Άγνωστη λέξη η φτώχεια για τον Γ.Στουρνάρα;

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Ο κόσμος το’χει τούμπανο, αλλά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, το αγνοεί πλήρως. Ή μάλλον, επιλέγει να το αγνοεί. Ότι τη περίοδο της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων, δηλαδή από το 2008 ως το 2015, η φτώχεια αυξήθηκε κατά 40% στην Ελλάδα. Κι αν δεν το πιστεύει ο Γ.Στουρνάρας, ας δει τα στοιχεία της έρευνας που έκανε και δημοσιεύει το Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας (IW). Μέχρι και οι Γερμανοί διαπιστώνουν ότι οι Έλληνες δεν είναι τεμπέληδες, όπως ήθελαν να πιστεύουν, και όχι μόνο εργάζονται τις περισσότερες ώρες από τους εργαζόμενους στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά οι φτωχοί Έλληνες αυξήθηκαν κατά 40%.

Σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας (IW), από τον «πολυδιάστατο δείκτη φτώχειας», τον οποίο εκπόνησε το Ινστιτούτο για τα έτη 2008-2015, προκύπτει ότι από το 2008 μέχρι το 2015, η φτώχεια στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 40%. Σύμφωνα με την έρευνα, «ο μεγάλος χαμένος είναι η Ελλάδα, με μια αύξηση της φτώχειας κατά 40%, ακολουθούμενης από την Ιρλανδία (28% αύξηση) και την Κύπρο 28,2%». Αυτό οφείλεται στη χρόνια ύφεση και την μεγάλη ανεργία, αλλά φυσικά και στην πολιτική λιτότητας και τους όρους των δανειστών, τονίζει ο ερευνητής. Στην Ιταλία καταγράφεται μια αύξηση της φτώχειας κατά 11% και στην Ισπανία 18%. Σύμφωνα με την έρευνα, δεν αρκεί όμως να μετρά κανείς αποκλειστικά το χαμηλό εισόδημα για να καταλήξει σε συμπεράσματα, αλλά -όπως προτείνουν- πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και άλλες παράμετροι, όπως είναι λ.χ. οι στερήσεις υλικών αγαθών καθώς επίσης και το χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης, η υποαπασχόληση και οι περιορισμοί στην υγειονομική περίθαλψη.

Και η απορία που προκύπτει είναι απλή. Με την αύξηση της φτώχιας κατά 40%, πώς μπορεί και μιλά ο διοικητής της ΤτΕ για κώδικα δεοντολογίας και για συνεργάσιμους ή μη συνεργάσιμους δανειολήπτες; Πώς μπορεί να κατηγορεί τους Έλληνες δανειολήπτες που δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνειά τους; Και όλα αυτά, χωρίς να υπολογίσει κανείς την υπερφορολόγηση. Το μόνο που ζητάει ο Γ.Στουρνάρας είναι να κυνηγηθούν τα κόκκινα δάνεια και οι δανειολήπτες που δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνειά τους. Μόνο η διάσωση των τραπεζών τον ενδιαφέρει. Και δεν βλέπει την ακραία φτώχεια που ολοένα και αναπτύσσεται στην Ελλάδα ακόμα και την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών. Σε άλλη χώρα μάλλον ζει ο Γ.Στουρνάρας.