Μεταπτυχιακοί φοιτητές από τη Γαλλία «ένωσαν» την ανατολική με τη δυτική Θεσσαλονίκη

Η Οδός Γ’ Σεπτεμβρίου θυμίζει κάτι από το …”μισοάδειο ή μισογεμάτο ποτήρι της ζωής”. Εντοπίζοντάς την στον χάρτη της Θεσσαλονίκης διαπιστώνει κανείς, ότι βρίσκεται στο μέσον του πολεοδομικού συγκροτήματος της πόλης και το νοητό μέσον του Θερμαϊκού Κόλπου. Κατά κάποιους είναι ο δρόμος που χωρίζει την πόλη στα δύο, κατά άλλους ο δρόμος, που ενώνει την ανατολική με τη δυτική της πλευρά.

 

Η σημερινή εικόνα του δρόμου με τα εργοτάξια, τα πρόχειρα διαμορφωμένα πεζοδρόμια, τα παρκαρισμένα σε κάθε πιθανό ή απίθανο σημείο αυτοκίνητα και τη βεβαρημένη ατμόσφαιρα από το μόνιμο μποτιλιάρισμα ταιριάζει περισσότερο στην εικόνα του δρόμου, που χωρίζει την πόλη… Κι, όμως, πρόκειται για τη φυσική δίοδο της Θεσσαλονίκης από τον Κεδρινό Λόφο έως το παράλιο μέτωπο του Θερμαϊκού, γύρω από την οποία βρίσκονται τοποθεσίες εξαιρετικής σημασίας, όπως το Δημαρχείο, το Αρχαιολογικό, το Βυζαντινό και το Αθλητικό Μουσείο, η Διεθνής Έκθεση, το 3ο Σώμα Στρατού, Πρωτοχριστιανικά αρχαιολογικά ευρήματα, δύο Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.ά.

 

“Ενώνοντας την πόλη”

 

Τι είναι αυτό που λείπει, για να ενώσει την πόλη και να δώσει ανάσα στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης; Έναν τόμο από προτάσεις, ενδιαφέρουσες, σύγχρονες αλλά και διαχρονικές και κυρίως ρεαλιστικές έχουν πλέον στη διάθεσή τους οι αρμόδιες Αρχές της πόλης. Περισσότερο πράσινο, λιγότερο αυτοκίνητο, περισσότερες δραστηριότητες για κάθε ηλικία κυριαρχούν στις προτάσεις, που περιλαμβάνονται στον τόμο των 120 σελίδων. Πρόκειται για το βιβλίο, που περιλαμβάνει τα αποτελέσματα του Διεθνούς Φοιτητικού Διαγωνισμού, με θέμα την “Ανασύνθεση του τοπίου της Θεσσαλονίκης, από το δάσος στη θάλασσα, επί της οδού Τρίτης Σεπτεμβρίου”, τα οποία παρουσιάστηκαν, σήμερα, στο Διεθνές Συμπόσιο, με τίτλο: “Landarch-Competition 2014”, που διοργανώθηκε από το Μεταπτυχιακό Αρχιτεκτονική Τοπίου του ΑΠΘ, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

 

Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές πανεπιστημίων από τη Γαλλία, τη Σουηδία, τη Γερμανία, τη Σλοβενία, τον Καναδά, την Αγγλία και την Ελλάδα κατέθεσαν ιδέες για αναμόρφωση της εικόνας της Γ’ Σεπτεμβρίου, την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής και του περιβάλλοντος, την προώθηση μέσω του σχεδιασμού τοπίου της βιωσιμότητας της περιοχής και τη μετατροπή του υπάρχοντος αστικού τοπίου σε τόπο βιωμάτων και απόλαυσης για κατοίκους και επισκέπτες, με βάση το δυναμικό της τοποθεσίας.

 

“Είχαμε προτάσεις υψηλής σχεδιαστικής ποιότητας και σωστές από την οπτική της κοινωνικής χρησιμοποίησης του χώρου και από άποψη οικολογικής ανάταξης” δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του ΑΠΘ “Αρχιτεκτονική Τοπίου” Μαρία Ανανιάδου – Τζημοπούλου.

 

“Κατάφεραν να ενώσουν την πόλη και να δώσουν ταυτόχρονα μία προοπτική χρόνου. Οι προτάσεις, που βραβεύθηκαν, είναι υλοποιήσιμες και θα εξυπηρετούσαν τη Θεσσαλονίκη και τον στόχο, πώς μέσα από την αρχιτεκτονική τοπίου βλέπουμε να ανατάσσεται το περιβάλλον μία πόλης, πώς μπορούμε να έχουμε καλύτερες προοπτικές περιβαλλοντικά και μία προοπτική βιωσιμότητας” προσθέτει.

 

“Πόλη διαρκώς εξελισσόμενη…”

 

“Framework in Progress” είναι ο τίτλος της πρότασης, που απέσπασε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό -συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ- την οποία εκπόνησαν φοιτητές από γαλλικά πανεπιστήμια, οι οποίοι κατάφεραν να σχεδιάσουν την Γ’ Σεπτεμβρίου όχι στατικά, αλλά με μία δυναμική και προοπτική σε βάθος χρόνου, όπως προδίδει και ο τίτλος της εργασίας τους.

 

“Στην αρχιτεκτονική τοπίου διδάσκουμε στους μεταπτυχιακούς φοιτητές, ότι δεν ισχύει το ‘σχεδιάζω τώρα και είναι η τελική εικόνα, κατασκευάζω το έργο και αυτό είναι που θα μείνει’, αλλά ότι ‘αυτό που θα σχεδιάσω τώρα, θα προχωρήσει και θα ωριμάσει και στον χρόνο θα συμβεί κάτι άλλο και θα φιλοξενήσει πράγματα και θα αλλάξει κατά τη φύση και κατά την κοινωνία και τον πολιτισμό'” αναφέρει η κ. Ανανιάδου- Τζημοπούλου.

 

Οι ίδιοι οι βραβευθέντες επισήμαναν στην παρουσίαση της εργασίας τους, ότι στη πρότασή τους περιγράφονται συγκεκριμένα σχέδια, που μπορούν να αποκαταστήσουν σταδιακά την ισορροπία στο πώς κατανέμεται η Γ’ Σεπτεμβρίου. Όπως διευκρίνισαν, “προβλέπονται παρεμβάσεις που θα τονώσουν και θα ενεργοποιήσουν μία διαδικασία επανάκτησης του δημόσιου χώρου, μέσω αθλητικών, πολιτιστικών και κοινωνικών εκδηλώσεων, ενώ προτείνεται ευελιξία ανάλογα με τις συνθήκες του χώρου και του χρόνου”.

 

Το δεύτερο βραβείο στον διαγωνισμό και χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ κέρδισε η εργασία φοιτητών από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα της Σουηδίας με θέμα “Contain and Connect” και το τρίτο βραβείο (1.000 ευρώ) η εργασία “Through Saloniki Valley”, που παρουσίασαν φοιτητές του πανεπιστημίου του Kassel, από τη Γερμανία.