Ανακοίνωση βάσεων με την ανεργία των νέων στα ύψη
Χωρίς δουλειά και προοπτική φαίνεται πως ζουν εκατοντάδες χιλιάδες νέοι στην Ευρώπη, για την οποία ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας έκανε λόγο για success story των πολιτικών λιτότητας.
Περισσότεροι από 7,5 εκατομμύρια νέοι στην Ευρώπη είναι άνεργοι, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου ZEW, που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ακόμη και τα προγράμματα για την απασχόληση της ΕΕ δεν θα είναι αποτελεσματικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με πόρισμα του για το 2012, ο ένας στους δύο νέους στην Ισπανία και την Ελλάδα δεν είχε δουλειά και δεν κατείχε κάποια θέση μαθητείας
Τα αίτια για την υψηλή ανεργία στους νέους είναι πολλά και δεν περιορίζονται στα οικονομικά προβλήματα της συγκυρίας. «Η νεανική ανεργία δεν είναι νέο φαινόμενο. Πρόκειται για ένα διαρθρωτικό πρόβλημα, το οποίο υπήρχε και πριν από δέκα χρόνια», υποστηρίζει ο Χόλγκερ Μπονίν, ειδικός επιστήμονας του ZEW σε θέματα απασχόλησης.
Σύμφωνα με τον Μπονίν, η νεανική ανεργία πλήττει εδώ και πολλά χρόνια την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Σε κάποιες περιπτώσεις, η διόγκωση της ανεργίας σχετίζεται άμεσα με το υψηλό ποσοστό μαθητών που εγκαταλείπουν χωρίς απολυτήριο την σχολική εκπαίδευση. Σε άλλες περιπτώσεις η υψηλή ανεργία αποδίδεται στην απόσταση που χωρίζει την επαγγελματική εκπαίδευση από τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Αλλού, είναι οι διαρκείς συγκρούσεις εργοδοτών και συνδικάτων που βάζουν εμπόδια στην απασχόληση.
Οι συντελεστές της έρευνας εντοπίζουν τεράστια ελλείμματα ακόμη και στα συστήματα της σχολικής εκπαίδευσης κάποιων χωρών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην Ιταλία οι πόροι για την σχολική εκπαίδευση δεν έχουν αυξηθεί από το 1995. Στην Ισπανία, ο ένας στους πέντε νέους εγκαταλείπει το σχολείο χωρίς απολυτήριο. Ταυτόχρονα παρατηρείται μια εντυπωσιακή στροφή στην ανώτατη εκπαίδευση. Ο ένας στους δύο νέους ολοκληρώνει την εκπαίδευσή του με πανεπιστημιακό τίτλο.
Οι νέοι στην Ελλάδα επιλέγουν σπουδές που οδηγούν σε δουλειά και όχι στα όνειρα τους
Τα παιδιά επέλεξαν σχολές βάση του αν μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα που θα σπουδάσουν και λιγότερο αυτό που ονειρεύτηκαν να κάνουν. Υπάρχουν σχολές σε ΤΕΙ στην περιφέρεια που δίνουν πτυχίο που οδηγεί σε δουλειά και δεδομένου και του θέματος των μετεγγραφών, τα παιδιά φέτος τις προτίμησαν και τις έβαλαν στο βιογραφικό τους.
Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι αριστούχοι είναι πλέον τόσοι πολλοί που δε χωράνε όλοι στις περιζήτητες σχολές.
Η ευρωπαϊκή εγγύηση απασχόλησης
Για να επιστρέψουμε στην έρευνα για την «Νεανική ανεργία στην Ευρώπη», όπου οι επιστήμονες ζητούν από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να κινητοποιηθούν: κράτος, εργοδότες, εργαζόμενοι, ΕΕ θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να ενισχυθεί η απασχόληση των νέων. Ακόμη και τα συνδικάτα θα πρέπει να κινητοποιηθούν, εκτιμούν οι ερευνητές, παραπέμποντας στην ανάγκη οι συνδικαλιστικές ενώσεις να αποδέχονται κατά περίπτωση χαμηλότερες απολαβές για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.
Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr