Μέσα σε 48 ώρες έσωσαν 4.800 μετανάστες

Οσοι πίστεψαν, έστω για μια στιγμή, ότι το μεταναστευτικό «επιλύθηκε» στην έκτακτη ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 23ης Απριλίου, καλά θα κάνουν να… προσγειωθούν στην πραγματικότητα.

 

Εάν το περασμένο Σαββατοκύριακο αποτελεί δείγμα όσων πρόκειται να ακολουθήσουν, τότε γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι οι μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη θα αυξάνονται καθώς ο καιρός θα καλυτερεύει. Οσο για την Ενωμένη Ευρώπη, αυτή παραμένει διχασμένη ως προς το… μοίρασμα των ευθυνών.

 

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο το διήμερο Σαββάτου – Κυριακής περίπου 4.800 μετανάστες διασώθηκαν στη Μεσόγειο και τουλάχιστον 10 ανασύρθηκαν νεκροί, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ιταλική ακτοφυλακή. Παράλληλα, οι Αρχές της Αιγύπτου ανακοίνωσαν χθες ότι τρεις μετανάστες έχασαν τη ζωή τους όταν βυθίστηκε το αλιευτικό στο οποίο επέβαιναν με προορισμό την Ελλάδα.

 

Δέκα ιταλικά πλοία, συνεπικουρούμενα από άλλα πέντε σκάφη (ένα του γαλλικού πολεμικού ναυτικού και τέσσερα ιδιωτικά), πραγματοποίησαν περισσότερες από 17 ξεχωριστές επιχειρήσεις μέσα σε 48 ώρες, διασώζοντας ανθρώπους από φουσκωτά, αλιευτικά και σαπιοκάραβα στα ανοιχτά της Λιβύης.

 

Ολοι οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στην Ιταλία. Αλλοι από αυτούς οδηγήθηκαν στο νησί της Λαμπεντούζα και άλλοι στο Τράπανι της Σικελίας. Από την πλευρά του, το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών προβλέπει ότι οι αφίξεις μεταναστών από τη Μεσόγειο θα αγγίξουν συνολικά φέτος τις 200.000 από περίπου 170.000 που ήταν το 2014.

 

Οι καλές καιρικές συνθήκες δίνουν «αέρα στα πανιά» των σύγχρονων «δουλεμπόρων» που πλέον πολλαπλασιάζουν τα δρομολόγια προς την Ευρώπη αποκομίζοντας παράλληλα τεράστια κέρδη. Οι Αρχές της Ιταλίας εκτιμούν συγκεκριμένα ότι οι διακινητές βγάζουν κατά μέσον όρο 80.000 ευρώ από κάθε «καραβιά» που στέλνουν απέναντι. Είναι μάλιστα τέτοια τα κέρδη που οι «δουλέμποροι» δεν νοιάζονται ακόμη και να θυσιάσουν τα πλεούμενά τους, τα περισσότερα από τα οποία άλλωστε δεν είναι καν… αξιόπλοα.

 

Από την αρχή της χρονιάς και έως τα τέλη Απριλίου έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο περισσότεροι από 1.750 άνθρωποι, πλήθος σχεδόν 20πλάσιο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Η απόφαση που πήραν οι Ευρωπαίοι στην έκτακτη Σύνοδο της 23ης Απριλίου να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις «Τρίτων» και «Ποσειδών» για την έρευνα και τη διάσωση στη Μεσόγειο αναμένεται να περιορίσει τις απώλειες ζωών στη θάλασσα.

 

Από εκεί και πέρα ωστόσο, το ζητούμενο είναι να υπάρξει μια συμφωνία για την τύχη των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που φτάνουν στις ακτές της Ευρώπης. Οι 28 δεσμεύτηκαν ότι «θα ενισχύσουν την εσωτερική αλληλεγγύη και ευθύνη». Στην πράξη ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες διαφορές.

 

Πηγή: Έθνος