Περισσότερες οι μεταθέσεις, τον Ιούνιο οι ανακοινώσεις

Στις αρχές του Ιουνίου αναμένεται να ανακοινωθούν οι μεταθέσεις των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

 

Χθες και σήμερα συνεδρίασαν τα Κεντρικά Υπηρεσιακά Συμβούλια και εξέτασαν όλα τα διαδικαστικά και τα προκαταρκτικά των μεταθέσεων, όπως αμφισβητούμενες αιτήσεις, ένταξη σε ειδικές κατηγορίες, μεταθέσεις σε διαπολιτισμικά σχολεία και ανακλήσεις αιτήσεων.

 

Στόχος είναι να είναι όλα έτοιμα και μόλις ολοκληρωθεί η εκκρεμότητα με τις μετατάξεις από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια, να «τρέξει» το μηχανογραφικό σύστημα του υπουργείου Παιδείας και να ανακοινωθούν οι μεταθέσεις πιθανότατα στις αρχές Ιουνίου. Στα κενά των φετινών μεταθέσεων θα υπολογιστούν και οι παραιτήσεις δασκάλων, νηπιαγωγών και καθηγητών και έτσι εκτιμάται ότι ο αριθμός των αιτήσεων μετάθεσης που θα ικανοποιηθεί θα είναι μεγαλύτερος.

 

Δυστυχώς η καθυστέρηση στις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών έχει γίνει «καθεστώς», αφού μόνο μια χρονιά, και συγκεκριμένα το 2002 (επί υφυπουργίας Νίκου Γκεσούλη), όλες οι υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών (μεταθέσεις, αποσπάσεις κ.λπ.) είχαν γίνει στην ώρα τους!

 

Εκτοτε ποτέ δεν πραγματοποιήθηκαν στην ώρα τους, ενώ, σύμφωνα με τον νόμο, οι μεταθέσεις πρέπει να γίνονται μέχρι 31 Μαρτίου, αλλά ποτέ δεν τηρείται αυτό το χρονοδιάγραμμα, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι στην εκπαίδευση να αγωνιούν διαρκώς.

 

Φέτος ο αριθμός των αιτήσεων μετάθεσης των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έφτασε περίπου στις 15.000, περίπου δηλαδή στα ίδια με το 2014 επίπεδα, αλλά οι εκπαιδευτικοί ελπίζουν ότι φέτος θα αυξηθεί το ποσοστό των αιτήσεων που θα ικανοποιηθεί, καθώς χιλιάδες άτομα βρίσκονται για μεγάλο χρονικό διάστημα μακριά από τα σπίτια τους.

 

Στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες, το σύνολο των αιτήσεων μετάθεσης εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ανέρχεται σε 6.030. Από αυτές οι 5.866 αιτήσεις αφορούν μεταθέσεις εκπαιδευτικών ΠΕ από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ γενικής εκπαίδευσης και 164 ειδικής αγωγής. Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ο αριθμός των αιτήσεων έφτασε στις 9.126, συνολικά δηλαδή ο αριθμός των εκπαιδευτικών που ζητούν μετάθεση ανέρχεται στις 15.156.

 

Οι εκπαιδευτικοί, πάντως, διαμαρτύρονται τόσο για την καθυστέρηση των μεταθέσεων όσο και για τα μικρά ποσοστά ικανοποίησης των αιτήσεων και τονίζουν ότι η εργασία των καθηγητών και των δασκάλων σε σχολεία μακριά από τον τόπο διαμονής και τις οικογένειές τους, η πολυετής «περιήγηση ανά την Ελλάδα», έχει τεράστιο οικονομικό και ψυχικό κόστος για τους ίδιους αλλά και αρνητικές συνέπειες στην εκπαιδευτική διαδικασία.

 

Οπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Ενωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Κεφαλονιάς και Ιθάκης, «για ακόμη μια χρονιά χιλιάδες εκπαιδευτικοί αγωνιούν αν θα πάρουν μετάθεση και ρωτούν γιατί έχει παγώσει η διαδικασία.

 

Η εγκύκλιος υπολογισμού των κενών από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια έχει καθυστερήσει και, όπως φαίνεται, μέσα στο κατακαλόκαιρο θα διαπιστώνουν αν θα “απεγκλωβιστούν” και πού θα βρεθούν. Για να αντιμετωπιστεί ριζικά και αποτελεσματικά η κατάσταση, απαιτούνται μαζικοί μόνιμοι διορισμοί και ικανοποίηση για το σύνολο των αιτήσεων μετάθεσης.

 

Πηγή: Έθνος