Συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη
Σε καλό κλίμα πραγματοποιθήθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν την επιχειρηματική και ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Αγία Πετρούπολη, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ, και την συμμετοχή της Ελλάδας στην επενδυτική τράπεζα των BRICS.
Όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, οι δύο ηγέτες συζήτησαν το σχέδιο της κατασκευής κόμβου για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας από όπου οι χώρες της ΕΕ πρέπει με δικές τους δυνάμεις να κατασκευάσουν υποδομές μεταφοράς αερίου για περαιτέρω υποδοχή του φυσικού αερίου στο έδαφός τους.
Ακόμη, Πούτιν και Τσίπρας συμφώνησαν να έχουν μία νέα συνάντησηστην Αγία Πετρούπολη στο πλαίσιο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ από τις 18-20 Ιουνίου, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός θα είναι τιμώμενος ηγέτης, προσθέτει η ανακοίνωση.
Σχολιάζοντας τη συνομιλία το κρατικό, επίσης, πρακτορείο Itar Tass διαπιστώνει ότι «οι ηγέτες Ρωσίας και Ελλάδας τον τελευταίο καιρό έχουν αυξήσει τις επαφές τους” και προσθέτει ότι το θέμα του αγωγού μέσω της Ελλάδας συζητήθηκε στις 7 Μαΐου κατά τη διάρκεια της προηγούμενης τηλεφωνικής συνομιλίας των δύο ηγετών, οι οποίοι είχαν συναντηθεί στο Κρεμλίνο στις 8 Απριλίου».
Η επικοινωνία Τσίπρα – Πούτιν ακολούθησε τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη ως απάντηση στην αντίδραση του συντονιστή του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Amos Hochstein για τη στάση της χώρας μας απέναντι στον αγωγό ρώσικου φυσικού αερίου.
«Η Ελλάδα δεν είναι “οικόπεδο” και δεν εκβιάζεται, ούτε θεωρεί ότι με τις ενεργειακές επιλογές της γίνεται μέρος κανενός προβλήματος», δήλωσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Δύο ημέρες πριν, ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρμόδιος για τη Διπλωματία της Ενέργειας, Αμος Χόχσταϊν είχε απευθύνει προειδοποίηση προς την Ελλάδα ότι εάν «δεθεί» στο νέο αγωγό που θα κατασκευάσει η Τουρκία θα γίνει μέρος του προβλήματος και όχι μέρος της λύσης.