Τρέχουν να προλάβουν τη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ

Εντείνεται τις τελευταίες ώρες η προσπάθεια που καταβάλλεται στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες με τους τρεις θεσμούς, προκειμένου να βρεθεί ένα κοινό πλαίσιο, με συγκερασμό των προτάσεων της ελληνικής πλευράς και των δανειστών, πριν από την αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.

 

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας το απόγευμα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για το πιο κρίσμο σημείο των διαπραγματεύσεων και ζήτησε τη στήριξη του κόμματος στην κυβερνητική προσπάθεια.

 

Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων βρίσκονται τα νέα κείμενα προτάσεων που κατέθεσε η κυβέρνηση σήμερα στους θεσμούς, με μικρές αναθεωρήσεις ως προς τα δημοσιονομικά και με προτάσεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού φέτος και το 2016.

 

Οπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά κάλυψε την μισή απόσταση στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και περιμένει από τους θεσμούς, να καλύψουν την άλλη μισή. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η Αθήνα πρότεινε πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% για το 2015 και 1,75% για το 2016.

 

Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ, η νέα ελληνική πρόταση προβλέπει αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 12% από 11% της αρχικής πρότασης.

 

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές η κυβέρνηση ζητά επίσης σαφή δέσμευση από τους δανειστές για το χρόνο και τον τρόπο διευθέτησης του χρέους.

 

Έτσι, με βάση τα νέα δεδομένα η πρόταση της ελληνικής πλευρά για τις αλλαγές στο ΦΠΑ διαμορφώνεται ως εξής:

 

– 6,5% για τα φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου

– 12% για εφημερίδες, περιοδικά, βασικά και φρέσκα τρόφιμα, τιμολόγια ρεύματος και νερού, ξενοδοχεία και εστιατόρια

– 23% για όλα τα υπόλοιπα αγαθά

 

Αδιευκρίνιστο είναι ακόμη το τι θα γίνει με το μειωμένο καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά. Ως γνωστόν υπήρχαν σκέψεις στην κυβέρνηση να μην καταργηθεί αλλά πρέπει να βρεθεί άλλο μέτρο ισοδύναμου αποτελέσματος γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη τη διατήρησή του.

 

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές η κυβέρνηση αναμένει την γραπτή απάντηση των εταίρων στις νέες προτάσεις της πριν την αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

 

Κομισιόν: Πιθανή συμφωνία, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να επιδείξει πολιτική βούληση

 

Την πιθανότητα να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών μέσα στις επόμενες ημέρες δεν αποκλείει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντόμπροβσκις, επισημαίνοντας ωστόσο ότι χρειάζεται πολιτική βούληση από μέρους των ελληνικών αρχών, «λιγότεροι ελιγμοί και περισσότερη δουλειά ουσίας».

 

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ο Ντόμπροβσκις εκτίμησε ότι η Ελλάδα και οι θεσμοί μπορεί “μέσα στις επόμενες ημέρες” να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις, που θα επέτρεπε την εκταμίευση της δόσης του δανείου που απομένει. «Είναι πιθανό να καταλήξουμε σε μια συμφωνία τις επόμενες ημέρες (…) αλλά χρειάζεται πριν από όλα πολιτική βούληση από μέρους των ελληνικών αρχών, λιγότεροι τακτικισμοί, ελιγμοί και περισσότερη δουλειά ουσίας», υποστήριξε.

 

Τις τελευταίες ώρες παρατηρείται μια εντατικοποίηση των διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες, μετά και τα δύο συμπληρωματικά κείμενα προτάσεων που κατέθεσε σήμερα η κυβέρνηση στους θεσμούς, με εναλλακτικές προτάσεις για την κάλυψη των δημοσιονομικών αποκλίσεων και του χρηματοδοτικού κενού για το 2015 και το 2016. Στις προτάσεις αυτές εμπεριέχονται αλλαγές στους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα και για τον ΦΠΑ, ωστόσο τίθεται ξεκάθαρα και το θέμα της μείωσης του χρέους.

 

“Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών έγινε εντατική τεχνική δουλειά, είναι επομένως πιθανό να προχωρήσουμε”, σημείωσε ο Ντομπρόβσκις. Σημειώνεται ότι μια νέα συνάντηση εμπειρογνωμόνων έγινε το απόγευμα στο Brussels Group.

 

“Αυτό που είναι σημαντικό τις επόμενες ημέρες, ή ακόμη και αύριο, είναι να βρεθεί μια συμφωνία για το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα (της Ελλάδας), τα μέτρα για να επιτευχθεί. Γίνονται συζητήσεις για τον ΦΠΑ, τις συντάξεις”, πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.