ΔΝΤ: Εξετάζουμε σενάρια, δεν προβλέπουμε Grexit

Εξετάζουμε διάφορα σενάρια, αλλά δεν αναμένουμε έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ήταν η απάντηση που έδωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, σε πολλά δημοσιογραφικά ερωτήματα, που προέκυψαν από πληροφορίες ότι το Ταμείο εκπόνησε εναλλακτικά σχέδια στην περίπτωση που η χώρα μας οδηγηθεί σε χρεοκοπία. Ο εκπρόσωπος απέρριψε την κριτική που έθεσε μέσω ερώτησης το «Εθνος» ότι το ΔΝΤ και η Ευρωζώνη έδειξαν αδιαλλαξία με αποτέλεσμα να ακρωτηριαστεί το Πρόγραμμα, ενώ τόνισε ότι δεν δέχονται ενδιάμεση συμφωνία.

 

Το Ταμείο, είπε ο κ. Ράις, δεν αναμένει να συμβεί Grexit, και δικαιολόγησε τη θέση του λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει διατρανώσει σε όλους τους τόνους ότι επιθυμία της είναι να παραμείνει στην Ευρωζώνη και να προχωρήσει σε ενέργειες ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο ο στόχος αυτός. Πάντως, ομολόγησε ότι έχουν εναλλακτικά σχέδια: «Σε όλα τα προγράμματα στα οποία εμπλεκόμαστε, εξετάζουμε διάφορα σενάρια. Δεν αναμένουμε Grexit», επανέλαβε εμφαντικά.

 

Το «Ε» υπέβαλε ερώτηση για την οξεία κριτική που ασκούν πολλοί άνθρωποι στο Ταμείο και την Ευρωζώνη, αναφορικά με την αδιαλλαξία που έδειξαν στο θέμα των μέτρων της έκτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Το «Ε» ανέφερε ότι η αδιαλλαξία αυτή «ακρωτηρίασε» ένα πρόγραμμα που είχε εισέλθει σε ικανοποιητική τροχιά.

 

Ο κ. Ράις έδειξε έντονη ενόχληση και απάντησε ως εξής:

 

«Δεν δέχομαι τον όρο αδιαλλαξία που περιγράφεται στην εν λόγω κριτική. Συνεχίζουμε να είμαστε ευέλικτοι και ανοικτοί σε προτάσεις πολιτικής που οδηγούν στους στόχους του προγράμματος. Η ευελιξία είναι ένα από τα πράγματα που το ΔΝΤ επιδεικνύει στα προγράμματα του», τόνισε.

 

Σε άλλο ερώτημα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και για την κριτική που ασκούν πρώην στελέχη του Ταμείου, ειδικά για τον τρόπο χειρισμού του θέματος εκ μέρους του ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι για το χρέος «υπάρχει ένα συμφωνημένο πλαίσιο και δεν έχει εξετασθεί κάποια τροποποίησή του». Πρόσθεσε ότι κατά την τρέχουσα επιθεώρηση ελπίζει πως θα υπάρξει αναθεώρηση της έκθεσης βιωσιμότητας.

 

Στον κ. Ράις υποβλήθηκαν ερωτήσεις και για τη δυνατότητα της Ελλάδας να εκπληρώσει τις δανειακές υποχρεώσεις της και απάντησε ότι ελληνική κυβέρνηση έχει δημοσίως εκφράσει τη δέσμευση να είναι συνεπής στις διεθνείς υποχρεώσεις της. Μεταξύ αυτών, είπε, είναι και οι υποχρεώσεις της απέναντι στο ΔΝΤ. Μέχρι σήμερα είναι συνεπής σε αυτό, σημείωσε.

 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, το Ταμείο αναμένει ότι η Ελλάδα θα καταβάλει στις 6 Μαΐου 200 εκ. ευρώ για τους τόκους και στις 12 Μαΐου 750 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή του κεφαλαίου.
Όμως, ο κ. Ράις είπε ότι δεν γνωρίζει την κατάσταση των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας ούτε τα επίπεδα ρευστότητας.

 

«Το ΔΝΤ», είπε, «δεν έχει μέχρι σήμερα στη διάθεσή του όλα τα στοιχεία προκειμένου να εκτιμήσει τα επίπεδα ρευστότητας. Δεν είχαμε πρόσβαση στα στοιχεία που το ΔΝΤ χρειάζεται για να κάνει μια τέτοια αξιολόγηση», τόνισε αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Αθήνα δεν τα έχει δώσει.

 

Ο εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες ξεκίνησαν σήμερα, αλλά δεν μπορούσε να γνωρίζει, όπως είπε, πότε θα ολοκληρωθούν». Πάντως απέρριψε ενδιάμεση συμφωνία που θα βοηθούσε να δοθεί στην Ελλάδα μέρος της χρηματοδότησης. «Για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση με το ΔΝΤ», επανέλαβε, «απαιτείται περιεκτικό πακέτο».

 

Στο Ταμείο αναμένουν ότι εάν καταλήξουν σε συμφωνία για ενδιάμεση χρηματοδότηση αυτή θα προέλθει από τους Ευρωπαίους.

 

Σύμφωνα με τον κ. Ράις, «κινούμαστε όσο πιο γρήγορα μπορούμε για να έλθουμε σε μια συμφωνία για το πρόγραμμα».

 

Ο εκπρόσωπος δεν γνώριζε εάν η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, και οι άλλοι εκπρόσωποι των θεσμών, είχαν στείλει επιστολή στο Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με τις «κόκκινες γραμμές» τους. «Δεν γνωρίζω για την ύπαρξη τέτοιας επιστολής», είπε ο κ. Ράις.

 

Πηγή: Έθνος