Τι συμφώνησαν χθες οι πέντε στο Βερολίνο
Τις θέσεις των δανειστών της Ελλάδας κατά τη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη στο Βερολίνο αναφορικά με την ελληνική κρίση, αποκαλύπτουν οι Financial Times, επικαλούμενοι πηγές αξιωματούχων που γνωρίζουν τις συνομιλίες, την ίδια ώρα που ο γερμανικός τύπος κάνει λόγο για «τελευταία προσφορά» προς την Ελλάδα.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η σύσκεψη ήρθε εν μέσω εντεινόμενης αβεβαιότητας για τη δυνατότητα της Ελλάδας να συνεχίσει να πληρώνει τους λογαριασμούς της και εντάσεων μεταξύ των πιστωτών, που δέχονται έντονες πιέσεις προκειμένου να αποδεσμεύουν τα 7,2 δισ. ευρώ προκειμένου η Ελλάδα να αποφύγει το Grexit.
Ο αρθρογράφος υπενθυμίζει πως κατά τις μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις έχουν προκύψει διαφορές μεταξύ των πιστωτών, και αυτή η σύσκεψη στόχο είχε να επιχειρηθεί να επιλυθούν τα ζητήματα. Το ΔΝΤ τηρεί σκληρή γραμμή, σεβόμενο τους δικούς του κανόνες δανεισμού και κατόπιν πιέσεων από άλλες χώρες του κόσμου, που λένε πως η Αθήνα ήδη απολαμβάνει μιας πολύ ευνοϊκής μεταχείρισης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υποστηρίξει πως πρέπει να υπάρξουν πιο γενναιόδωροι όροι για την Αθήνα διότι θέτει ως υψηλή προτεραιότητα το να διατηρηθεί ανέπαφη η ευρωζώνη –ένα σύμβολο κλειδί για την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΕΚΤ και αυτή θέλει να διατηρηθεί ανέπαφη η νομισματική ένωση, φοβάται όμως ότι θα μπορούσε να βλάψει την αξιοπιστία της αν επεκτείνει υπερβολικά τον ρόλο της ως κεντρική τράπεζα.
Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο από την πλευρά των πιστωτών, οι συζητήσεις στο Βερολίνο επικεντρώνονται σε ένα τεχνικό κείμενο που έχει προετοιμάσει η Κομισιόν, το οποίο όλες οι πλευρές θα χρησιμοποιήσουν σε μια προσπάθεια να βρουν ανταλλάγματα που θα είναι αποδεκτά από όλους τους πιστωτές.
Οι αξιωματούχοι επιμένουν πως αν προκύψει συμβιβασμός, δεν θα χρησιμοποιηθεί ως τελεσίγραφο για την Αθήνα, αλλά ως ένα περίγραμμα που θα παρουσιαστεί στον Αλέξη Τσίπρα για μια «γρήγορη αντίδραση».
Ο αξιωματούχος ανέφερε πως δεν υπάρχουν νέες υποχωρήσεις έναντι τη Αθήνας στο έγγραφο της Κομισιόν, αλλά στόχος είναι να διευκρινιστούν οι βασικές αρχές που χρειάζονται οι πιστωτές ώστε να ολοκληρωθεί μια συμφωνία.
Φιλοξενώντας τις δηλώσεις Ζάιμπερτ, μετά τη λήξη της χθεσινής έκτακτης σύσκεψης, πως οι Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ και Λαγκάρντ συμφώνησαν πως οι συνομιλίες για την Ελλάδα θα πρέπει να ενταθούν, η βρετανική οικονομική εφημερίδα υπενθυμίζει πως η Αθήνα αντιμετωπίζει έναν κρίσιμο μήνα, καθώς τον Ιούνιο πρέπει να αποπληρώσει 1,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ.
Πού διαφωνούν Αθήνα – πιστωτές
Η Ελλάδα και οι πιστωτές της είναι διχασμένοι σε βασικά ζητήματα όπως τα αιτήματα των πιστωτών για περικοπές στο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, στα μισθολόγια του δημοσίου και για μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.
Εντός της ευρωζώνης, οι περισσότεροι υπουργοί Οικονομικών έχουν στηρίξει τον κ. Σόιμπλε στην διατήρηση σκληρής γραμμής έναντι της Αθήνας. Στο περιθώριο, ο Μισέλ Σαπέν υπήρξε λίγο πιο ευέλικτος απ’ όσο ο γερμανός ομόλογός του.
Η ισχυρότερη ηγέτιδα της Ευρώπης, η Μέρκελ, έχει τηρήσει σε μεγάλο βαθμό δική της στάση. Συμμερίζεται την προσήλωση του κ. Σόιμπλε στην δημοσιονομική σύνεση, όμως δίνει μεγάλη σημασία στην ευρωπαϊκή ενότητα σε μια περίοδο που η Ευρώπη αντιμετωπίζει σοβαρές απειλές, όπως η ουκρανική κρίση και οι αναταραχές στη Μέση Ανατολή.
Αν πιέζει τώρα για συμβιβασμό, είναι πιθανό πως η ευρωζώνη θα είναι αυτή που θα πρέπει να κάνει νέα οικονομική υποχώρηση και όχι το ΔΝΤ. Και το πιθανό «κανάλι» δεν θα είναι η ΕΚΤ, αλλά ο ESM.
