Αιγαίο: Σε επιφυλακή η Ελλάδα για διπλή πρόκληση από Ερντογάν με Αγιά Σοφιά και Oruc Reis -Ψυχραιμία και ετοιμότητα
Ως ιδιαίτερα κρίσιμη ημέρα χαρακτηρίζεται η σημερινή τα ελληνοτουρκικά, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν από τη μία ετοιμάζει προκλητικότατη φιέστα στην Κωνσταντινούπολη με τη λειτουργία της ως τζαμί και από την άλλη έχει θέσει το ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» με τις μηχανές στην αναμονή για να βγει στο Αιγαίο ανοιχτά του Καστελλόριζου.
Η ελληνική πλευρά παρακολουθεί στενά και με ψυχραιμία όλες τις τουρκικές κινήσεις στο Αιγαίο, καθώς το θεωρείται πιθανό τοπ σενάριο να προχωρήσει σε κορύφωση των προκλήσεων με διπλή κίνηση ο Τούρκος πρόεδρος με την προσευχή στην Αγιά Σοφιά και τον απόπλου του «Oruc Reis» βάσει της παράνομης NAVTEX. Μάλιστα ενδεικτικό των αποφάσεων και των κινήσεων του Ερντογάν είναι πως η κορύφωση των προκλήσεών του απέναντι στην Ελλάδα έγιναν στην επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.
Την ίδια ώρα το πολεμικό ναυτικό που βρίσκεται στο Αιγαίο είναι σε απόλυτη ετοιμότητα με τον ελληνικό στόλο (πλοία και υποβρύχια) από την πρώτη στιγμή που εκδόθηκε η τουρκική NAVTEX κινητοποιήθηκε άμεσα και αναπτύχθηκε σε ενδεδειγμένες θέσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Με το βλέμμα στο «Oruc Reis»
Την Πέμπτη το τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Anadolu ανέφερε πως το ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» ετοιμάζεται να ξεκινήσει για τη Μεσόγειο «έπειτα από τις απαραίτητες προετοιμασίες», χωρίς να προσδιορίζει πότε αναμένεται αυτό να συμβεί. Υπενθυμίζεται όμως ότι η NAVTEX έχει ισχύ μέχρι τις 2 Αυγούστου.
Σημειώνεται όμως ότι και η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» υποστήριζε στο χθεσινό της φύλλο ότι η Τουρκία στέλνει το «Oruc Reis» στα νοτιο-ανατολικά της Κρήτης, προκειμένου να ξεκινήσει έρευνες για φυσικό αέριο. Μάλιστα πρόσθετε ότι στο πλαίσιο του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης, η πρώτη αποστολή του «Oruc Reis» θα είναι το τεμάχιο 15 κάτω από την Κρήτη, ένα τεμάχιο το οποίο βρίσκεται όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι Τούρκοι «υπό ελληνική κατοχή».
Η πόντιση καλωδίων συνιστά παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας
Το μεγάλο ερώτημα που παραμένει αναπάντητο,ακόμα και αν το «Oruc Reis» ξεκινήσει για τα ανοιχτά του Καστελόριζου, είναι το ερευνητικό πλοίο θα κάνει απλώς ένα πέρασμα από το σημείο ή αν θα επιχειρήσει να απλώσει και να ποντίσει καλώδια. Υπενθυμίζεται πως η περιοχή που δήλωσαν οι Τούρκοι ότι θα πραγματοποιήσουν σεισμικές έρευνες περιλαμβάνει κομμάτι της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μέρος της ΑΟΖ που έχει ανακηρύξει η Κυπριακή Δημοκρατία και μια μικρή περιοχή τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Υπενθυμίζεται πάντως ότι στη συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται δύναμη του ελληνικού ναυτικού προκειμένου να αποτρέψει ενδεχόμενη πρόκληση της τουρκικής πλευράς.
Δείτε τον χάρτη με την περιοχή που δέσμευσαν οι Τούρκοι
Δυναμικές κινήσεις της Ελλάδας στη διπλωματική σκακιέρα -Στήριξη από το εξωτερικό
Την ίδια ώρα πάντως οι διπλωματικές κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης αποδίδουν, καθώς οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα εθνικής ενότητας, ενώ και ο διεθνής παράγοντας στηρίζει με παρεμβάσεις την ελληνική πλευρά.
Κορυφαία των τελευταίων παρεμβάσεων υπέρ των ελληνικών ήταν η ανάρτηση δήλωσης στο Facebook από τον Εμανουέλ Μακρόν στα ελληνικά. Ο Γάλλος Πρόεδρος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Για μια ακόμη φορά, θέλω να εκφράσω την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο και την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους. Δεν πρέπει να δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους-μέλους της ΕΕ».
Παρεμβάσεις και από Ρωσία, ΗΠΑ, Γερμανία
Κρίσιμη θεωρείται η παρέμβαση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία την Τρίτη είχε τηλεφωνικές επαφές με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ οι δηλώσεις από την γερμανική πλευρά επιβεβαιώνουν την πυροσβεστική παρέμβαση σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης.
Σαφές μήνυμα έστειλε και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, ότι το Καστελλόριζο, όπως όλα τα νησιά και η ηπειρωτική χώρα, διαθέτει υφαλοκρηπίδα. Λίγο αργότερα ακολούθησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο διεμήνυσε ότι ανησυχεί και ζήτησε από την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ενώ το βράδυ της Πέμπτης ήρθε και δήλωση από τη Ρωσία και συγκεκριμένα από την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, η οποία ζήτησε «αυτοσυγκράτηση» στην περιοχή.
Το τηλεφώνημα Μητσοτάκη με αλ Σισί
Ιδιαίτερη αξία έχει η χθεσινή τηλεφωνική επαφή του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Πέρα από την ταύτιση απόψεων για τις εξελίξεις στην Λιβύη και την επιβεβαίωση των εξαιρετικών διμερών σχέσεων, το τηλεφώνημα αυτό έχει ιδιαίτερη αξία λόγω των συζητήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη για την χάραξη ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών. Οι τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν ότι οι δύο χώρες είναι πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας, κάτι που δύναται να ακυρώσει νομικά το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.
Ωστόσο με τον Ταγίπ Ερντογάν να είναι απρόβλεπτος η ελληνική πλευρά παραμένει σε εγρήγορση προκειμένου να αποτραπεί η ένταση στην περιοχή.
Πηγή: iefimerida.gr