Αγορά εργασίας: Προωθούνται άστεγοι και θύματα βίας
Παράθυρο για εργασιακή και κοινωνική επανένταξη σε δεκάδες ανθρώπους που ανήκουν σε ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες επιχειρεί να ανοίξει ο δήμος Θεσσαλονίκης μέσα από τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα «Στέγαση και επανένταξη» του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
Το πρόγραμμα απευθύνεται μεταξύ άλλων σε άστεγους ή σε θύματα βίας και βασικός στόχος του είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους αυτούς να επανενταχθούν στον κοινωνικό ιστό και στην εργασία, αλλά και να τους παράσχει υπηρεσίες στέγασης και κοινωνικής φροντίδας.
Για την υλοποίησή του ο δήμος Θεσσαλονίκης αναμένεται να προχωρήσει στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού, καθώς και με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις “Άρσις” και Praksis.
Από πλευράς δήμου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του προγράμματος “Στέγαση και επανένταξη” υποβλήθηκε σχέδιο, προϋπολογισμού 600.000 ευρώ, από το οποίο θα ωφεληθούν 70 άτομα που προέρχονται από ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες.
Ειδικότερα το πρόγραμμα απευθύνεται σε άστεγους που είτε είναι καταγεγραμμένοι από τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων είτε κάνουν χρήση των υπηρεσιών που προσφέρονται στα ανοικτά κέντρα ημέρας ή φιλοξενούνται σε ξενώνες.
Πέραν των αστέγων μπορούν να ενταχθούν γυναίκες που φιλοξενούνται σε ξενώνες για θύματα βίας, όπως και νέοι που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, αλλά φιλοξενούνται σε δομές παιδικής προστασίας, εφόσον έχουν επισφαλή πρόσβαση σε κατοικία ή στερούνται εξ ολοκλήρου αυτής της δυνατότητας.
ΑΡΧΕΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΤΟ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΟ
Στο μεταξύ σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Καλυψώ Γούλα μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί το φιλοξενείο για τους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες, το οποίο αποφάσισε να δημιουργήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης στους χώρους των παλαιών στάβλων στην περιοχή της Παπάφη.
Ο χώρος που θα λειτουργήσει ως φιλοξενείο αυτήν την περίοδο διαμορφώνεται κατάλληλα. Για τις ανάγκες του φιλοξενείου θα χρησιμοποιηθεί ένας χώρος περίπου 550 τ.μ. στο δημοτικό ακίνητο της οδού Άνδρου 1. Εκεί θα διαμορφωθούν μεταξύ άλλων επτά δωμάτια φιλοξενίας, λουτρά, χώρος εστίασης και ανάπαυσης, χώρος πλυντηρίων αλλά και κουζίνα.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό του δήμου Θεσσαλονίκης το φιλοξενείο θα απευθύνεται σε έξι ή επτά οικογένειες προσφύγων που ζητούν πολιτικό άσυλο μαζί με τα παιδιά τους. Για τη δημιουργία του ξενώνα ο δήμος διεκδίκησε χρηματοδότηση, ύψους 602.000 ευρώ, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων.
Στον ξενώνα, όπως έχει προβλεφθεί, πέρα από την προσωρινή φιλοξενία και τη σίτιση οι αιτούντες άσυλο και οι πρόσφυγες θα έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες νομικής υποστήριξης, συμβουλευτικής στήριξης και κοινωνικής μέριμνας, διερμηνείας και διαμεσολάβησης αλλά και δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών τους.
Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία