Αξιωματούχος ευρωζώνης: Βρισκόμαστε εκεί που θα έπρεπε να ήμασταν δύο μήνες πριν
Η μέχρι τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ των επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης, αποτιμάται στη τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Εργασίας του Εurogroup, που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις στο Brussels Group ακόμη και λίγο πριν την έναρξή της.
Οπως σημειώνει η Deutsche Welle, ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης στο Παρίσι ναι μεν καταγράφηκε μια επιτάχυνση της διαδικασίας και η ανάληψη δεσμεύσεων από ελληνικής πλευράς, ωστόσο η πρόοδος μέχρι αυτή τη στιγμή δεν είναι τέτοια που να επιτρέπει μια συμφωνία επί του πακέτου των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης.
Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «σήμερα βρισκόμαστε εκεί που θα πρέπει να ήμασταν πριν από δύο μήνες».
Ο αξιωματούχος προέβλεψε ότι η συζήτηση για την Ελλάδα στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στη Ρίγα θα είναι σύντομη και θα περιοριστεί σε μια αποτίμηση, ενώ το Εurogroup θα ενθαρρύνει τις δύο πλευρές να ολοκληρώσουν το συντομότερο τις διαπραγματεύσεις.
Το βέβαιο είναι πως οι εταίροι δεν πρόκειται να θέσουν νέα χρονική προθεσμία για κατάληξη των διαπραγματεύσεων πέραν της καταληκτικής που είναι η 30η Ιουνίου, δηλαδή η ολοκλήρωση της τετράμηνης παράτασης του ελληνικού προγράμματος.
Νωρίτερα, το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών επανέλαβε τις περιορισμένες προσδοκίες του Βερολίνου για επίλυση της ελληνικής κρίσης κατά το Eurogroup της Παρασκευής.
Ο Μάρτιν Γέγκερ, εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ότι η ευρωζώνη αναμένει μια ενδιάμεση έκθεση για την Ελλάδα στο Eurogroup της Παρασκευής που θα διεξαχθεί στη Ρίγα της Λετονίας.
«Έχουμε διαχειρίσιμες προσδοκίες» σημείωσε ο εκπρόσωπος.
Η Ελλάδα συμφώνησε με τους εταίρους της τον Φεβρουάριο ότι έως τα τέλη Απριλίου θα παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων για να λάβει την δόση των 7,2 δισ. ευρώ που εκρρεμεί.
«Ο χρόνος κυλά. Δεν θα υπάρξει νέα λίστα στη Ρίγα, αλλά εντός του Μαϊου, θα πρέπει εν τέλει να καταρτιστεί. Η κατάσταση όσον αφορά την ρευστότητα είναι ήδη κάπως πιεστική, αλλά (η ρευστότητα) μπορεί να είναι επαρκής μέχρι τον Ιούνιο» είχε δηλώσει νωρίτερα ο Τόμας Βίζερ, επικεφαλής του Euroworking Group.