Διπλή παρέμβαση για τις πρόωρες συντάξεις

Οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό ίσως για κάποιο διάστημα πάνε πίσω σε σχέση με τη διαπραγμάτευση ωστόσο οι δανειστές έκαναν ξεκάθαρο ότι από τώρα απαιτούν να δωθεί από την Αθήνα ένα σαφές και αυστηρό χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο θα υπάρξουν οι απαιτούμενες αλλαγές ειδικά σε ότι αφορά στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Έτσι όλα δείχνουν ότι άμεσα έρχονται παρεμβάσεις που θα έχουν δύο σκέλη.

 

Από τις αρχές του 2016, σε επτά μήνες από τώρα δηλαδή θα μπουν μπροστά τα νέα μέτρα που ρίχνει στο τραπέζι η κυβέρνηση για τη μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Το πρώτο σκέλος περιλαμβάνει αντικίνητρα για την πρόωρη συνταξιοδότηση. Τα αντικίνητρα δεν θα είναι άλλα από αύξηση των οικονομικών κυρώσεων για όσους αποχωρούν πρόωρα με αύξηση του πέναλτι που είναι 4,5% ή 6% για κάθε χρόνο πρόωρης αποχώρησης ανάλογα με το ταμείο.
Το δεύτερο σκέλος περιλαμβάνει την υποχρεωτική αύξηση των ορίων ηλικίας για όλους με αύξηση από 6 ως και 12 μήνες ανά έτος που θα παρέρχεται.

 

Όλα δείχνουν ότι περίπου 100.000 άτομα που έχουν μεν θεμελιώσει δικαίωμα λόγω ετών ασφάλισης αλλά δεν έχουν ακόμη συμπληρώσει το ηλικιακό όριο θα είναι και οι μεγάλοι χαμένοι του νέου ασφαλιστικού.

 

Πρόκειται ουσιαστικά για μητέρες ανηλίκων παιδιών, δημοσίους υπαλλήλους που κατοχύρωναν δικαίωμα με 25ετία, αλλά και κάποιους από τους παλιούς εργαζόμενους με ασφάλιση πριν το 1983.

Μας έχουν γυρίσει πίσω στην αρχή της διαπραγμάτευσης, ζητούν αύξηση όλων των ορίων στα 62 έτη για πρόωρη συνταξιοδότηση και στα 67 έτη για όλους από 1/1/2016 είπε μιλώντας στο πρωινό ΑΝΤ1 ο Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γ. Ρωμανιάς.

 

Αυτό θα σημάνει ότι περίπου 300.000 ασφαλισμένοι που έχουν κατοχυρωμένο δικαίωμα θα σπεύσουν να υποβάλουν αιτήσεις μέχρι το τέλος του έτους και θα προκληθεί πανικός στα Ταμεία, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρωμανιάς, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι κάθετα αντίθετη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

 

Παράλληλα οι δανειστές απαιτούν η κατώτερη σύνταξη να είναι ανάλογη των ετών και των εισφορών και όχι στα 480 ευρώ που είναι σήμερα. Ουσιαστικά απαιτούν την κατάργηση του κατώτατου ορίου και ο κάθε συνταξιούχος να λαμβάνει σύνταξη ανάλογη των ασφαλιστικών του εισφορών.