Συνεχώς αυξανόμενες οι μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη
Με το μεγαλύτερο κύμα φυγής μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έρχεται αντιμέτωπη η Ευρώπη τον τελευταίο καιρό κυρίως εξαιτίας των ανθρώπων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εμπόλεμες ζώνες. Οι αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη, η απαιτούμενη συνεργασία των κρατών για τη διευκόλυνση της μετακίνησης μεταναστών και προσφύγων και οι πολιτικές που προκρίνονται αποτέλεσαν τα κύρια θέματα συζήτησης της τελευταίας ημέρας της εκδήλωσης «Εθελούσια Επιστροφή. Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση ως τμήμα της ελληνικής μεταναστευτικής διαχείρισης» που διοργάνωσε Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και η Υπηρεσία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων.
«Το κύμα φυγής που βιώνουμε τον τελευταίο καιρό, ιδιαίτερα από τη Συρία είναι το μεγαλύτερο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», ανέφερε ο Γιώργος Τσαρμπόπουλος, επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας πως η αναζήτηση «λύσεων» πρέπει να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, βάζοντας ο ίδιος τα ομοιωματικά, για να υπογραμμίσει πως πραγματική λύση είναι να σταματήσει ο πόλεμος.
Το πρώτο πεντάμηνο του 2015 έχουν φτάσει στα ελληνικά νησιά περίπου 40.000 άνθρωποι, όσοι όλο το 2014, και όπως όλα δείχνουν, η ροή θα συνεχιστεί με γεωμετρική πρόοδο, ενώ πάνω από το 70% των ανθρώπων έχουν προσφυγικό προφίλ, τόνισαν τόσο η Ελένη Τάκου, διευθύντρια του γραφείου τής αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου, όσο και ο υποναύαρχος του Λιμενικού Σώματος Ιωάννης Καραγεωργόπουλος. Η κ. Τάκου προέταξε την υποδοχή και τα ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας, έναντι της κράτησης, και τη διασφάλισης νόμιμης και ασφαλούς εισόδου του μεταναστευτικού πληθυσμού, τασσόμενη ενάντια στην ανάπτυξη στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Μεσόγειο. Αναφερόμενη στην πολυδιάσπαση των χρηματοδοτικών εργαλείων σε διάφορα υπουργεία, που ίσχυε ως τώρα, δήλωσε ότι αισιοδοξεί μετά τη δημιουργία μιας νέας αρχής υπό το υπουργείο Εσωτερικών για ενιαία εθνική στρατηγική.
Η καταστολή, οι φράχτες, οι περιπολίες πέρα από απάνθρωπη, παράνομη και αναποτελεσματική πολιτική, δεν μπορούν να σταματήσουν την ανθρώπινη θέληση, επισήμανε ο Ελευθέριος Κρέτσος, γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Οι απελπισμένοι άνθρωποι θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους και, αν δεν έχουν εναλλακτική, θα καταλήξουν στα κυκλώματα των διακινητών, υπενθύμισε ο κ. Τσαρμπόπουλος. «Η μετανάστευση αποτελεί στοιχείο της διεθνοποιημένης οικονομίας. Όπως υπάρχει η ελευθερία κυκλοφορίας του κεφαλαίου, έτσι πρέπει να διασφαλίζεται και η ελευθερία του συντελεστή της εργασίας, δηλαδή των ανθρώπων και των παραγωγικών ικανοτήτων που κουβαλούν μαζί τους», πρόσθεσε ο κ. Κρέτσος.
Τα σημερινά αριθμητικά μεγέθη των ανθρώπων που έρχονται στην Ελλάδα, ζητώντας καταφύγιο στην Ευρώπη, είναι τόσο μεγάλα, που οι υπηρεσίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν, επισήμανε η Μαρία Σταυροπούλου, διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου. «Μπορούμε να χειριστούμε 1.000 αιτήσεις για άσυλο τον μήνα, δηλαδή 5.000 από την αρχή του χρόνου, εκ των οποίων το 30% αφορά μεταγενέστερα αιτήματα, δηλαδή ανθρώπων που βρίσκονται ήδη χρόνια στην Ελλάδα», περιέγραψε η κ. Σταυροπούλου. Η αύξηση του προσωπικού υπηρεσίας, η τακτοποίηση των ανθρώπων που βρίσκονται πολλά χρόνια στην Ελλάδα, η ενεργοποίηση εργαλείων προστασίας χωρίς εξατομικευμένη αίτηση και συνέντευξη και η εσωτερική μετεγκατάσταση στις ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσε να ανακουφίσει την κατάσταση.
Ο διαχωρισμός μεταναστών και προσφύγων είναι λάθος, ανέφερε ο Παναγιώτης Νίκας, διευθυντής της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, όλοι είναι άνθρωποι κατατρεγμένοι. «Αποτελεί μια παγίδα που βάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να κλείνει τα μάτια στους μετανάστες και να κατευθύνει τα χρηματοδοτικά εργαλεία εκεί που της το επιβάλει ο νόμος, δηλαδή στους πρόσφυγες» συμπλήρωσε ο κ. Νίκας.
Η μετανάστευση, δηλαδή η μετακίνηση πληθυσμών, είναι ένα διαρκές παγκόσμιο φαινόμενο που έχει συμβάλει στον πολιτισμό όλων των λαών με την ανταλλαγή ιδεών, τεχνογνωσίας κ.λπ., και συχνά το ξεχνάμε, τόνισε ο κ. Νίκας. Περιέγραψε το οξύμωρο, πως στα νησιά του Αιγαίου, από την μια οι ντόπιοι αντιδρούν και δεν θέλουν μετανάστες στην περιοχή τους, από την άλλη η τοπική κοινωνία τονώνεται, γιατί αρκετοί μετανάστες αφήνουν χρήματα για διαμονή και σίτιση, αφού έχουν λεφτά μαζί τους, έχοντας πουλήσει όλα τα υπάρχοντά τους στη Συρία.
Ο πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα Σιούρ Λάρσεν ενημέρωσε πως για το διάστημα 2009-2014 ο Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος (Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία), στο πλαίσιο συμφωνιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση, διοχέτευσε στην Ελλάδα 63,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από το 1/3 πήγε στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών κατά την υποδοχή και ταυτοποίηση νεοεισερχομένων, στη διαμονή ευάλωτων ομάδων και σε οικειοθελείς επαναπατρισμούς. Ο κ. Λάρσεν εξέφρασε την ανησυχία του αφού «η χρηματοδότηση τελείωσε το 2014 και έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες για νέα κονδύλια» και «η ΕΕ έχει παράλογες απαιτήσεις και έχουν καθυστερήσει πολύ».