Τσίπρας: Θα εξετάσουμε την πρόταση συμμετοχής στην Τράπεζα των BRICS

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρωθυπουργός με τον υφυπουργό Οικονομικών της Ρωσίας και αντιπρόσωπο της νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας που δημιουργούν οι χώρες BRICS (Κίνα, Ρωσία, Βραζιλία, Ινδία, Νότια Αφρική), Σεργκέι Στόρτσακ αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι, προσθέτοντας ότι ο κ. Στόρτσακ κάλεσε, μάλιστα, την Ελλάδα να γίνει το 6ο μέλος στην Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS.

 

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Στόρτσακ και του εξέφρασε τη θετική του έκπληξη για την πρόσκληση προς την Ελλάδα να γίνει το έκτο μέλος στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS, αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι.

 

Ο κ.Τσίπρας πρόσθεσε στη συνέχεια εξέφρασε στον κ. Στόρτσακ το ενδιαφέρον της Ελλάδος και τη δέσμευση να εξετάσει διεξοδικά την πρόταση, την οποία και θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τους ηγέτες των κρατών των BRICS στην Αγία Πετρούπολη, την οποία θα επισκεφτεί ο πρωθυπουργός προκειμένου να συμμετάσχει στο Οικονομικό Φόρουμ που διοργανώνεται 18 με 20 Ιουνίου.

 

Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Σεργκέι Στόρτσακ, αναφερόμενος στις ελληνορωσικές σχέσεις τόνισε ότι αυτές θα μπορούν να αναπτυχθούν σε διάφορους τομείς με τη χρήση του ρωσικού ρουβλίου ως νομίσματος για τις πληρωμές αγαθών και υπηρεσιών.

 

«Καταρχήν, θέλω να επιστήσω την προσοχή στο όνομα της Τράπεζας. Το επίσημο όνομα είναι Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα, αλλά συνήθως αποκαλείται Τράπεζα BRICS. Το πλέον σημαντικό, όμως, είναι ότι θα πρόκειται για τον δεύτερο παγκόσμιο τέτοιο θεσμό, που δεν θα αφορά μόνο αναπτυξιακά σχέδια στη Βραζιλία, στην Ινδία, στη Ρωσία, τη Νότια Αφρική και την Κίνα, αλλά ευρύτερα σε περισσότερες χώρες του κόσμου», δήλωσε ερωτηθείς για το ρόλο της τράπεζας.

 

«Το δεύτερο σημαντικό είναι το σύστημα διακυβέρνησης της Τράπεζας, που θα συνίσταται από τρία επιμέρους επίπεδα – το Διοικητικό Συμβούλιο των διοικητών, το Διοικητικό Συμβούλιο των διευθυντών, τον Πρόεδρο και το προσωπικό της Τράπεζας. Σε αυτά τα θεσμικά όργανα, όπου ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος θα εκλέγονται αξιοκρατικά, αποφασίσαμε ότι ο πρόεδρος θα εναλλάσσεται κάθε πέντε χρόνια και θα εκλέγεται κάθε φορά από ένα διαφορετικό ιδρυτικό κράτος-μέλος», πρόσθεσε.

 

«Στους υφιστάμενους οργανισμούς, αν και διακηρύσσεται ότι ο διορισμός του διευθυντή στα Διοικητικά Συμβούλια είναι αξιοκρατικός, στην πραγματικότητα ο πρόεδρος στην Παγκόσμια Τράπεζα αντιπροσωπεύει τις ΗΠΑ και στο ΔΝΤ αντιπροσωπεύει τους Ευρωπαίους. Γι αυτό αποφασίσαμε να αλλάξουμε αυτήν την προσέγγιση και κάθε κράτος-μέλος θα αναλαμβάνει την ηγεσία της Τράπεζα για πέντε έτη», σημείωσε ο Στόρτσακ.

 

«Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που μας διαφοροποιεί είναι το σύστημα ψηφοφορίας. Τα κράτη-μέλη θα έχουν τον ίδιο αριθμό ψήφων και τον ίδιο αριθμό μετοχών. Συμφωνήσαμε ότι σε πολλές περιπτώσεις θα ήταν σοφότερο να βασιζόμαστε στην πλειοψηφία των ψήφων, σε ειδικές πλειοψηφίες. Συνοψίζοντας, θα σας έλεγα ότι ο ρόλος αυτού του νέου θεσμικού οργάνου είναι να δημιουργηθεί μια αναπτυξιακή τράπεζα, που θα στηρίξει μεγάλα κατασκευαστικά σχέδια», είπε ο Ρώσος αξιωματούχος.

 

Πηγή: Έθνος