Γερμανός ιστορικός: Μπορούμε να αναγνωρίσουμε τις αποζημιώσεις στην Ελλάδα
Στο θέμα της ελληνικής διεκδίκησης αποζημιώσεων από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αναφέρθηκε ο Γερμανός ιστορικός Χάγκεν Φλάισερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Spiegel.
Ειδικότερα, το Spiegel ρώτησε τον Γερμανό ιστορικό για ενδεχόμενοάνοιγμα των ρωσικών αρχείων σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις. «Δεν είμαι σίγουρος ότι θα προκύψει κάτι σημαντικό από αυτά», σημείωσε ο Φλάισερ.
Αναφορικά με τη δημιουργία ενός ταμείου για τις πολεμικές επανορθώσεις, ο ιστορικός τόνισε: «Ενα Ταμείο για το μέλλον δεν θα πρέπει να αποτελεί άλλοθι, αλλά να αξίζει το όνομά του. Συνεπώς απαιτείται, άρα, ένα γενναιόδωρο ίδρυμα που θα επεξεργαστεί από επιστημονική και επικοινωνιακή άποψη το θέμα της γερμανικής κατοχής και θα χρηματοδοτήσει μέτρα υποδομής με συμβολική και πρακτική σημασία για τις κοινότητες των θυμάτων».
«Οι περισσότεροι Έλληνες θα ήταν διατεθειμένοι να υποχωρήσουν από τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις, υπό την προϋπόθεση ότι η Γερμανία θα εγκατέλειπε την αδιάλλακτη στάση της», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «αυτό θα μπορούσε η γερμανική κυβέρνηση να το αποδείξει με το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, το οποίο, όπως λέει, αναγνωρίστηκε από το ναζιστικό καθεστώς ως δάνειο», σημείωσε ο Φλάισερ.
Σχετικά με την επίκεψη Τσίπρα στη Ρωσία και την εικόνα που έλαβε ως δώρο από τον Πούτιν, με τη συμβολική σημασία της επιστροφής της αφού είχε κλαπεί από Γερμανό, ο ιστορικός υπογράμμισε: «Για ψυχολογικούς λόγους αυτό είναι κατανοητό. Θέλει να δείξει στους Ευρωπαίους, ότι στην παγκόσμια σκακιέρα υπάρχει ακόμη ένας παίκτης, ο Πούτιν ή ακόμη και η Κίνα. Οι μετρήσιμες επιτυχίες ήταν μέχρι τώρα ισχνές, και γι’ αυτό η τακτική αυτή φαίνεται σαν μπλόφα από ανώριμους ψευτοπαληκαράδες του τύπου “Πρόβλημα;… χα, χα, θα φωνάξω τον μεγάλο μου αδερφό, αυτός θα με βοηθήσει” – μόνο που εγώ μεγάλη βοήθεια δεν βλέπω».