Εξαγορά της συνεταιριστικής τράπεζας από Πειραιώς: Βασανιστικά ερωτήματα και μερικές σκέψεις…
Την ώρα που οι συνεταιριστικές δράσεις –θεωρητικά-υποστηρίζονται από την Κυβέρνηση , την ώρα που οι συστημικές τράπεζες παρά την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά κρατούν τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης κλειστές αποστραγγίζοντας κάθε πιθανότητα παραγωγικότητας και ανάπτυξης από τις ΜικροΜεσαίες Επιχειρήσεις, πραγματοποιείται η εξαγορά του «υγιούς» τμήματος της Πανελλήνιας Τράπεζας από την Τράπεζα Πειραιώς.
Έτσι μετά την Παρασκευή 17 Απριλίου 2015 , το δίκτυο της Πανελλήνιας Τράπεζας που απορροφάται απ αυτό της Τράπεζας Πειραιώς περιλαμβάνει:
-647 εκατομμύρια ευρώ παθητικού, από τα οποία τα 574 εκατομμύρια είναι καταθέσεις πελατών.
-372 εκατομμύρια ενεργητικού από τα οποία τα 280 εκατομμύρια δάνεια μετά από προβλέψεις και
-26 καταστήματα και 163 εργαζόμενοι.
Που πήγαν οι 13 Συνεταιριστικές τράπεζες;
Η εξαγορά της Πανελλήνιας Συνεταιριστικής Τράπεζας, του εκπροσώπου ουσιαστικά των 13 (σύμφωνα με στοιχεία του 2012) συνεταιριστικών τραπεζών σε όλη την Ελλάδα, ανοίγει το χορό της εξαγοράς κάθε μορφής συνεταιριστικού πιστωτικού ιδρύματος. Αλήθεια με ποιες ακριβώς διαδικασίες η Τράπεζα Πειραιώς κάνει δικά της τα μερίσματα 189.000 μελών των συνεταιριστικών αυτών τραπεζών ;(στοιχεία του 2012). Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία , τρία χρόνια πριν το 78% των 13 συνεταιριστικών τραπεζών ανήκες σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις της χώρας. Ο Όμιλος Συνεταιριστικών Τραπεζών είχε το 2012 συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα 2 δις , ενώ σε συνεργασία με ΕΚΤ αξιοποιούσε κοινοτικά χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το πρόγραμμα Jessica…
-Αλήθεια γιατί οι 13 συνεταιριστικές τράπεζες που είχαν δημιουργήσει τον Όμιλο Συνεταιριστικών Τραπεζών χρειάστηκε να φτιάξουν και την Πανελλήνια Τράπεζα;
-Οι συνεταιριστικές τράπεζες που είναι μέλη της Πανελλήνιας Συνεταιριστικής Τράπεζας στηρίζονται στις μερίδες των συνεταίρων, δηλαδή των απλών πολιτών-καταθετών. Πού θα πάνε λοιπόν αυτά τα χρήματα τώρα που εξαγοράστηκε η Πανελλήνια Τράπεζα από την Τράπεζα Πειραιώς;
-Η Τράπεζα Πειραιώς εξαγόρασε το υγιές κομμάτι της Πανελλήνιας Συνεταιριστικής Τράπεζας. Το άλλο που δεν είναι υγιές θα το αναλάβει η Τράπεζα της Ελλάδας ως εκκαθαριστής. Δηλαδή θα το πληρώσουμε όλοι εμείς;
-Στον…πυρήνα της Πανελλήνιας Συνεταιριτικής Τράπεζας βρίσκονταν η Παγκρήτια Συνεταιριστική, η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, η Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα που βρίσκεται υπό εκκαθάριση και η Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου της οποίας έχει γίνει ανάκληση της άδειας της καθώς και η Γερμανική Κεντρική Συνεταιριστική Τράπεζα DZBANK.
Εμπειρία στις …εξαγορές
Το 1998 η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε στην απορρόφηση των εργασιών της Chase Manhattan στην Ελλάδα, στην εξαγορά της Τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης και της μικρής εξειδικευμένης Τράπεζας Credit Lyonnais Hellas, ενώ στις αρχές του 1999 στην απόκτηση του ελέγχου της Τράπεζας Χίου και στην απορρόφηση των εργασιών της National Westminster Bank PLC στην Ελλάδα.
Τον Ιούνιο του 2000 πραγματοποίησε την ενοποίηση των τραπεζικών δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα, μέσω της απορρόφησης των εμπορικών Τραπεζών Μακεδονίας-Θράκης και Χίου.
To 2002 η Τράπεζα Πειραιώς απέκτησε τον έλεγχο της ΕΤΒΑ bank, ενώ η απορρόφησή της ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο 2003.
Το 2012, η Τράπεζα Πειραιώς απέκτησε το “υγιές” τμήμα της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (επιλεγμένα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού) και τη Γενική Τράπεζα.
Το Μάρτιο του 2013, η Τράπεζα Πειραιώς απέκτησε τις τραπεζικές δραστηριότητες στην Ελλάδα της Τράπεζας Κύπρου, της Cyprus Popular Bank και της Ελληνικής Τράπεζας.
Τον Ιούνιο 2013,η Τράπεζα Πειραιώς απέκτησε τη Millennium Bank Ελλάδας.
Σήμερα η Τράπεζα έχει ήδη ενσωματώσει πλήρως στα συστήματά της, την πρώην ATE bank και τις εγχώριες δραστηριότητες των δικτύων της Τράπεζας Κύπρου, CPB, Ελληνικής Τράπεζας, και Millennium Bank Ελλάδας και της Γενικής Τράπεζας.
Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr