Γιούνκερ: Μας χώριζαν μόνο 60 εκατ. ευρώ πριν ο Βαρουφάκης φύγει απ’ το τραπέζι

Μόλις 60 εκατ. ευρώ ήταν το οικονομικό χάσμα που χώριζε Ελλάδα και Ευρώπη από το να καταλήξει σε συμφωνία όταν η ελληνική κυβέρνηση αποχώρησε ξαφνικά από τις διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σύμφωνα με τον ιστότοπο Politico.

 

Μιλώντας σε μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, σε μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών, ο λουξεμβούργιος πολιτικός, είπε σύμφωνα με πηγή που επικαλείται η ιστοσελίδα, ότι «ένα ‘όχι’ στο δημοψήφισμα της Κυριακής σημαίνει ότι η Ελλάδα αποχωρεί από το ευρώ».

 

Ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε σε ευρωβουλευτές του ΕΛΚ ότι οι διαπραγματευτές της ΕΕ ήταν «πολύ κοντά» στην επίτευξη συμφωνίας με την Αθήνα και ότι η ελληνική κυβέρνηση ποτέ δεν ήθελε μια συμφωνία.

 

Ακόμη, ο κ. Γιούνκερ φέρεται να εξαπέλυσε εκ νέου σφοδρή κριτική στον έλληνα πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών.

 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάνης Βαρουφάκης αρνήθηκαν μια συμφωνία, με τον υπουργό Οικονομικών να δίνει εντολή στους έλληνες διαπραγματευτές να αποχωρήσουν από το τραπέζι ενώ η συμφωνία ήταν κοντά.

 

«(Ο Γιούνκερ) είπε ότι ήμασταν έτοιμοι να επισπεύσουμε την εκταμίευση κονδυλίων στην Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχθηκε την προσφορά, κάτι που τους έπεισε ότι (οι Έλληνες) δεν ενδιαφέρονταν για μια συμφωνία και το θέμα ήταν ιδεολογικό» δήλωσε στο Politico ευρωβουλευτής ο οποίος βρισκόταν στην αίθουσα.

 

Ο πρόεδρος της Κομισιόν υποστήριξε ακόμη ότι οι Τσίπρας και Βαρουφάκης, άλλαζαν συνεχώς τους όρους της διαπραγμάτευσης και ήταν απρόθυμοι για συμφωνία παρά το γεγονός ότι οι διαπραγματευτές της ΕΕ έκαναν βήματα πίσω.

 

Οι πηγές ανέφεραν μάλιστα ότι ο κ. Γιούνκερ αμφισβήτησε την ικανότητα των Ελλήνων να οργανώσουν ένα δημοψήφισμα για την ΕΕ μέσα σε λίγες μέρες – προσθέτοντας ότι έχει ένα σχέδιο για τη Δευτέρα, αναλόγως της ψήφου των Ελλήνων, σχέδιο που δεν αποκάλυψε.

 

Πάντως, αυτό που αρκέστηκε να πει επισήμως ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στους δημοσιογράφους είναι ότι οι Έλληνες δεν είχαν «βούληση για συμφωνία».