Ένα «Σφάλμα» διατρέχει το στρατόπεδο Κόδρα της Καλαμαριάς

Λάθος, παράπτωμα, αμαρτία, ή σύμφωνα με την σύγχρονη διαδικτυακή γλώσσα, ERROR, ποια «μορφή» από όλες μπορεί να πάρει η έννοια λάθος και εντέλει ποια είναι τα μοντέλα αντιμετώπισης κρίσεως που προκύπτουν ως αποτέλεσμα μιας εσφαλμένης διαδικασίας; Αυτόν τον κυρίαρχο προβληματισμό της έννοιας του «λάθους» επιλέγει ως γενική θεματική του το φετινό εικαστικό φεστιβάλ «Πεδίο δράσης Κόδρα».

 

Με πρώτο «λάθος» την ημερομηνιακή μετάθεση – αντί για Σεπτέμβρη που γινόταν οι διοργανώσεις τα 15 τελευταία χρόνια μεταφέρεται λόγω… δέσμευσης απ’ το πρόγραμμα χρηματοδότησης των ΕΣΠΑ ζτον Ιούνιο – η δομή του Πεδίου Δράσης Κόδρα 2015 αναπτύσσεται πάνω σε μοντέλα αντιμετώπισης κρίσεων που προκύπτουν ως αποτέλεσμα μιας εσφαλμένης διαδικασίας.

 

«Σε μία πρώτη κυριολεκτική ανάγνωση, το σημαίνον της λέξης σφάλμα έχει αρνητικό πρόσημο. Εντούτοις, προσεγγίζοντας το σημαινόμενό της, αυτόματα ενσωματώνονται στη ίδια λέξη έννοιες θετικές. Η διόρθωση ως ανάγκη επαναφοράς, η αλλαγή ως προϋπόθεση εξέλιξης, η ανταπόκριση σε απρόβλεπτους παράγοντες ως δυνατότητα έκφρασης είναι μόνο κάποιες από αυτές. Tο σφάλμα ορίζει μια τερματική κατάσταση, αλλά όχι τελματική. Ενδεχομένως αποτελεί το ορόσημο μιας παρέκκλισης ή μιας αλλαγής κατεύθυνσης και συνεπώς επαναπροσδιορίζει ολόκληρο το πλαίσιο αναφοράς μιας κοινωνίας, της δραστηριότητας και των προβληματισμών της, της καλλιτεχνικής της δημιουργίας και των πρωτοβουλιών της» σημειώνουν οι διοργανωτές.

 

Με μόλις δεκαπενθήμερη διάρκεια φέτος, το εικαστικό φεστιβάλ Πεδίο Δράσης Κόδρα θα φιλοξενήσει τα έργα καταξιωμένων, νέων αλλά και πρωτοεμφανιζόμενων καλλιτεχνών στις εγκαταστάσεις του πρώην στρατοπέδου Κόδρα.

 

Οι εκδηλώσεις του περιλαμβάνουν: Ατομικές εκθέσεις καλλιτεχνών στο κτίριο των Κοιτώνων του στρατοπέδου (Jules Roskamm και Ορέστη Λάζου και του Δημήτρη Φραγκάκη. Παράλληλα, θα παρουσιαστεί μία ενότητα 3 in situ έργων (εγκαταστάσεων και γλυπτών) της Μάγδας Λαμπροπούλου και θα δημιουργηθεί επίσης in situ η εγκατάσταση αρχιτεκτονικής των: Ελένη Λαλούμη, Γιάννη Λίγκου, Γκάλια Μουμτζίδου, Ελισάβετ Πεφάνη και Στελίνας Τσίφτη. Σε διάλογο με τις ατομικές εκθέσεις θα βρίσκονται εγκαταστάσεις και μια in situ κατασκευή. Τους Κοιτώνες θα διατρέχει η διαδικτυακή έκθεση Cyber Art Space σε επιμέλεια της Σοφίας-Ελίζας Μπουράτση, για πρώτη φορά με ταυτόχρονες εγκαταστάσεις στο διαδίκτυο αλλά και στον εκθεσιακό χώρο των Κοιτώνων, ενώ στο θεατράκι των Κοιτώνων θα φιλοξενηθεί πρόγραμμα προβολών σε επιμέλεια του Athens Video Dance Project σε συνεργασία με την Ανθή Αργυρίου (Κεντρική Επιμελήτρια / Συντονίστρια Πεδίου Δράσης Κόδρα).

 

Στο κτίριο του Διοικητηρίου θα παρουσιαστεί η έκθεση Κόδρα Fresh με τίτλο Happy Accidents (επιμέλεια: Ανθή Αργυρίου) με έργα τελειόφοιτων και πρόσφατα απόφοιτων των σχολών Καλών Τεχνών. Στον πάνω όροφο του κτιρίου θα πραγματοποιηθεί η ατομική έκθεση του Βασίλη Χατζόπουλου σε επιμέλεια του Παναγή Κουτσοκώστα. Το Πεδίο Δράσης Κόδρα 2015, φέτος για πρώτη φορά, θα πλαισιώσει την έκθεση του Fresh με ένα workshop και ένα masterclass σε επιμέλεια της Ανθής Αργυρίου, που θα εστιάσουν στην τέχνη του videodance και στην performance αντίστοιχα και θα διεξαχθούν την πρώτη εβδομάδα του φεστιβάλ. Το workshop “Reconstructing the Framed Body” του Athens Video Dance Project είναι ένα 3ήμερο εντατικό εργαστήριο videodance (24, 25 & 26 Ιουνίου) για εικαστικούς, κινηματογραφιστές και χορευτές με την Χρυσάνθη Μπαδέκα, το οποίο θα διεξαχθεί στο θεατράκι των Κοιτώνων.

 

To masterclass «Περιμένοντας το λάθος…» (23 Ιουνίου, 11:00 – 14:00) με υπεύθυνη τη Φωτεινή Καλλέ, θα διερευνήσει τρόπους επαναξιολόγησης του λάθους και δόμησης νέων ιδεών με αφορμή το τυχαίο και θα πραγματοποιηθεί στο Διοικητήριο.

 

Στο πλαίσιο της 5ης Μπιενάλε Θεσσαλονίκης τέλος, το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης σε συνεργασία με το Πεδίο Δράσης Κόδρα, το Thessaloniki Pride και το Δήμο Θεσσαλονίκης, θέτουν το ζήτημα της Ταυτοετερότητας. Η έκθεση Ταυτοετερότητα – But Still Ιn One Piece θα φιλοξενήσει προτάσεις καλλιτεχνών από την ελληνική αλλά και τη διεθνή σκηνή πάνω στο ζήτημα του έμφυλου αυτοπροσδιορισμού. Τα εγκαίνια θα γίνουν αύριο (Τετάρτη 17 Ιουνίου) στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης. Στόχος είναι να παρουσιαστούν διαφορετικές εικαστικές μορφοποιήσεις ενός ζητήματος που αποτελεί και σήμερα πεδίο αντιπαράθεσης σε μια εποχή έξαρσης του νέο-συντηρητισμού, των ρατσιστικών, ομοφοβικών, τρανσφοβικών και λεσβιοφοβικών συμπεριφορών. Όλες οι εκθέσεις του φεστιβάλ (που θα διαρκέσει ως και τις 5 Ιουλίου) έχουν ελεύθερη είσοδο.