Διεθνή ΜΜΕ: Πρώτο θέμα η κάλπη με το βλέμμα στην επόμενη μέρα
Πρώτο θέμα σε όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης είναι από το πρωί το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, με το βλέμμα στην κρίσιμη επόμενη μέρα.
Τουλάχιστον 700 ξένοι δημοσιογράφοι στέλνουν από την Αθήνα και την υπόλοιποι Ελλάδα τα ρεπορτάζ τους, στα περισσότερα εκ των οποίων προβλέπεται αφενός η αθρόα συμμετοχή των πολιτών και αφετέρου το αβέβαιο αποτέλεσμα. Ο ρόλος της ΕΚΤ και οι σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας σχολιάζονται επίσης εκτενώς από τα ΜΜΕ των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Οι Έλληνες ξεκινούν να ψηφίζουν καθώς το ευρώ αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση» είναι ο κύριος τίτλος της Guardian την Κυριακή. Αρχίζοντας τη μαραθώνια κάλυψη των κρίσιμων εξελίξεων στην Ελλάδα σχεδόν ταυτόχρονα με το άνοιγμα της κάλπης, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι σχεδόν 9,9 εκατομμύρια Έλληνες έχουν δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα σχετικά με το αν η χώρα θα πρέπει να αποδεχθεί ή όχι τους όρους των δανειστών της.
«Ελληνικό δημοψήφισμα: οι Έλληνες σε αποφασιστική ψήφο για τη διαπραγμάτευση του χρέους» είναι το πρώτο θέμα και τούBBC, το οποίο επίσης καλύπτει την εκλογική διαδικασία ζωντανά από την ιστοσελίδα του. Επικαλούμενο τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο αναφέρει ότι οι Έλληνες εμφανίζονται διχασμένοι, καθώς επίσης ότι αναμένεται μεγάλη προσέλευση στα εκλογικά τμήματα της χώρας, «έπειτα από μία εβδομάδα προεκλογικής φρενίτιδας».
Μία πρώτη ανάλυση, επιχειρεί ο βρετανός ανταποκριτής του BBC Μαρκ Λόουεν, υπό τους ήχους του μπουζουκιού και τη θέα αθηναϊκής παραλίας. Πότε φτιάχνοντας με πέτρες στην άμμο το «όχι» και το «ναι» και πότε σηκώνοντας το παντελόνι του για να παίξει ρακέτες, ο βρετανός δημοσιογράφος αναφέρεται στα σενάρια για την κρίσιμη επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος.
Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και το δημοσίευμα τωνFinancial Times, το οποίο αναφέρεται με τη σειρά του στους διχασμένους Έλληνες για ένα «αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα, το οποίο προκηρύχθηκε πριν από μία εβδομάδα και μπορεί να καθορίσει το μέλλον της χώρας ως μέλους της ευρωζώνης».
Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα, οι Times του Λονδίνου προϊδεάζουν για αναταραχές μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος, αναφέροντας «μυστικό σχέδιο» των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων να αναπτύξουν άνδρες του Στρατού μαζί με τα ΜΑΤ σε περίπτωση συγκρούσεων.
Με τεράστιο ενδιαφέρον παρακολουθούν την πορεία της εκλογικής διαδικασίας και τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης. «Δημοψήφισμα: οι Έλληνες αρχίζουν να ψηφίζουν» είναι το δημοσίευμα της Monde, η οποία αναφέρει επακριβώς στην ιστοσελίδας της ποιο είναι το ερώτημα στο οποίο οι Έλληνες ψηφοφόροι καλούνται την Κυριακή να απαντήσουν «Oxi» ή «Nai». Όπως και το σύνολο του διεθνούς Τύπου, η Monde αναμεταδίδει συγκρατημένα τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων από την Αθήνα, κάνοντας λόγο για «αβέβαιο αποτέλεσμα».
«Στοίχημα της Αθήνας» χαρακτηρίζει από την πλευρά της το ελληνικό δημοψήφισμα η Liberation. «Οι Έλληνες αποφασίζουν την Κυριακή για τα μέτρα που προτείνουν οι πιστωτές της», αναφέρει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα κρίσιμο δημοψήφισμα, το οποίο όμως οργανώθηκε μέσα σε σύγχυση.
Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι New York Timesεπικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στην επόμενη μέρα για την Ελλάδα και το μέλλον της στην ευρωζώνη, το οποίο, όπως σχολιάζουν, «μπορεί να συνδέεται με το κατά πόσον η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πρόθυμη να στηρίξει την προσπάθεια των ελληνικών τραπεζών και να εμποδίσει μία ολοκληρωτική οικονομική κατάρρευση». «Ανεξάρτητα από το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της ελληνικής ψήφου, η ΕΚΤ θα βρεθεί τη Δευτέρα αντιμέτωπη με μία σειρά από αγωνιώδεις αποφάσεις», γράφουν οι NYT, επισημαίνοντας ότι καμία οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά χωρίς τράπεζες.
Για «ψήφο, η οποία θα καθορίσει το μέλλον της Ελλάδας, το μέλλον της στην Ευρώπη», κάνει λόγο και η Washington Post, σχολιάζοντας πως έπειτα από πέντε μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων και δηλητηριωδών δηλώσεων μεταξύ Ελλήνων και ευρωπαίων αξιωματούχων, η τύχη της χώρας μετατοπίστηκε στα χέρια του ελληνικού λαού.
Μία διαφορετική προσέγγιση επιχειρεί η Wall Street Journal, η οποία εστιάζει στην κλιμακούμενη ένταση που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας για την κρίση χρέους και η οποία «δεν αναμένεται να αποκατασταθεί γρήγορα, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα που θα φέρει η κάλπη της Κυριακής».
Πηγή: in.gr