Σε συναγερμό λόγω καύσωνα η Ευρώπη
Φλέγεται κυριολεκτικώς η Δυτική Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες και αυτό όχι επειδή ανησυχεί για την έκβαση του ελληνικού ζητήματος, αλλά επειδή το καλοκαίρι φαίνεται ότι άρχισε ξανά. Σε πολλές πόλεις τα θερμόμετρα έσπασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ, με τους πολίτες να προσπαθούν να επιβιώσουν υπό αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, πίνοντας συνεχώς εμφιαλωμένα νερά. Aκόμα και στην Ολλανδία, όπου το θερμόμετρο σκαρφάλωσε στο κόκκινο, οι αρχές μοίρασαν παγωτά στους λεμούριους του ζωολογικού κήπου που ταλαιπωρήθηκαν από τη ζέστη.
Οι αρχές στη Γαλλία, όπου διεκόπη η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας την Τρίτη σε ένα εκατομμύριο σπιτικά, αλλά και αλλού, έχοντας κατά νουν τις χιλιάδες θανάτων που σημειώθηκαν κατά τον καύσωνα του 2003, προσπαθούσαν να βρουν τρόπο προσέγγισης των ηλικιωμένων, των οικογενειών με πολύ νεαρά παιδιά, όπως εξάλλου και των πιο ευάλωτων μελών του κοινωνικού συνόλου. Οι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν τον κίνδυνο που εγκυμονούν «αυτές οι καυτές ημέρες» και γι’ αυτό τον λόγο ήδη άνοιξαν την πρόσβαση σε κάποιους κλιματιζόμενους χώρους.
Μία μάζα θερμού αέρα που κινείται βορείως από την Αφρική οδήγησε στο κόκκινο το θερμόμετρο σε Ισπανία, Πορτογαλία, Βρετανία και Γαλλία τις τελευταίες ημέρες. Η θερμοκρασία στην Πόλη του Φωτός και άλλες γαλλικές πόλεις ανήλθε σε πρωτοφανή επίπεδα την εβδομάδα που πέρασε. Χαρακτηριστικά την Τρίτη το θερμόμετρο έδειξε 42 βαθμούς στη νοτιοδυτική Γαλλία, ενώ στην Κόρδοβα της Ισπανίας, τις προηγούμενες ημέρες, το θερμόμετρο έδειξε 44 βαθμούς Κελσίου.
Η ζέστη στο Παρίσι
Την τελευταία φορά που στο Παρίσι το θερμόμετρο είχε σκαρφαλώσει στους 40 βαθμούς Κελσίου τον μήνα Ιούλιο ήταν το 1947, σύμφωνα με τον Γάλλο μετεωρολόγο Φρανσουά Γκουράν. Ο Αύγουστος είναι συνήθως θερμότερος, αλλά το 2003 ήταν η τελευταία φορά που το Παρίσι είδε να καταγράφονται τόσο υψηλές θερμοκρασίες αυτό τον μήνα.
Αυτή τη φορά όμως το Παρίσι έχει εμπειρία από τέτοιες ημέρες. Ενδεικτικά στον σιδηροδρομικό σταθμό της Λυών, ακούγονταν τις τελευταίες ημέρες επανειλημμένως προειδοποιήσεις από τα μεγάφωνα που καλούσαν τον κόσμο να πίνει όσο περισσότερο νερό είναι δυνατόν και να μην καταπονείται σωματικά.
Ομως οι κλιματικές συνθήκες απασχολούν τους Γάλλους, επειδή η Πόλη του Φωτός φιλοξενεί τη διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή τον ερχόμενο Δεκέμβριο.
Η Βρετανία, ομολογουμένως, είναι λιγότερο συνηθισμένη σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες και ακόμα και οι φλεγματικοί Βρετανοί νιώθουν ενοχλημένοι από τη ζέστη, καθώς το θερμόμετρο σε πολλές περιπτώσεις ξεπέρασε ακόμα και τους 35 βαθμούς.
Στην Πορτογαλία, ιδιαίτερος προβληματισμός εκφράζεται για την άνοδο των θερμοκρασιών που συνήθως σημαίνει και νέες, καταστροφικές δασικές πυρκαγιές. Αλλωστε ο περασμένος Ιούνιος ήταν ο ξηρότερος των τελευταίων 12 ετών. Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας ανακοίνωσε ότι 9.700 πυροσβέστες, 2.000 οχήματα και 45 πυροσβεστικά αεροσκάφη είναι πανέτοιμα κάθε στιγμή για να παρέμβουν σε περίπτωση πυρκαγιάς. Επίσης, τα 230 δασικά παρατηρητήρια πρόκειται να επανδρωθούν με ανέργους. Στην Πορτογαλία, άλλωστε, η Εθνική Αρχή Πολιτικής Προστασίας προσπάθησε να κατασβέσει πυρκαγιά στο δάσος Αλκομπερτας, βορείως της Λισσαβώνας.
Στην Αραγωνία
Ομως οι μεγάλες δασικές πυρκαγιές έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στη βορειοανατολική Αραγωνία στην Ισπανία, καθώς αποτεφρώθηκε το πευκοδάσος εν μέσω καύσωνα. «Πέντε χωριά της περιοχής εκκενώθηκαν από τους κατοίκους τους, καθώς οι πύρινες γλώσσες έκαψαν τους πευκόφυτους λοφίσκους που βρίσκονται σε απόσταση 375 χιλ. βορειοανατολικά της Μαδρίτης», εξηγεί ο Ξαβιέ Λαμπάν, πρόεδρος της επαρχίας. Ανάμεσα στα άτομα που απομακρύνθηκαν από τις κατοικίες τους ήταν και οι ένοικοι ενός οίκου ευγηρίας.
Τουλάχιστον 500 πυροσβέστες και 26 πυροσβεστικά αεροσκάφη συμμετέχουν στη μάχη με τις φλόγες, που χθες Κυριακή εξαπλώνονταν εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή. Οι φλόγες έχουν κατακάψει περισσότερα από 25.000 στρέμματα δάσους σε απομακρυσμένη περιοχή, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας και Περιβάλλοντος της Ισπανίας.
Πηγής: AFP, A.P., REUTERS, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