Αλ. Τσίπρας: Αφήνουμε πίσω το αίσχος της κομματοκρατίας

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Νομοσχέδιο-τομή, που στόχο έχει «να αφήσει πίσω το αίσχος της κομματοκρατίας, του παλιού πολιτικού συστήματος», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το σχέδιο νόμου για τη Δημόσια Διοίκηση που ενέκρινε το βράδυ της Τετάρτης το υπουργικό συμβούλιο.

Μιλώντας στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης με αφορμή τα 30 χρόνια λειτουργίας του, προανήγγειλε ουσιαστική μεταρρύθμιση στη δομή, τη διάρθρωση και τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης και μιλώντας ειδικότερα για τις προβλέψεις του νομοσχεδίου αναφέρθηκε σε: 

  • Εθνικό Μητρώο Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης προκειμένου να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία του κράτους
  • Νέο σύστημα αξιολόγησης προσωπικού και δομών της Δημόσιας Διοίκησης, σύμφωνα με το οποίο οι προϊστάμενοι θα αξιολογούν τους υφισταμένους τους αλλά θα αξιολογούνται και οι ίδιοι από αυτούς. Όπως είπε, το κρίσιμο σημείο είναι να αξιολογούνται και οι αξιολογητές.
  • Εισαγωγή ενός απολύτως αντικειμενικού συστήματος επιλογής προϊσταμένων σε όλες τις βαθμίδες της Δημόσιας Διοίκησης.
  • Ριζική αλλαγή των οργανογραμμάτων των υπουργείων, με θέσπιση θέσης υπηρεσιακού Γενικού Γραμματέα, με σταθερή 5ετή θητεία, ανεξάρτητα από τις αλλαγές των κυβερνήσεων.
  • Αναβάθμιση του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, που αποκτά και ρόλο παρατηρητηρίου της Δημόσιας Διοίκησης.

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Μεγάλος ασθενής του τόπου η Δημόσια Διοίκηση»

Ο κ. Τσίπρας, κατά την έναρξη της ομιλίας του, είπε πως η Δημόσια Διοίκηση είναι ο μεγάλος ασθενής του τόπου και μίλησε για την έναρξη μιας μεταρρυθμιστικής πρωτοβουλίας που έχει στόχο να υλοποιήσει μια εξαγγελία που ο λαός την έχει ακούσει πολλές φορές.

Τόνισε ότι «πρέπει να βουμε συλλογικά τον τρόπο να θεραπεύσουμε αυτόν τον ασθενή, να άρουμε τις παθογένειες».

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα, σε μια Δημόσια Διοίκηση ξεκομμένη από το πελατειακό κράτος που, όπως είπε, έχει βαθιές ρίζες από τα πρώτα χρόνια ίδρυσης του ελληνικούς κράτους αλλά στελεχώθηκε και δυνάμωσε από τη μεταπολίτευση και μετά.

https://www.youtube.com/watch?v=mxNezo_cD7Q

«Αποκομματικοποίηση, όχι αποπολιτικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης»

Ο κ. Τσίπρας ειδικότερα υπογράμμισε την ανάγκη αποκομματικοποίησης και όχι αποπολιτικοποίησης της Δημόσιας Διοίκησης.

Όπως ανέφερε, γίνεται συζήτηση για αποπολιτικοποίηση, όμως αυτή είναι μια λαθος λέξη, διότι η Δημόσια Διοίκηση πρέπει είναι πολιτικοποιημένη, με την έννοια ότι πρέπει να έχει όραμα, στόχο, κοινωνικό προσανατολισμό και κοινωνική συνείδηση.

Αυτό που χρειάζεται είναι η αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης, να σταματήσει ένα καθεστώς των ημετέρων και της διαπλοκής, τόνισε και υπογράμμισε την ανάγκη παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και προαγωγής της κοινωνικής αλληλεγγύης.

«Οι προηγούμενες κυβερνήσεις χρησιμοποίησαν τη Δημόσια Διοίκηση σαν φέουδο»

Βάλλοντας κατά όσων κυβέρνησαν στο παρελθόν, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η Δημόσια Διοίκηση χρησιμοποιήθηκε σαν φέουδο αλλά και σαν εργαλείο αναπαραγωγής πολιτικών εξουσιών.

Όπως είπε, κυβερνήσεις που τα τελευταία χρόνια που εξελέγησαν με το όραμα ης επανίδρυσης, συνέχισαν είτε από φόβο είτε ανασφάλεια την ίδια λογική της νομής της εξουσίας.

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο Πρωθυπουργός στο σημείο αυτό καταφέρθηκε και κατά του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Σήμερα ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ. χαρακτηρίζεται από πολλούς μέγας εκσυγχρονιστής και μεταρρυθμιστής αλλά πριν λίγους μήνες ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, και τότε υπήρξε ο πιο πιστός συνεχιστής των χειρότερων παραδόσεων του κομματικού κράτους» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας ότι επί των ημερών του στο υπουργείο καθαίρεσε το σύνολο των προϊσταμένων της Δημόσιας Διοίκησης ώστε να διορίσει, με τη λογική της απευθείας ανάθεσης, με διαδικασίες μη διαφανείς, μη αντικειμενικές, αυτούς που ο ίδιος επέλεξε.

Επίσης, για την περίοδο της διακυβέρνησης Σαμαρά, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν δίστασε ακόμη και διευθυντές που είχαν κριθεί να τους υποβαθμίσει σε απλούς υπαλλήλους, προκειμένου να αναβαθμίσει δικούς του ανθρώπους «και μάλιστα σε μία περίοδο με μία κυβέρνηση συνεργασίας, η οποία επισήμως είχε καθιερώσει το σύστημα 4-2-1 για τη νομή και τη λαφυραγώγηση του κράτους, με τέσσερις τοποθετήσεις από το πρώτο κόμμα, δύο από το δεύτερο κόμμα και μία από το τρίτο».

«Αυτή ήταν η μοιρασιά και είναι οι ίδιοι που επαίρονται σήμερα για τα θεσμικά κενά που οι ίδιοι δημιούργησαν και τις στρεβλώσεις» είπε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας πως είναι οι ίδιοι άνθρωποι που δεν δίστασαν να βαφτίσουν, τότε, τις απολύσεις διοικητική μεταρρύθμιση σε αγαστή συνεργασία με τους πιο αντιδραστικούς κύκλους των δανειστών.