Ακόμα περιμένει λύση ο τυφλός υποψήφιος φοιτητής του ΑΠΘ

Την άμεση παρέμβαση του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια εισαγωγής στο ΑΠΘ του αριστούχου τελειόφοιτου, τυφλού μαθητή Αργύρη Κουμτζή ζητά ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Κοινωνικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ, Σίμος Δανιηλίδης.

 

Με επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας, κρίνει ως επιτακτική την ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους του κ.Λοβέρδου για την επίλυση, όπως αναφέρει, «ενός ζητήματος το οποίο, κατά την άποψή μας, δεν θα έπρεπε καν να τίθεται στη σύγχρονη Ελλάδα, ακόμα και υπό τις παρούσες συνθήκες οικονομικής κρίσης, αφού θα έπρεπε να είχε λυθεί και ρυθμιστεί προ πολλού, ως αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας απέναντι στους νέους με ειδικά προβλήματα, με βάση τις αρχές της ισονομίας, ισοτιμίας και ισοπολιτείας, που αποτρέπουν κι αποκλείουν κάθε έννοια άνισης μεταχείρισης και αποκλεισμού».

 

Υπενθυμίζεται ότι ο Αργύρης Κουμτζής, αριστούχος τελειόφοιτος μαθητής του 1ου Λυκείου Πεύκων, έχει αποκλειστεί από το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ γιατί ο Εσωτερικός Κανονισμός της Σχολής Φυσικών Επιστημών δεν δέχεται ως φοιτητές άτομα με κινητική αναπηρία στα δύο άνω άκρα ή προβλήματα όρασης. Ωστόσο, σε αντίθεση με το ΑΠΘ, στα αντίστοιχα τμήματα των Πανεπιστημίων της Αθήνας και των Ιωαννίνων η εισαγωγή είναι ελεύθερη για τους φοιτητές με προβλήματα όρασης.

 

Όμως, όπως τονίζει ο Σ.Δανιηλίδης στην επιστολή του, «ακόμη και το ενδεχόμενο φοίτησης του Αργύρη Κουμτζή σε ένα από τα δύο παραπάνω πανεπιστήμια είναι μάλλον απαγορευτικό από κάθε κοινωνική, οικονομική και πρακτική πλευρά, γιατί είναι αδύνατον για την πενταμελή οικογένεια, τέσσερα μέλη της οποίας αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης, να μετακομίσει σε άλλη πόλη!»

 

Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών υπενθυμίζει στον υπουργό ότι το όλο θέμα βρίσκεται σε εκκρεμότητα από τον περασμένο Φεβρουάριο και πως παρά τη μεγάλη έκταση που είχε πάρει μέσω του Τύπου και τις δημόσιες δεσμεύσεις της τότε ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, καμία θετική εξέλιξη δεν έχει υπάρξει. “Την περίοδο εκείνη τόσο ο αγώνας της οικογένειας, με τη δεδομένη υποστήριξη του δήμου μας καθώς και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και η γενικότερη κοινωνική κατακραυγή, είχαν ως αποτέλεσμα να πάρει μεγάλες διαστάσεις που υποχρέωσαν την τότε ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να προβεί σε δημόσιες υποσχέσεις, οι οποίες δεν υλοποιήθηκαν ποτέ”, αναφέρει ο κ. Δανιηλίδης, ο οποίος υπενθύμισε πως ο τότε αρμόδιος υπουργός κ.Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, είχε δεσμευτεί δημόσια για την επανεξέταση των διατάξεων που, όπως τόνιζε, “συχνά προκαλούν αδικίες και καθιστούν δυσχερή την πρόσβαση στη γνώση σε άτομα ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Στόχος μας είναι κάθε νέος που επιθυμεί να σπουδάσει, να έχει την ευκαιρία του. Να μην υπάρχουν παιδιά και αποπαίδια στο εκπαιδευτικό μας σύστημα”.

 

«Η πάγια αντίθεσή μας στη λειτουργία μιας κοινωνίας που βάζει φραγμό στα όνειρα των νέων ενισχύεται από το σπάνιο βιογραφικό του μόλις 18ετών Αργύρη, τα επιτεύγματα του οποίου λίγοι μπορούν να συναγωνιστούν. Διακρίσεις σε διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και της Ένωσης Ελλήνων φυσικών, αργυρό μετάλλιο στην Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα του 2011, πρώτη θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τυφλών Ανδρών στο σκάκι για τρεις συνεχείς χρονιές,  ένατη θέση στο Παγκόσμια Πρωτάθλημα Νέων Σκακιστών 2013, όγδοη θέση στο φετινό Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικής 2014 της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, και τόσες άλλες επιτυχίες», επισημαίνει στην επιστολή του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, θέτοντας παράλληλα το ρητορικό ερώτημα: «Ειλικρινά, απορούμε. Ποιό πανεπιστήμιο του εξωτερικού θα απέκλειε έναν τέτοιο νέο, ένα υπόδειγμα ανθρώπου και πολίτη με αρχές, ιδανικά, αστείρευτη διάθεση για μόρφωση; Κανένα».