Σύμφωνα με αξιωματούχο που ενημερώθηκε για τις διαπραγματεύσεις, ακόμα και αν οι πιστωτές συμφωνήσουν να αφήσουν την Αθήνα να μειώσει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1% του ΑΕΠ για φέτος, θα πρέπει και πάλι να λάβει σημαντικά νέα μέτρα, αφού με τις τρέχουσες προβλέψεις, η Ελλάδα οδεύει προς έλλειμμα.
Θα πρέπει επίσης να αποφασίσουν στον στόχο για το μεσοπρόθεσμο πλεόνασμα. Αν και είναι απίθανο το πλεόνασμα αυτό να είναι τόσο υψηλό όσο το 4,5% που απαιτείται από το τρέχον πρόγραμμα, ωστόσο θα μπορούσε να είναι γύρω στο 3,5% -ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το επίπεδο που επιθυμεί η Αθήνα.
Καθώς δεν υπάρχει πλέον χρόνος για να υπάρξει συμφωνία για μια νέα διάσωση, αφού τον Ιούλιο και τον Αύγουστο λήγουν χρέη 7 δισ. ευρώ, οι πιστωτές συζητούν επίσης μια «λύση που καλύπτει και το καλοκαίρι», σύμφωνα με τον αξιωματούχο.
Γερμανικός Τύπος: Μια τελευταία προσφορά για την Ελλάδα
Στη χθεσινοβραδινή πενταμερή συνάντηση αναφέρεται όμως εκτενώς και ο γερμανικός Τύπος. Όπως δήλωσαν στην Welt κύκλοι που πρόσκεινται στις διαπραγματεύσεις, «η συνάντηση είχε στόχο να γίνει μια τελευταία πρόταση στους Έλληνες, όμως που θα βασίζεται αυστηρά στις βάσεις του τρέχοντος προγράμματος».
Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα είπαν πρόσωπα που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις στη γερμανική εφημερίδα, η Αθήνα κάνει προσπάθειες να πλησιάσει τους πιστωτές της. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφέρει η πηγή αυτή, άφησε να εννοηθεί ότι είναι έτοιμος να συζητήσει για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και μείωση των συντάξεων. Όμως προς το παρόν δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση, καταλήγει η Welt.
Η Frankfurter Allgemeine από την πλευρά της σημειώνει τις δηλώσεις «του Στέφεν Ζάιμπερτ εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης, ο οποίος επεσήμανε ότι οι πέντε αξιωματούχοι συμφώνησαν να συνεχίσουν «με μεγάλη ένταση» να αναζητούν λύση, αλλά και να παραμείνουν σε στενή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση.
Η Suddeutsche Zeitung αναφέρει ότι πολλοί εκτιμούν πως η συζήτηση αυτή των πέντε αξιωματούχων στο Βερολίνο, η οποία διήρκησε περίπου τρεις ώρες, είναι το πρελούδιο μιας απόφασης για το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη.
Σε μια σύνοδο κορυφής στο Βερολίνο προσπάθησαν οι πιστωτές της Ελλάδας να καταλήξουν σε μια τελευταία συμβιβαστική πρόταση, σημειώνει η Zeit. Όμως, προσθέτει, τα αποτελέσματα της συνάντησης αυτής δεν έχουν γίνει γνωστά.
Το ελληνικό δράμα χρέους μπαίνει στην τελευταία φάση, επισημαίνει ηHandelsblatt. Και εξηγεί: Την Παρασκευή η Αθήνα πρέπει να πληρώσει μια δόση ύψους 300 εκατομμυρίων. Οι διεθνείς πιστωτές προτείνουν στην ελληνική κυβέρνηση ένα πιθανό συμβιβαστικό πακέτο, όμως ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία, καταλήγει.
Τέλος, το περιοδικό Der Spiegel αναφέρει ότι οι πιστωτές της Ελλάδας πραγματοποίησαν μια έκτακτη συνάντηση στο Βερολίνο για τα επόμενα βήματα, χωρίς όμως την παρουσία του κ. Τσίπρα. Προφανώς, σχολιάζει, οι θεσμοί επιθυμούν να κάνουν μια τελευταία συμβιβαστική πρόταση στην Αθήνα.
«Όχι» σε τελεσίγραφο προς την Ελλάδα
Αρνητικός σε ένα τελεσίγραφο των δανειστών προς την Ελλάδα εμφανίζεται πάντως ο γνωστός δημοσιογράφος Hugo Dixon. Σε άρθρο του στην ιστοσελίδα breakingviews.com, o αρθρογράφος των NYT και του Reutersεξηγεί ότι κάτι τέτοιο, εκτός του ότι δεν είναι απαραίτητο, θα ενισχύσει τους εθνικιστές στην Ελλάδα που υποστηρίζουν ότι «οι ξένοι εκφοβίζουν την Αθήνα». Όπως λέει, «μπορεί οι διαπραγματεύσεις να εξελίσσονται με πολύ αργό ρυθμό, αλλά η υπαγόρευση στους Έλληνες του τι να κάνουν, θα έκανε τη ρήξη μεταξύ των δύο πλευρών ιδιαίτερα σκληρή».
Στο σημείο αυτό μάλιστα δηλώνει πως διαφωνεί με την άποψη του συναδέλφου του στη WSJ, Σάιμον Νίξον, ο οποίος υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν οδηγούν πουθενά και η μόνη λύση είναι ένα τελεσίγραφο.
Μια συμφωνία «take it or leave it», σημειώνει, πάλι θα είχε ως αποτέλεσμα ότι η ελληνική κυβέρνηση δε θα είχε την ιδιοκτησία του προγράμματος, επομένως θα υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για το αν θα μπορεί να το εφαρμόσει.