Η αγωνία των Ελλήνων στα ΑΤΜ

Από τιο απόγευμα της Παρασκευής οι ουρές μπροστά στα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης των τραπεζών, ξεκίνησαν από το απόγευμα της Παρασκευής. Αρχικά, ο λόγος ήταν η αγωνία για την καταβολή των συντάξεων του μήνα, γιατί εδώ στην Ελλάδα , την αποικία χρέους, αυτό δεν είναι πλέον δεδομένο. Και μετά , αργά το βράδυ , με ένα υπόκωφο βουητό, αυτό της αγωνίας που υποβόσκει , ένας -ένας οι περαστικοί μαζεύονταν να σηκώσουν χρήματα “για να έχουν” καθώς το διάγγελμα του Πρωθουπουργού Α Τσίπρα για δημοψήφισμα άφηνε πολλά περιθώρια ανησυχίας.

 

Το πρωί του Σαββάτου 27 Ιουνίου, οι ουρές έξω από τα ΑΤΜ κάλυπταν όχι μόνο το πεζοδρόμιο αλλά και το δρόμο.:

 

-” Κρατούσα τα χρήματα στο σπίτι, κάποια λίγα που είχα και όταν κατάλαβα πως πάμε σε συμφωνία , τα έβαλα στην Τράπεζα, να μην τα κρατώ επάνω μου το Σαββατοκύριακο. Τώρα τι θα κάνω; Είμαι διαβητικός, χρειάζομαι ινσουλίνη καθημερινά, πρέπει να πάω να πάρω φάρμακα για να έχω” Σχεδόν κλαίγοντας ο ΧΚ , συνταξιούχος , ανοίγει χώρο να προπορευθεί καθώς δεν το βαστούν τα πόδια του, όπως λέει. Οι υπόλοιποι της ουράς διαμαρτύρονται αλλά υποχωρούν μπροστά στην αγωνία ενός άρρωστου ηλικιωμένου.

 

-“Τελικά τίποτε δε θα γίνει”, λέει ένας 24χρονος φοιτητής που “έμπλεξε” όπως είπε στην ουρά του ΑΤΜ καθώς πήγε να βγάλει λεφτά για το Σαββατοκύριακο.

 

-“Θα αυξηθούν τα πάντα. Πάω να πάρω γάλα για να έχω”. Ο Γιάννης Κ είναι ειδικευόμενος γιατρός. Τρέχει να αγοράσει γάλα σε σκόνη, από αυτό που πίνει η νεογέννητη κόρη του . Μπορεί να είναι ψύχραιμος στις πολύωρες εξοντωτικές εφημερίες που κάνει τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα , αλλά σε ότι αφορά την κατάσταση της οικονομας δεν μπορεί να διατηρήσει ούτε την ψυχραιμία, ούτε τη νηφαλιότητά του: “Αν δεν είχα τόσο  μικρό παιδί θα είχα φύγει τρέχοντας στο εξωτερικό. Οι περισσότεροι που τελειώνουν ειδικότητά ή ακόμη και την Ιατρική μόνο στο Πανεπιστήμιο φεύγουν. Τι να κάνεις εδώ; Από τις εξοντωτικές εφημερίες και τις άθλιες συνθήκες δουλειάς και μόνο γερνάς πριν από την ώρα σου” λέει.

 

Όλα στον αέρα!

 

Στις οθόνες των τηλεοράσεων , βουλευτές αψημαχούν. Τα μέτρα είναι επώδυνα , αλλά δε γίνεται διαφορετικά, αναγγέλλουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. “Μα με αυτά τα μέτρα ρε παιδιά, δεν μπορούμε να ζήσουμε” σχολιάζουν όσοι παρακολουθούν τη συζήτηση στο καφενείο. Μαζί τους και ο ΓΚ , που μπορεί να είναι τώρα πάνω από 70, βγήκε όμως στη σύνταξη στα 55 . Την ίδια άποψη έχει και η Κ.Γ η οποία πάσχει τώρα από ηπατική ανεπάρκεια και ανησυχεί για την κατάσταση στη χώρα. Κι όμως όταν  έβγαινε στη σύνταξη στα 48 της χρόνια, ως εργαζόμενη στο Δημόσιο με ανήλικο, ήταν μια χαρά στην υγεία της.

 

Σε μία χώρα που το 80% των κρατικών δαπανών είνα  μισθοί δημοσίου και συντάξεις , όλες ΜΑ ΟΛΕΣ οι κυβερνήσεις που πέρασαν “χάιδευαν” και προστάτευαν τον …κομματικό τους στρατό. Στην αρχή ο ιδιωτικός τομέας και μέσω της φοροδιαφυγής , μπορούσε κάπως ν ανταπεξέλθει. Τα τελευταία όμως χρόνια στη δίνη μιας τρομακτικής οικονομικής κρίσης και με φοροεισπρακτικές πολιτικές , έχει κυριολεκτικά λεηλατηθεί. Το ερώτημα λοιπόν είναι: Ακόμη κι αν θέλουμε να πληρώσουμε όσα χρωστούμε, ποοις έχει και ποιος αντέχει να πληρώσει το μάρμαρο…Γιατί δεν ξεκινάμε από αυτούς που ευθύνονται πραγματικά για τα ΥΠΕΡΟΓΚΑ ΧΡΕΗ και ΤΑ ΑΔΙΚΑ ΚΑΙ ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΑ ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ; Αν δεν είναι αυτό ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΦΑΝΙΣΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ, ΑΠΟΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΜΙΑΣ ΧΩΡΑΣ, ΤΟΤΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ;

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr