«Αλαλούμ» με τους αιώνιους φοιτητές
Αποφασισμένοι να δώσουν όσες ευκαιρίες χρειάζεται στους λιμνάζοντες φοιτητές που προσπαθούν να τελειώσουν τις σπουδές τους εμφανίζονται οι διοικήσεις πολλών ΑΕΙ της χώρας, οι οποίες έρχονται σε απευθείας ρήξη με τη γραμμή του υπουργείου Παιδείας για διαγραφές, «Όταν ένας φοιτητής έχει αποδείξει εμπράκτως ότι προσπαθεί να τελειώσει τις σπουδές του, δεν υπάρχει περίπτωση να του στερήσουμε αυτό το δικαίωμα», δηλώνουν πρυτάνεις ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, τα οποία προχωρούν σε αυτόνομη ρύθμιση του καυτού αυτού ζητήματος.
Το υπουργείο Παιδείας είχε θέσει βέτο ζητώντας τις διαγραφές των λεγόμενων αιώνιων φοιτητών, αφήνοντας ένα μικρό παράθυρο μόνο για όλους όσοι είχαν συμμετάσχει σε τουλάχιστον μία εξεταστική περίοδο κατά τα δύο προηγούμενα ακαδημαϊκά έτη.
Για αυτούς και μόνο, προβλεπόταν η δυνατότητα συμμετοχής και στην εξεταστική του φετινού Φεβρουαρίου.
«Δεν Βάζουμε προθεσμίες» «Εμείς δεν μπορούμε να βάλουμε ασφυκτικές προθεσμίες στους φοιτητές μας. Αν κάποιος αποδεδειγμένα προσπαθεί, θα του δώσουμε κάθε ευκαιρία για να τελειώσει τις σπουδές του», δηλώνει ο Γιώργος Δέλλιος, κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Την ανάγκη να βρεθεί ένας σύννομος τρόπος για την ολοκλήρωση των σπουδών των λιμναζόντων φοιτητών που προσπαθούν, επισημαίνει ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, Θωμάς Σφηκόπουλος. «Εμείς θα δώσουμε τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να λάβουν μέρος και στην εξεταστική του Φεβρουαρίου. Από εκεί και πέρα καλό θα ήταν να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να δοθούν και άλλες ευκαιρίες σε όσους θέλουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Μία νέα ρύθμιση από την πλευρά του υπουργείου θα βοηθούσε πολύ προς αυτή την κατεύθυνση», σημειώνει.
Νέα ευκαιρία στους περίπου 2.000 αιώνιους φοιτητές του δίνει και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, καθώς η Σύγκλητος αποφάσισε να μη γίνονται διαγραφές φοιτητών αν δεν εξεταστούν πρώτα οι μεμονωμένες περιπτώσεις τους, «Μπορεί το υπουργείο Παιδείας να έχει λάβει τις αποφάσεις του για τις διαγραφές, ωστόσο εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε κάτι τέτοιο χωρίς πρώτα να εξετάσουμε τους λόγους που οδήγησαν τα παιδιά να σταματήσουν για ένα διάστημα τις σπουδές τους», αναφέρει ο πρύτανης Ευριπίδης Στεφάνου.
Το σκεπτικό της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι ότι μπορεί να υπάρχουν φοιτητές οι οποίοι θέλουν να υποβάλουν αίτηση για να επανεξεταστεί η περίπτωσή τους, άνθρωποι, δηλαδή, που για λόγους ανωτέρας βίας, οικονομικούς ή οικογενειακούς, εγκατέλειψαν για ένα διάστημα τις σπουδές τους αλλά θέλουν να πάρουν το πτυχίο τους, «θεωρούμε ότι δεν είναι δυνατόν να μπουν στο ίδιο τσουβάλι όλοι οι αιώνιοι φοιτητές, αλλά ότι πρέπει να γίνονται διαγραφές κατά περίπτωση», υπογραμμίζει. Την επαναδιαπραγμάτευση του θέματος των αιώνιων φοιτητών ζητά και το Πανεπιστήμιο Πάτρας με επιστολή του προς το υπουργείο Παιδείας.
Το εξάμηνο
Την ίδια ώρα, πάντως, χιλιάδες πρωτοετείς φοιτητές οι οποίοι πήραν μετεγγραφή με βάση οικονομικά κριτήρια κινδυνεύουν να χάσουν το εξάμηνο τους, καθώς λόγω της καθυστέρησης στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ενδέχεται να μην προλάβουν να λάβουν μέρος στην εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου, στο τμήμα εισαγωγής τους.
Όπως καταγγέλλουν φοιτητές, είναι αδύνατον να λάβουν μέρος στις εξετάσεις των τμημάτων που η εξεταστική ξεκινά μέσα Ιανουαρίου, καθώς τα αποτελέσματα για όσους πληρούσαν τις προϋποθέσεις μετεγγραφής ανακοινώθηκαν τις ημέρες των Χριστουγέννων όταν τα ιδρύματα ήταν κλειστά.
«Υποτίθεται ότι η ρύθμιση για τις μετεγγραφές με βάση οικονομικά κριτήρια έγινε για να στηρίξει και να βοηθήσει φοιτητές που υπό διαφορετικές συνθήκες δεν θα μπορούσαν να σπουδάσουν», δηλώνει o Γιάννης Κονταργύρης από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. «Τώρα, με τις καθυστερήσεις του υπουργείου Παιδείας, για άλλη μία φορά αυτά τα παιδιά πέφτουν θύματα των πολιτικών καθώς καταδικάζονται να χάσουν το πρώτο εξάμηνο των σπουδών τους χωρίς να φταίνε», καταγγέλλει.
Πηγή: Realnews