ΒΕΘ: Η χώρα έχει ανάγκη από αναπτυξιακές προτάσεις
«Η χώρα βρίσκεται στο κρισιμότερο σταυροδρόμι των τελευταίων δεκαετιών. Τόσο η πρόταση των δανειστών, όσο και η κυβερνητική δεν αφήνουν ίχνος αισιοδοξίας για έξοδο της Ελλάδας από την ύφεση» εκτιμά ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος.
Σύμφωνα με τον ίδιο και οι δύο προτάσεις στερούνται αναπτυξιακής διεξόδου, αντίθετα προβλέπουν μέτρα που θα οδηγήσουν σε οξύτερα προβλήματα τη χώρα και την επιχειρηματικότητα, περιορίζοντας περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
«Η μετάταξη μεγάλης μερίδας προϊόντων και υπηρεσιών στον υψηλό συντελεστή 23%, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την περίπτωση των τιμολογίων της ΔΕΗ, θα οδηγήσουν την όποια καταναλωτική ζήτηση στο ναδίρ και στον τελικό στραγγαλισμό των νοικοκυριών» σχολιάζει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, υπογραμμίζοντας ότι ιδιαίτερα για τον τομέα του τουρισμού, η μετάταξη του στο 11% , θα αποτελέσει την ταφόπλακα σε έναν από τους λίγους κλάδους, που εξακολουθούν να είναι πυλώνες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
«Έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και από τις δύο πλευρές, που δείχνουν να στυλώνουν τα πόδια τους σε προτάσεις και ιδεοληψίες που μόνο αρνητικά αποτελέσματα θα φέρουν για τους πολίτες της χώρας» αναφέρει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, επισημαίνοντας ότι και στις δύο προτάσεις εμπεριέχεται η υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων.
«Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, το ελληνικό επιχειρείν και δη το μικρομεσαίο αδυνατεί να αντέξει και άλλα βάρη. Η επιβολή έκτακτης εισφοράς στις κερδοφόρες επιχειρήσεις, η αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τους φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, η αύξηση του συντελεστή του φόρου πολυτελείας από το 10% στο 13% λειτουργούν προσθετικά στα δεκάδες άλλα τέλη και εισφορές που πληρώνει ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας, όπως το τέλος επιτηδεύματος και η εισφορά αλληλεγγύης, η οποία κάθε άλλο παρά έκτακτη αποδείχθηκε» σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι αμφότερες οι προτάσεις δανειστών και κυβέρνησης θα οδηγήσουν σε νέα λουκέτα επιχειρήσεων, ενώ θα βαθύνουν την ανεργία και τη φτώχεια.
«Πριν η χώρα βρεθεί στο και… πέντε, χωρίς συμφωνία, μετέωρη καθώς ροκανίστηκε ο χρόνος σε μία ατελέσφορη διαπραγμάτευση, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εντάξει στη νέα συμφωνία αναπτυξιακά μέτρα που θα δώσουν ώθηση στην ιδιωτική πρωτοβουλία, αφήνοντας κατά μέρος τις κομματικές αγκυλώσεις και τα ακραία… βαρίδια που ονειρεύονται τη ρήξη με τους εταίρους. Την ίδια όμως στιγμή και οι εταίροι θα πρέπει να επιδείξουν μία ρεαλιστικότερη προσέγγιση της ελληνικής κατάστασης» καταλήγει ο πρόεδρος του ΒΕΘ.
Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr