Ακριβές «φοιτητουπόλεις»
Τις ακριβότερες τιμές ενοικίασης κατοικιών για φοιτητές έχει η Κομοτηνή, ξεπερνώντας σε κόστος ακόμα και την Αθήνα.
Σύμφωνα με σχετική έρευνα αγοράς, την οποία πραγματοποίησε η εταιρεία πιστοποιημένων εκτιμητών Geoaxis σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Κομοτηνή και Ηράκλειο Κρήτης, ο μέσος όρος των ζητούμενων τιμών ενοικίασης για ένα μικρό διαμέρισμα στο κέντρο της Κομοτηνής διαμορφώνεται σε 5,3 ευρώ/τ.μ., τη στιγμή που το κόστος για ένα αντίστοιχο διαμέρισμα στην Αθήνα (περιοχή Ζωγράφου, Πανεπιστημιούπολη) δεν ξεπερνά τα 5,1 ευρώ/τ.μ.
Ασφαλώς, η διαφορά είναι στα όρια του στατιστικού λάθους και αναμφίβολα, υπάρχουν πολλά ακίνητα στην Αθήνα που νοικιάζονται σε υψηλότερες τιμές από εκείνα της Κομοτηνής. Ωστόσο είναι ενδεικτικό του ότι ορισμένες πόλεις της περιφέρειας εξακολουθούν να μη βιώνουν τις συνέπειες της κρίσης στην αγορά ακινήτων με την ίδια ένταση όσο άλλες, κυρίως λόγω των τοπικών συνθηκών που επικρατούν. Στην περίπτωση της Κομοτηνής, η ζήτηση για φοιτητικές κατοικίες ανέκαθεν ήταν μεγαλύτερη της προσφοράς, ιδίως στα δημοφιλή σημεία του κέντρου της πόλης, με αποτέλεσμα οι τιμές ενοικίασης να κινούνται σε υψηλό επίπεδο.
Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με την Geoaxis, αυτό αλλάζει, δεδομένου ότι η Κομοτηνή ήταν επίσης η πόλη με τη μεγαλύτερη μείωση των τιμών ενοικίασης, καθώς από το 2012 μέχρι σήμερα αυτές έχουν υποχωρήσει κατά 16% συνολικά. Η αντίστοιχη μείωση των τιμών ενοικίασης στην Αθήνα κατά το ίδιο διάστημα 2012-2014 διαμορφώθηκε σε 11%, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας. Πτώση των τιμών ενοικίασης κατά 13% καταγράφεται επίσης την τελευταία διετία τόσο στην Πάτρα, όσο και στο Ηράκλειο, με αποτέλεσμα σήμερα, οι τιμές ενοικίασης να διαμορφώνονται σε 4,8 ευρώ/τ.μ. και 4,95 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα. Μείωση κατά 15% σημειώνεται επίσης και στο κόστος ενοικίασης κατοικιών στον Βόλο, όπου η μέση τιμή δεν ξεπερνά τα 4,63 ευρώ/τ.μ. Οσον αφορά την αγορά της Θεσσαλονίκης, όπου εξετάστηκαν διαμερίσματα στις περιοχές Καμάρας, Ροτόντας και Αγίου Δημητρίου, που κατά κανόνα προσελκύουν πολλούς φοιτητές, το μέσο κόστος ενοικίασης έχει υποχωρήσει κατά 13% την τελευταία διετία σε 5,05 ευρώ/τ.μ.
Στην ανάλυσή της, η Geoaxis επισημαίνει τη συνεχή πτώση της ζήτησης για ενοικίαση φοιτητικών κατοικιών, εξέλιξη που οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες, αρχής γενομένης από την οικονομική κρίση, η οποία έχει συρρικνώσει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μέσω των αυξήσεων στη φορολογία και την ταυτόχρονη μείωση των μισθών. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει και σε αυξημένη αβεβαιότητα των νοικοκυριών για το μέλλον, με αποτέλεσμα να έχει καταστεί σαφώς πιο δυσχερής η δυνατότητα σπουδών σε πόλεις μακριά από τον τόπο διαμονής για την πλειονότητα των φοιτητών. Πλέον, οι περισσότεροι υποψήφιοι προτιμούν να παραμείνουν στον τόπο διαμονής τους και γι’ αυτό επιλέγουν ειδικότητες και σχολές που βρίσκονται στην πόλη τους.
Επιπλέον, αρνητική επίδραση φέτος είχε και το σχέδιο «Αθηνά», που οδήγησε στο κλείσιμο δεκάδων τμημάτων στην περιφέρεια, με αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά η προσφορά διαμερισμάτων στις φοιτητουπόλεις της επαρχίας, πιέζοντας αντίστοιχα και τις τιμές των ενοικίων προς τα κάτω. Πάντως, το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης των ενοικίων καταγράφεται στα παλαιότερα διαμερίσματα, ηλικίας μεγαλύτερης των 25 ετών, ενώ στα νεόδμητα, το ποσοστό της μείωσης είναι αισθητά μικρότερο. Σύμφωνα με την Geoaxis, μία ακόμα χαρακτηριστική τάση της φετινής χρονιάς, είναι ο μεγάλος αριθμός φοιτητών που επιδιώκει τη συγκατοίκηση, καθώς η ενοικίαση διαμερίσματος χωρίς συγκάτοικο αυξάνει σημαντικά το κόστος διαβίωσης. Ετσι, αρκετά συχνά, οι φοιτητές επιλέγουν να νοικιάσουν μεγαλύτερα διαμερίσματα και σε πολλές περιπτώσεις και επιπλωμένα, προκειμένου να μειώσουν τις δαπάνες και τα έξοδα, μοιράζοντάς τα με άλλους συμφοιτητές ή φίλους τους.
Πηγή: Καθημερινή