γουίλσον, αν και προσέθεσε ότι δεν είχε εξετάσει τον αστυνομικό. Τόνισε επίσης ότι η απουσία πυρίτιδας στη σορό του Μπράουν σημαίνει ότι η κάννη μπορεί να απείχε από 30-60 εκατοστά ώς και 10 μέτρα από τον νεαρό. Η αστυνομία δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα την αναφορά συμβάντων της 9ης Αυγούστου, ενώ δύο ακόμη ιατροδικαστές, από τις τοπικές και τις ομοσπονδιακές αρχές, εξετάζουν τη σορό.

 

Οι εικόνες πάνοπλων ανδρών των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας που πυροβολούν εναντίον διαδηλωτών με πλαστικές σφαίρες και οι καταγγελίες για χρήση βίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών οδήγησαν τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν να ζητήσει αυτοσυγκράτηση. Ο Μπαν Κι Μουν ζήτησε από τις αρχές «να διασφαλίσουν ότι το δικαίωμα ειρηνικής συνάθροισης και ελευθερίας». «Ο γενικός γραμματέας ζητά αυτοσυγκράτηση από όλους και ζητά από τις δυνάμεις της τάξης να τηρούν τα αμερικανικά και διεθνή πρότυπα συμπεριφοράς προς τους διαδηλωτές», είπε ο εκπρόσωπός του Στέφαν Ντούτζαριτς.

Οι διαδηλωτές ζητούν, μεταξύ άλλων, την παραίτηση του τοπικού εισαγγελέα από την υπόθεση. Ο εισαγγελέας ΜακΚάλοχ κατάγεται από οικογένεια αστυνομικών, ενώ ο πατέρας του έπεσε νεκρός από σφαίρες εν υπηρεσία όταν αυτός ήταν 12 ετών. Το 2001, ο εισαγγελέας ΜακΚάλοχ δεν θεώρησε ότι συντρέχει λόγος να απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος δύο αστυνομικών που έριξαν 21 σφαίρες σε αυτοκίνητο στο πλαίσιο σύλληψης για κατηγορία σχετιζόμενη με ναρκωτικά, με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο μαύρων.

 

Η ανάδειξη του χάσματος ανάμεσα στον πληθυσμό του Φέργκιουσον, που είναι κατά πλειονότητα μαύροι, και στις τοπικές αρχές, που στελεχώνονται κατά πλειονότητα από λευκούς, έχει οξυνθεί από τις παρατεταμένες συγκρούσεις των τελευταίων ημερών.