“Απαράδεκτη” μεν αλλά δικαιολογημένη θεωρεί ο Γ. Μπουτάρης την απόφαση της κυβέρνησης για τα διαθέσιμα των δήμων

Την αντίθεσή του στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με τα διαθέσιμα των Δήμων εξέφρασε το Δημοτικό Συμβούλιο με απόφασή του κατά την 9η τακτική του συνεδρίαση χθες, Δευτέρα 20 Απριλίου 2015.

 

Στην απόφαση αναφέρονται τα εξής: «Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στην έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, σύμφωνα με την οποία καθίσταται υποχρεωτική η μεταφορά των διαθεσίμων των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδας και ζητά από τη Κυβέρνηση να την αποσύρει, θεωρώντας ότι τέτοιες ενέργειες καταλύουν την ανεξαρτησία και την αυτοτέλεια των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δημιουργώντας ταυτόχρονα προβλήματα στη λειτουργία των Δήμων».

 

Σε δηλώσεις του σήμερα, ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης ενημέρωσε για τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και για την απόφαση του σώματος να διακοπεί η τακτική συνεδρίαση ως ένδειξη της σημασίας και της σπουδαιότητας που αποδίδει στο γεγονός της έκδοσης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη δέσμευση των διαθεσίμων των ΟΤΑ.

 

Ο Δήμαρχος τόνισε ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία δεσμεύονται, ουσιαστικά, τα ταμειακά διαθέσιμα των ΟΤΑ, τα οποία, όπως ανέφερε στην περίπτωση του Δήμου Θεσσαλονίκης ανέρχονται σε  14 εκ. ευρώ και αφορούν στις καθημερινές ανάγκες του Δήμου, είναι εντελώς απαράδεκτη: «Αυτή η παρέμβαση στα αυτοδιοικητικά θέματα είναι εντελώς απαράδεκτη. Η οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των δήμων είναι συνταγματικά προστατευόμενη με το άρθρο 102 του Συντάγματος. Η πρώτη σκέψη μας είναι να προσφύγουμε στο ΣτΕ με ασφαλιστικά μέτρα. Στο μεταξύ μεσολαβεί η έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ. Πάρα πολλοί συνάδελφοι έχουν ήδη κατεβεί στην Αθήνα για τη συνεδρίαση. Εμείς περιμένουμε να δούμε τι θα προκύψει κι από αυτή τη συνεδρίαση, ποια θα είναι η απόφαση της ΚΕΔΕ και εν συνεχεία την Παρασκευή, στη συνέχιση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, θα αποφασίσουμε και εμείς πώς θα προχωρήσουμε».

 

Εξήγησε ότι η λειτουργία του Δήμου πλήττεται, καθώς τίθεται θέμα σχεδιασμού, προγραμματισμού και προτεραιοτήτων που δυσχεραίνουν την καθημερινή λειτουργία, ενώ και η «ψυχολογία της αγοράς», όπως ανέφερε, θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη στάση του κόσμου έναντι του Δήμου.

 

Διευκρίνισε ότι, παρότι πρόκειται για απαράδεκτη παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο των ΟΤΑ, η οποία και στραγγαλίζει τους Δήμους, αντιλαμβάνεται πλήρως τη θέση της κυβέρνησης που «κάνει μια προσπάθεια να βγούμε από αυτό το λούκι». «Αυτήν την προσπάθεια πρέπει να την στηρίξουμε χωρίς κινήσεις πανικού και χωρίς κινήσεις αντιπολιτευτικές, με την έννοια ότι η χώρα βρίσκεται σε φάση διαπραγματεύσεων, στην διάρκεια της οποίας πρέπει να εκπληρωθούν κάποιες τυπικές υποχρεώσεις, μερικές από τις οποίες έχουν να κάνουν με χρήματα. Εάν εκπληρωθούν αυτές, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανοίξει τη στρόφιγγα για κάποια χρήματα για το επόμενο διάστημα. Τώρα, εάν αυτό κάποιοι το πουν “κωλοτούμπα”, εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι όλοι μας θέλουμε να σωθεί η χώρα. Εδώ που τα λέμε, αν δεν τα πάρει τώρα τα αποθεματικά, θα τα πάρει αργότερα. Αλλά, αν δεν σωθεί η χώρα, αντιλαμβάνεσθε ότι ούτε αποθεματικά μετράνε, ούτε τίποτα. Εάν χρειάζονται τα αποθεματικά των δήμων, των ΔΕΚΟ και όποιων άλλων για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις, με την προοπτική ότι θα έρθει η συμφωνία και θα ανοίξουν οι στρόφιγγες για τα χρήματα, τότε προφανώς καλά κάνει η κυβέρνηση και δεσμεύει τα διαθέσιμα των δήμων. Όμως, η κυβέρνηση έπρεπε να φωνάξει από πριν την ΚΕΔΕ και να πει “κοιτάξτε να δείτε, πρέπει να κάνουμε αυτό”. Αυτό δεν το έκαναν, κι αυτό είναι το μεμπτό. Είναι μια αυθαιρεσία άνευ προηγουμένου. Εγώ δεν αντιλέγω ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει ό,τι λεφτά υπάρχουν διαθέσιμα, αλλά πρέπει πρώτα να υπάρχει Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αλλιώς τι τις θέλουμε τις εκλογές. Ας διορίζουν τους δημάρχους να τελειώνουμε. Δυστυχώς, τώρα πια η κυβέρνηση δεν μπορεί να μας καλέσει να συζητήσουμε, έχει ήδη κάνει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου χωρίς να μας ρωτήσει».

 

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ο Γιάννης Μπουτάρης εξήγησε ότι αυτά που πρέπει να κατατεθούν στην ΤτΕ είναι τα αποθεματικά και τα ταμειακά διαθέσιμα. «Εάν αύριο βγάλει μια απόφαση η ΤτΕ ότι δε σου δίνω πάνω από 500 ευρώ κι εγώ χρειάζομαι 2.000 ευρώ, τι θα κάνω; Δεν είναι δυσλειτουργία αυτό;». Ωστόσο, σημείωσε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα προσπαθήσει να αντεπεξέλθει στην δύσκολη αυτή συγκυρία, εφόσον χρειαστεί, όπως αντίστοιχα είχε προσπαθήσει να αντεπεξέλθει και κατά τη μείωση των ΚΑΠ έως και 60% την περασμένη τριετία σε σύγκριση με το 2010. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, δε θα μείνουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι του Δήμου, ενώ παρατήρησε ότι «εάν στεγνώσουν τα ταμεία δε θα μείνουν απλήρωτοι μόνο οι υπάλληλοι του Δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά οι δημόσιοι υπάλληλοι όλης της Ελλάδας».

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr