Αυτή είναι η νέα ελληνική πρόταση
Το περιεχόμενο της ελληνικής πρότασης μέτρων προς τους δανειστές προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για τη συνέχιση χρηματοδότησης της χώρας, που κατατέθηκε την ύστατη ώρα από το Γιάνη Βαρουφάκη και το οικονομικό επιτελείο της Ελλάδας, έφερε στη δημοσιότητα η ηλεκτρονική έκδοση της Καθημερινής.
Πρόκειται για το ίδιο κείμενο, για το οποίο επιθυμούσε συζήτηση στο Eurogroup η ελληνική πλευρά και για το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ότι «ο ιστορικός του μέλλοντος μετά την πρότασή μας δεν πρόκειται να κατανοήσει γιατί δεν ήρθαμε σε συμφωνία».
Στο μέτωπο του ΦΠΑ προτείνονται έσοδα ΦΠΑ της τάξης του 0,93% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, αντί 1% του ΑΕΠ της προηγούμενης. Η Ελλάδα θέλει 13% για τρόφιμα και ξενοδοχεία (οι δανειστές ζητούν 23% σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, catering και 13% μόνο για τα βασικά τρόφιμα). Η Ελλάδα παράλληλα επαναφέρει την διατήρηση της έκπτωσης 30% στο ΦΠΑ στα νησιά, κάτι που δεν είχε περιληφθεί στην προηγούμενη εκδοχή.
Τρίτη διαφορά αποτελεί η φορολογία επιχειρήσεων, που ζητείται να αυξηθεί από το 26% σήμερα στο 28% και όχι στο 29%. Παραμένει επίσης η πρόταση για εφάπαξ «χαράτσι» 12% σε επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 500.000 ευρώ για φέτος.
Η Αθήνα προτείνει επίσης περικοπή αμυντικών δαπανών κατά 200 εκατ. ευρώ, μαζί με περιορισμό προσωπικού και εξοπλιστικών προγραμμάτων (οι δανειστές θέλουν απευθείας μείωση 400 εκατ. ευρώ).
Η Αθήνα επιμένει στην σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση ως τα 67 μέχρι το 2022 για όσους βγαίνουν στη σύνταξη από τις 31 Οκτωβρίου και όχι τις 30 Ιουνίου φέτος. Ζητάει επίσης σταδιακή αντικατάσταση του ΕΚΑΣ για όλους μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου του 2018 ενώ δεν δέχεται άμεση κατάργηση για το 20% των δικαιούχων. Σημειώνεται επίσης ότι απουσιάζουν αναφορές στο φλέγον θέμα του νόμου του 2010 για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και το καθεστώς που διέπει τις επικουρικές και τις υψηλές συντάξεις.
Αν και δεν συζητήθηκε σε αντιπαραβολή με την πρόταση των θεσμών στο Eurogroup, ο Ντάισελμπλουμ έδωσε εντολή στους εκπροσώπους των θεσμών να την μελετήσουν και να κρατήσουν τα επί μέρους σημεία, τα οποία θα μπορούσαν να ενσωματωθούν σε ένα ενδεχόμενο τελικό κείμενο μιας συμφωνίας, με τον όρο αυτά τα σημεία να μπορούν να εγκριθούν από τα κοινοβούλια των κρατών-μελών, κατά την ίδια πηγή.