Η μάχη των Βρυξελλών για το μέλλον της Ελλάδας
Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα και τους ευρωπαίους ηγέτες να περιμένουν τις ελληνικές προτάσεις για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας στη χώρα μας συνέρχεται στις 2 το μεσημέρι στις Βρυξέλλες το Eurogroup, ενώ στις 7 συγκαλείται η έκτακτη σύνοδος κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει στη βελγική πρωτεύουσα προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο.
Με βάση τις ελληνικές προτάσεις οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα αποφασίσουν αν θα δώσουν την εντολή στους θεσμούς της ΕΕ για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
«To Εurogroup αναμένει από την ελληνική πλευρά να καταθέσει σαφείς προτάσεις μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο της συνθήκης του ESM, λαμβανομένης υπόψη της νέας οικονομικής κατάστασης της χώρας», επισημαίνουν πηγές της ευρωζώνης.
Στη συνέχεια, στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης, παρουσία του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και του πρόεδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, θα συζητηθούν οι πιθανές μελλοντικές κινήσεις μετά το δημοψήφισμα.
«Σε συνέχεια του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, πιστεύω πως πρέπει να συναντηθούμε επειγόντως στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο για να συζητήσουμε την κατάσταση και τις πιθανές λύσεις», αναφέρει ο Πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ σε επιστολή του προς τους ηγέτες της ευρωζώνης.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος ΠρόεδροςΦρανσουά Ολάντ, σε συνέντευξη που παραχώρησαν από κοινού μετά τη χθεσινή συνάντησή τους στο Παρίσι, άφησαν ανοιχτή την πόρτα της διαπραγμάτευσης, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει γρήγορα «σοβαρές και συγκεκριμένες» προτάσεις, προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, με επιστολή του προς το ολλανδικό κοινοβούλιο, επισημαίνει ότι το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης για την Ελλάδα πρέπει να περιλαμβάνει «αυστηρούς όρους», παρόμοιους που εκείνους τους οποίους περιείχαν οι προηγούμενες συμφωνίες, παρότι η Ελλάδα απέρριψε αυτούς τους όρους στο χθεσινό δημοψήφισμα.
Για πρώτη φορά στις διαπραγματεύσεις δεν θα συμμετάσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο διατηρεί στάση αναμονής.
Σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται να μιλήσει για την κατάσταση στην Ελλάδα, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Σφίγγει τη θηλιά ο Ντράγκι
Αμετάβλητος διατηρήθηκε ο ELA για τις ελληνικές τράπεζες από το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ωστόσο η δυσάρεστη έκπληξη ήρθε από την απόφαση να «προσαρμοστεί» η αξία των ενεχύρων που αποδέχεται η ΕΚΤ, στην τηλεδιάσκεψη των τραπεζιτών.
Η εξέλιξη αυτή είχε αποφευχθεί τις τελευταίες εβδομάδες και έρχεται μία μόλις ημέρα μετά το δημοψήφισμα. Το ύψος του «κουρέματος» δεν είναι γνωστό και οι πληροφορίες θέλουν να κινείται σε χαμηλά επίπεδα, ωστόσο, ακόμη κι έτσι εντείνονται τα προβλήματα ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες.
Αυτό σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες που δίνουν ομόλογα για να πάρουν ρευστότητα από την ΕΚΤ πλέον θα παίρνουν λιγότερα χρήματα. Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ θα συνεδριάσει ξανά την Τετάρτη, μετά τη Σύνοδο.