Αλλαγές στο νομοσχέδιο για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας

Αφυδατωμένο και με εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο σε σχέση με το αρχικό κείμενο εισήχθη προς συζήτηση στο Θερινό Τμήμα της Βουλής το νομοθέτημα για τη λεγόμενη φυλακή υψίστης ασφαλείας.

 

Οι αντιδράσεις από βαρυποινίτες και εγκλείστους του οργανωμένου εγκλήματος και σε πολιτικό επίπεδο από τον ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ βρήκαν ευήκοα ώτα στην κυβέρνηση, με αποτέλεσμα το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου να περιλαμβάνει τέτοιας έκτασης μεταβολές που πλέον δεν μπορεί να γίνεται στα σοβαρά λόγος για φυλακές υψίστης ασφαλείας.

 

Στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου σημειώνονται ακόμα μεγαλύτερες «κατολισθήσεις» στον χρόνο παραμονής των καταδίκων στη φυλακή υψίστης ασφαλείας, καθώς προβλέπεται ότι τα χρόνια που θα παραμένουν υποχρεωτικά οι καταδικασθέντες για τρομοκρατία και εσχάτη προδοσία θα περιορίζονται στα τέσσερα.

 

Η αρχική πρόβλεψη του νομοθετήματος έκανε λόγο για υποχρεωτική παραμονή όσων εκτίουν ποινές για τα λεγόμενα πολιτειακά εγκλήματα τουλάχιστον για 10 χρόνια, όριο που πριν ακόμα το νομοσχέδιο φθάσει στη Βουλή μειώθηκε από τα 10 σε 5 και στη συνέχεια σε τέσσερα!

 

Ανάλογες μειώσεις προς τα κάτω του χρονικού ορίου υποχρεωτικής παραμονής σημειώθηκαν και για τους καταδίκους του οργανωμένου εγκλήματος, για όσους δηλαδή εκτίουν ποινές από 10 χρόνια μέχρι ισόβια για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που διέπραξε ανθρωποκτονίες, σκληρού τύπου ληστείες και εκβιασμούς.

 

Για την επικίνδυνη αυτή κατηγορία καταδίκων η αρχική πρόβλεψη του νόμου ήταν υποχρεωτικός εγκλεισμός στη φυλακή υψίστης ασφαλείας για πέντε χρόνια, όριο που κατέβηκε στα τέσσερα πριν το νομοθέτημα φθάσει προς συζήτηση στη Βουλή και χθες διαμορφώθηκε τελικά στα δύο χρόνια!

 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι μειώσεις και για την τρίτη κατηγορία εγκλείστων στη φυλακή υψίστης ασφαλείας, που είναι όσοι έχουν διαπράξει βαρύτατα πειθαρχικά αδικήματα μέσα στη φυλακή. Δηλαδή σκληρές επιθέσεις σε φύλακες και άλλους κρατουμένους, εξεγέρσεις και στάσεις αλλά και επικίνδυνες αποδράσεις.

 

Και γι’ αυτούς τελικά ο υποχρεωτικός χρόνος παραμονής τους στη φυλακή υψίστης ασφαλείας θα είναι τα δύο χρόνια αντί των αρχικών πέντε που μειώθηκαν σε τέσσερα για να φθάσουν στη διετία.

 

Επίσης από το αρχικό κείμενο του νομοθετήματος απαλείφθηκε η διάταξη που απαγορεύει τα επισκεπτήρια στους κρατουμένους της φυλακής υψίστης ασφαλείας, καθώς πλέον προβλέπεται να υπάρχουν για συγγενικά πρόσωπα έως τρίτου βαθμού.

 

Η μόνη απαγόρευση που έμεινε χωρίς τροποποιήσεις είναι εκείνη που δεν επιτρέπει τη χορήγηση αδειών σε κρατουμένους της φυλακής αυτής. Τουλάχιστον μέχρι χθες που άρχισε η συζήτηση του νομοθετήματος στη Βουλή, γιατί η διαδικασία συνεχίζεται και τη Δευτέρα και ουδείς μπορεί με ασφάλεια να προβλέψει πού τελικά θα «κάτσει η μπίλια» για το εν λόγω νομοθέτημα.

 

Πηγή: Καθημερινή