Αδεια καταστήματα, γεμάτα πρατήρια – σούπερ μάρκετ
Τα γρανάζια της οικονομικής δραστηριότητας άρχισαν να σκουριάζουν από την πρώτη μέρα της επιβολής των capital controls.
Οι πολίτες εξακολουθούν να σχηματίζουν ουρές έξω από τις τράπεζες για να σηκώσουν τα 60 ευρώ που τους επιτρέπονται και να τακτοποιήσουν όσες περισσότερες εκκρεμότητες έχουν. Εν τω μεταξύ, τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα έμειναν άδεια από πελάτες και οι αντλίες των βενζινάδικων αδειάζουν και εφοδιάζονται ξανά με φρενήρεις ρυθμούς.
Την ίδια στιγμή, εμφανίζονται οι πρώτες εμπλοκές στη λειτουργία των φαρμακείων, ενώ οι υπάλληλοι των σούπερ μάρκετ στοκάρουν συνεχώς τα ράφια με βασικά είδη όπως ζυμαρικά, ρύζι και ζάχαρη τα οποία κάνουν φτερά.
Με συζητήσεις για την επικαιρότητα περνούσαν την ώρα τους οι πολίτες μέχρι να έρθει η σειρά τους για να σηκώσουν χρήματα από τα ΑΤΜ των τραπεζών. Ωστόσο, πολλοί από όσους πήγαν λίγο αργότερα αντιμετώπισαν μια δυσάρεστη έκπληξη αφού τα μηχανήματα δεν είχαν πλέον χαρτονομίσματα των 20 ευρώ και υποχρεωτικά έφευγαν μόνο με 50 ευρώ στο πορτοφόλι τους.
«Στο σούπερ μάρκετ πληρώνω με την πιστωτική μου», λέει ο Ν. Γατσίνος, ιδιωτικός υπάλληλος (αριστερά). «Κουτσά στραβά φέρνουμε φάρμακα. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι από εδώ και πέρα δεν μπορώ να παραγγείλω», τονίζει ο φαρμακοποιός Β. Κοτορλός
Οπως το 2013
«Είμαι Κύπριος που ζω εδώ και χρόνια στην Ελλάδα. Τα γεγονότα του 2013 τα είχα ζήσει από μακριά και είχα αγωνία για τους συγγενείς. Αυτές τις μέρες επαναλαμβάνεται η ίδια αγωνία. Νομίζω ότι τελικά θα επαναληφθεί το ίδιο σενάριο. Οι τράπεζες θα μείνουν κλειστές για ένα διάστημα και όταν θα ανοίξουν ξανά η ζωή θα συνεχιστεί έστω και με μεγαλύτερες δυσκολίες», λέει ο Γιώργος Μιχαηλίδης.
Ο ιδιωτικός υπάλληλος Νίκος Γατσίνος λέει, από την πλευρά του, ότι είναι τυχερός που δεν έχει να πληρώσει μεγάλα ποσά για ενοίκιο ή δάνειο. «Στο σούπερ μάρκετ πληρώνω με την πιστωτική κάρτα μου. Τα χρήματα που τραβάω από το ΑΤΜ φτάνουν για τα υπόλοιπα μικροέξοδα. Θα δούμε τι θα προκύψει μετά την κίνηση του πρωθυπουργού. Ελπίζω να υπάρξει αντίδραση», σημειώνει. Οι φαρμακοποιοί δεν έχουν αρχίσει ακόμα να βλέπουν σοβαρές ελλείψεις αλλά θεωρούν ότι είναι θέμα ημερών να συμβεί. Ο Βασίλης Κοτορλός λέει ότι «ακόμα είναι νωρίς. Οι αποθήκες έχουν στοκ και κουτσά – στραβά φέρνουμε φάρμακα. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι από εδώ και πέρα δεν μπορώ να παραγγείλω. Εχω μια επιταγή που λήγει αύριο για να πληρώσω την αποθήκη και δεν ξέρω πώς θα την καλύψω». Ακόμα περισσότερες δυσκολίες προκαλεί στον κ. Κοτορλό η απόλυτα κατανοητή αδυναμία αρκετών πολιτών να πληρώσουν φάρμακα με μετρητά. «Ο κόσμος έρχεται και πληρώνει με πιστωτική ακόμα και φάρμακα αξίας 5 ευρώ για να κρατήσει τα μετρητά. Επιπλέον, πολλοί παίρνουν τα φάρμακα με πίστωση. Δεν μπορώ να το αρνηθώ σε ανθρώπους που γνωρίζω για χρόνια. Φυσικά, υπάρχουν και αυτοί που παίρνουν περισσότερα φάρμακα από όσα χρειάζονται, κάτι που είναι λογικό. Φανταστείτε έναν άνθρωπο που κάνει ενέσεις ινσουλίνης, οι οποίες είναι εισαγόμενες. Αυτός θα κάνει προμήθειες για δύο μήνες», τονίζει.
Ανεφοδιασμοί
Στο μέτωπο των καυσίμων, οι ουρές που παρατηρήθηκαν την Κυριακή «στέγνωσαν» πολλά πρατήρια, τα οποία έμειναν κλειστά για αρκετές ώρες μέχρι να ανεφοδιαστούν. Οι πρατηριούχοι λένε, ωστόσο, ότι δεν θα υπάρξουν ελλείψεις στο άμεσο μέλλον. «Δεν έχουμε καύσιμα από το Σάββατο το βράδυ και περιμένουμε τώρα να ανεφοδιαστούμε. Πιστεύω ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί αλλά από εδώ και στο εξής δεν θα μπορούμε να προμηθευόμαστε καύσιμα μέσω τράπεζας. Θα πληρώνουμε και εμείς με τα μετρητά που μας δίνουν οι καταναλωτές και θα αγοράζουμε αντίστοιχες ποσότητες καυσίμων», τονίζει ο Σταύρος Πανικίδης.
Πηγή: Έθνος