Συγκλονιστικές φωτογραφίες από τις κηδείες των μεταναστών που πνίγηκαν στη Μεσόγειο
Χωρίς να αναγράφονται τα ονόματά τους, αφού κανείς δεν τα γνωρίζει, αλλά και χωρίς την παρουσία συγγενών τους κηδεύτηκαν χθες στην πρωτέουσα της Μάλτας 24 από τους εκατοντάδες μετανάστες που έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο την περασμένη Κυριακή, όταν βυθίστηκε το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν.
Οι κηδείες των άτυχων μεταναστών, που έχασαν τη ζωή τους σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής, παρόλα αυτά πραγματοποιήθηκαν σε κλίμα οδύνης, αφού πέρα από τους επισήμους -ανάμεσα στους οποίους και ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Αβραμόπουλος- πολλοί Μαλτέζοι καθώς και μέλη της μεταναστευτικής κοινότητας της χώρας έφτασαν στο χώρο της κηδείας για να αφήσουν ένα λουλούδι ή ένα κερί.
Οι φωτογραφίες με τα φέρετρα των μεταναστών όπου αναγράφεται «Πτώμα, αριθμός…» στα χέρια βλοσυρών στρατιωτών κάνουν τον γύρο του κόσμου, όπως και η θλίψη του απλού κόσμου που συρρέει για να αποτίσει φόρο τιμής στους αδικοχαμένους συνανθρώπους τους.
Την ίδια στιγμή, κι ενώ οι ηγέτες της ΕΕ συναντώνται σήμερα εκτάκτως στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν σε ανώτατο επίπεδο τα άμεσα μέτρα που μπορούν να λάβουν από κοινού κράτη μέλη και θεσμικά όργανα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού φαινομένου, ακόμη πιο ανησυχητικά είναι τα μηνύματα που φτάνουν από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας του ΟΗΕ, πεντακόσιες χιλιάδες άνθρωποι εκτιμάται ότι θα επιχειρήσουν την επικίνδυνη διέλευση τη Μεσογείου φέτος και χιλιάδες θα χάσουν τη ζωή τους, εάν δεν γίνει τίποτε για την αντιμετώπιση του θέματος.
Σημειώνεται ότι το 2014 περισσότεροι από 170.000 άνθρωποι διέσχισαν τη Μεσόγειο για να φθάσουν στην Ευρώπη και 3.000 έχασαν τη ζωή τους.
Από την αρχή του έτους, 1.750 άνδρες, γυναίκες και παιδιά χάθηκαν στη θάλασσα, 30 φορές περισσότεροι σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2014, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.
Πηγή: Έθνος