Αλλάζει το νομοθετικό πλαίσιο για την άδεια διαμονής πολιτών τρίτων χωρών για αγορά ακινήτων στην Ελλάδα
Την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου βάσει του οποίου εξασφαλίζουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα πολίτες τρίτων χωρών που αγοράζουν ακίνητα στη χώρα, είτε για στρατηγικές επενδύσεις είτε για επενδύσεις μικρότερου κεφαλαίου, εξετάζει η κυβέρνηση.
Αυτό προέκυψε σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε σήμερα ο Οργανισμός Enterprise Greece, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και το υπουργείο Εσωτερικών με θέμα «Άδειες Διαμονής πολιτών τρίτων χωρών για αγορά ακινήτων στην Ελλάδα».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε ο απολογισμός για τις άδειες παραμονής που χορηγούνται σε πολίτες τρίτων χωρών που προβαίνουν στην αγορά κατοικίας στην Ελλάδα και παρουσιάστηκε συγκριτική μελέτη του Ελληνικού προγράμματος με αντίστοιχα χωρών της ευρύτερης περιοχής από όπου προκύπτει ότι το Ελληνικό μοντέλο είναι επιτυχημένο αλλά μπορούν να γίνουν βελτιώσεις, οι οποίες μάλιστα ετοιμάζονται.
Έχουν εκδοθεί 436 άδειες διαμονής πολιτών τρίτων χωρών για αγορά ακινήτων στην Ελλάδα, από τον Μάιο του 2013 έως σήμερα, ενώ βρίσκονται σε διαδικασία έκδοσης ακόμη 83 άδειες. Από τις άδειες που έχουν εκδοθεί αφορούν σε πολίτες της Ρωσίας 185, της Κίνας 119 και 33 για αιγύπτιους πολίτες. Από αυτές, από την 1η Μαΐου του 2014 έως και φέτος στις 30 Σεπτεμβρίου, έχουν εκδοθεί 210 άδειες διαμονής για ιδιοκτήτες και 182 για μέλη οικογενειών τους.
Έχουν δοθεί 67 εκατ. ευρώ για αγορά κατοικίας από ξένους υπηκόους με 317.000 ευρώ μέση τιμή ακινήτου, παρολαυτά για κάθε συμβόλαιο εκδίδονται λιγότερες από δυο άδειες (1,186) κι αυτό δείχνει ότι οι αρχικοί φόβοι ότι θα έρχεται πλήθος αλλοδαπών με αυτό τον τρόπο, δεν επαληθεύθηκαν. Ταυτόχρονα όμως διαφαίνεται από τα νούμερα, ότι θα πρέπει να γίνει γενικά πιο ελκυστικό το περιβάλλον, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι για να επιδιώξει να πάρει κάποιος την άδεια διαμονής κατά 98% σημασία έχει η πρόσβαση σε χώρα Σεγκεν, η ποιότητα ζωής κατά 90%, η απόδοση της επένδυσης κατά 80%, η πρόσβαση στην εκπαίδευση κατά 89%, η πρόθεση μετεγκατάστασης στη χώρα κατά 75% και οι διακοπές κατά 65%.
Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι το πρόγραμμα είναι επιτυχημένο, καθώς πέρα από τα ευεργετήματα στην αγορά κατοικίας όσο μεγαλύτερη είναι η διαμονή των ξένων πολιτών στη χώρα, τόσο μεγαλύτερο κέρδος έχει συνολικά η ελληνική οικονομία. Γι’ αυτό και ετοιμάζεται σχέδιο νόμου από τα συναρμόδια υπουργεία για να γίνει η χώρα μας πιο φιλική στις άδειες διαμονής που χορηγούνται σε πολίτες τρίτων χωρών. Η πρόταση είναι έτοιμη και αναμένεται να παρουσιαστεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.
Η αλλαγή που ετοιμάζεται θα αφορά την πρόσβαση σε ιθαγένεια με τις διαδικασίες που ισχύουν σήμερα, δικαίωμα διαμονής και στους ανιόντες των ιδιοκτητών που κατέχουν άδεια διαμονής. Δηλαδή, αγοράζει το παιδί μίας οικογένειας μια κατοικία και μπορεί να φέρει τον πατέρα του και τη μητέρα του με άδεια διαμονής και αν παντρευτεί θα μπορεί να φέρει και τη σύζυγό του και αυτή να φέρει και τους δικούς της γονείς. Ακόμη, η πενταετής άδεια διαμονής θα γίνει μόνιμη και θα ανανεώνεται κάθε πέντε χρόνια ενώ, αν η ιδιοκτησία μεταβιβαστεί στη διάρκεια της πενταετίας, ο νέος ιδιοκτήτης μπορεί να πάρει άδεια διαμονής, σε περίπτωση που είναι αλλοδαπός.