Το ΑΠΘ «ανοίγει» στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης μέσα από τους θεσμούς της «Φοιτητικής Εβδομάδας» και της «Κυριακής στο ΑΠΘ»

Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 5 Μαΐου 2015, στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ, με θέμα τις δύο μεγάλες διοργανώσεις που θα πραγματοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, το «ΑΠΘ την Κυριακή» και τη «Φοιτητική Εβδομάδα».

 

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Μήτκας, υποστήριξε ότι «το πανεπιστήμιο οφείλει στην κοινωνία να παρουσιάζει τη δραστηριότητά του και να είναι ανοιχτό. Η Φοιτητική Εβδομάδα μόνο κατ’ όνομα είναι Εβδομάδα, καθώς εκτείνεται σε ευρύ χρονικό διάστημα. Είναι ένα μεγάλο Φεστιβάλ που δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές μας να εκφραστούν και να δείξουν τη δημιουργικότητα, την πνευματικότητα και τον πολιτισμό, τόσο εντός όσο και εκτός της πανεπιστημιακής κοινότητας. Η Πρυτανεία του ΑΠΘ προτρέπει τους φοιτητές να εκφραστούν μέσα από αυτήν τη διοργάνωση».

 

Αναφερόμενος στο «ΑΠΘ την Κυριακή» υποστήριξε ότι ξεκίνησε το 2012 και είχε μεγάλη επιτυχία και γι’ αυτόν τον λόγο αποφασίστηκε να επαναληφθεί, με στόχο να γίνει θεσμός. «Το ΑΠΘ την Κυριακή αποτελεί έναν πρωτότυπο τρόπο διάχυσης της γνώσης και της επιστήμης στο ευρύ κοινό. Στόχος είναι να βγει η γνώση από το Εργαστήριο και να προσελκύσει το ενδιαφέρον των παιδιών, την αγάπη των νέων για την επιστήμη, την τεχνολογία, την καινοτομία». Ο Πρύτανης ευχαρίστησε τους 700 εθελοντές και τους Καθηγητές που συμμετέχουν στη διοργάνωση.

 

Ο Αναπληρωτής Πρύτανη Οικονομικών, Αν. Καθηγητής Νίκος Βαρσακέλης αναφερόμενος στο «ΑΠΘ την Κυριακή» είπε ότι «Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο είναι πρωτοπόρο καθώς είναι λίγα τα ιδρύματα που ανοίγουν τις πόρτες τους στην πόλη. Οι εκδηλώσεις απευθύνονται σε ηλικίες από 5 ετών και άνω. Καλούμε τους γονείς να πάρουν τα παιδιά τους και να επισκεφθούν τις επόμενες Κυριακές το ΑΠΘ για να δουν από κοντά επιστημονικά πειράματα, καινοτόμες εφαρμογές, εκπαιδευτική ρομποτική, να ξεναγηθούν στα μουσεία του ΑΠΘ, να παίξουν και να κατασκευάσουν αρχαία και βυζαντινά παιχνίδια, να προκαλέσουν και να αναλύσουν σεισμούς και πολλά άλλα. Θα υπάρχουν εθελοντές σε ειδικές θέσεις που θα καθοδηγούν τους επισκέπτες στην πανεπιστημιούπολη, ενώ αναμένονται και επισκέψεις πολλών σχολείων».

 

Η Αναπληρώτρια Πρύτανη Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων, Καθηγήτρια Αριάδνη Στογιαννίδου αναφερόμενη στη Φοιτητική Εβδομάδα υποστήριξε ότι «Είναι ένας θεσμός που πέρασε από διάφορες φάσεις, ελπίζουμε ότι είναι πια στο στάδιο της ενηλικίωσης. Μια ενηλικίωση όμως που θα τον κρατήσει για πάντα στη νεότητα. Είναι φτιαγμένο από φοιτητές. Συνολικά, 59 εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 27/4 έως τις 22/6/2014, με τη συμμετοχή 45 φοιτητικών ομάδων. Έχουν δραστηριοποιηθεί φοιτητές από πολλές Σχολές και Τμήματα του ΑΠΘ. Χαρακτηριστική είναι η έντονη δραστηριότητα των Σχολών Θετικών Επιστημών και Πολυτεχνικής, γεγονός που δείχνει ότι οι φοιτητές μας έχουν ένα ευρύτερο πνεύμα το οποίο χρειάζεται να το χρησιμοποιήσουμε όλοι μας, ως παράδειγμα. Οι φοιτητές μας θα μας χαρίσουν ενάμιση μήνα πολιτισμού και εξωστρέφειας».

 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Φοιτητικής Εβδομάδας, Καθηγητής Γιώργος Κατσάγγελος δήλωσε «Η Επιτροπή της Φοιτητικής Εβδομάδας, με βάση την εμπειρία που είχε τα προηγούμενα χρόνια, εργάστηκε με μία και μόνο αρχή, ότι δεν αποκλείεται κανένας φοιτητής από τη διοργάνωση. Ο χαρακτήρας της Επιτροπής είναι να συντονίζει τα γεγονότα που δημιουργούν οι ίδιοι οι φοιτητές. Η Επιτροπή δε δημιουργεί γεγονότα. Το πανεπιστήμιο δίνει χώρο στους φοιτητές του για να εκφράζονται και να δημιουργούν. Η Φοιτητική Εβδομάδα βγαίνει εκτός του ΑΠΘ και συνεργάζεται με το Δήμο Θεσσαλονίκης και το Δήμο Πανοράματος».

 

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ και μέλος της Επιτροπής Φοιτητικής Εβδομάδας, Καθηγητής Αλέξανδρος Γαρύφαλος, δήλωσε ότι η Φοιτητική Εβδομάδα είναι «ο καθρέφτης της πνευματικής ζωής των φοιτητών. Ο χώρος του πανεπιστημίου δεν είναι μόνο χώρος εκπαίδευσης αλλά χώρος απόδοσης παιδείας».