Ακριβό το ρεύμα στη βιομηχανία
Μεγάλες εκπτώσεις στα τιμολόγια ρεύματος ζητούν από τη ΔΕΗ και για το 2015 οι βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας καθώς όπως επισημαίνουν πληρώνουν ακριβότερα έως και 30% τη Μεγαβατώρα σε σχέση με τις ανταγωνίστριές τους ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.
Η διοίκηση της Ενωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) παρουσίασαν χθες μαζί με τους εκπροσώπους της γερμανικής εταιρείας συμβούλων στρατηγικής Roland Berger μελέτη που συγκρίνει τα κόστη ηλεκτρικής ενέργειας για τις μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες των χωρών της Ελλάδας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι ελληνικές τσιμεντοβιομηχανίες, χαλυβουργίες, επιχειρήσεις πετρελαίου κ.λπ. δεν απολαμβάνουν, όπως στις υπόλοιπες χώρες, «εθνικές πολιτικές στήριξης της βιομηχανίας με μέτρα όπως μόνιμες εκπτώσεις στο ρεύμα, μηδενικούς φόρους κατανάλωσης και μηδενικά τέλη υπέρ ΑΠΕ, συμβάσεις διακοψιμότητας, εικονικές εισαγωγές κ.λπ.».
Το σημαντικότερο, όμως, όλων σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΒΙΚΕΝ Κωνσταντίνο Κουκλέλη είναι πως η ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι πλήρως απελευθερωμένη, κάτι που συμβαίνει στα άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι, σύμφωνα με τις περιγραφές του ιδίου: «Μέσα στην κρίση, ο συνδυασμός αύξησης του ενεργειακού κόστους και της φορολογίας με το ψαλίδισμα της χρηματοδότησης να οδηγήσει σε λουκέτο όλο τον κλάδο της κεραμοποιίας, μία τσιμεντοβιομηχανία, ενώ οι χαλυβουργίες και άλλες επιχειρήσεις του κλάδου των τσιμέντων να δουλεύουν μόλις με το 20 έως 30% της δυναμικότητάς τους. Χιλιάδες είναι οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν.
Και όταν οι βιομηχανίες θέλησαν να στραφούν στο εξωτερικό, το υψηλό ενεργειακό κόστος δεν τους επέτρεψε να σταθούν στον διεθνή ανταγωνισμό».
Φως
Πάντως, στην άκρη του τούνελ… διακρίνεται ένα φως… Οπως υποστηρίζει ο γενικός διευθυντής της ΕΒΙΚΕΝ Αντώνης Κοντολέων, η εφαρμογή του μέτρου των συμβάσεων της διακοψιμότητας, που εγκρίθηκε από την Κομισιόν, «μπορεί να μειώσει την τιμή του ρεύματος άλλα τουλάχιστον έξι με επτά ευρώ τη μεγαβατώρα». Πάντως οι βιομήχανοι ζητούν επισήμως συνέχιση της εκπτωτικής πολιτικής που ξεκίνησαν τον περασμένο Φεβρουάριο η ΔΕΗ με την κυβέρνηση δίνοντας μειώσεις στα τιμολόγια άνω του 25%.
Και αυτό επειδή η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, αργεί, ενώ και οι δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος (ΝΟΜΕ) επίσης αργούν.
Σε ό,τι αφορά τις τιμές, η μελέτη δείχνει πως στην Ελλάδα οι βιομηχανίες που καταναλώνουν ρεύμα άνω των 150 γιγαβατώρων πληρώνουν μετά τις εκπτώσεις της ΔΕΗ 62 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν στην Ισπανία και τη Γερμανία η τιμή είναι στα 48 ευρώ και στην Ιταλία 52. Δηλαδή το κόστος είναι 30% ακριβότερο σε σχέση με τις φθηνότερες Ισπανία και Γερμανία.
Αν συνυπολογιστούν και μέτρα όπως το νυχτερινό τιμολόγιο κ.λπ., οι τιμές πέφτουν ακόμη χαμηλότερα όπως στη Γερμανία στα 38 ευρώ και την Ιταλία 35 ευρώ. Στην Ελλάδα το νυχτερινό εφαρμόζεται αλλά αφορά μόνο τρεις χαλυβουργίες, πληρώνοντας 45 ευρώ ανά μεγαβατώρα.