Θύελλα από κόμματα και δημάρχους για τα αποθεματικά

Θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης προκαλεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που πέρασε η κυβέρνηση, με βάση την οποία γίνεται υποχρεωτική η μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των φορέων του Δημοσίου σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, ώστε να χρησιμοποιηθούν, αν χρειαστεί, για την έκδοση repos, δηλαδή τίτλων βραχυπρόθεσμου (έως 15 ημέρες) δανεισμού του κράτους.

 

Ειδικότερα, η ΝΔ αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ότι «αφού αναζήτησαν χρήματα χωρίς δεσμεύσεις από τους εταίρους, αφού περιπλανήθηκαν σε άλλες χώρες για να βρουν λεφτά και αφού έχουν κηρύξει μια γενικευμένη στάση πληρωμών, σήμερα οι φωστήρες της κυβέρνησης, εγκλωβισμένοι στα αδιέξοδά τους, προχωρούν στη δεύτερη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, σε λιγότερο από 100 ημέρες».

 

Προσθέτει δε ότι «τα αδιέξοδα τα οποία οι ίδιοι έχουν προκαλέσει δεν μπορεί να τα πληρώνει ο Ελληνας φορολογούμενος με τη χρήση της περιουσίας του και την εσωτερική στάση πληρωμών».

 

Από την πλευρά του το Ποτάμι σημειώνει ότι «η κυβέρνηση εξαντλεί όλα τα αποθεματικά των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης σε μια ύστατη προσπάθεια να κρατήσει τον προϋπολογισμό όρθιο για λίγες ακόμη ημέρες» συμπληρώνοντας ότι «οι διαπραγματεύσεις πια έχουν τον χαρακτήρα ζωής ή θανάτου. Οι κορόνες για σκληρή διαπραγμάτευση θα μείνουν κενό γράμμα, γιατί η ολιγωρία των συγκυβερνώντων μας έφερε κυριολεκτικά μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας».

 

Υπογράμμισε δε ότι «σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, η κατάρρευση του κράτους δεν θα είναι μερική -όπως θα ήταν σε άλλη περίπτωση- αλλά πλήρης».

 

Το ΚΚΕ

 

«Κάτω τα χέρια από τα χρήματα των εργαζομένων», αναφέρει το ΚΚΕ το οποίο καλεί την κυβέρνηση «να μην προχωρήσει καμία δέσμευση ταμειακών διαθέσιμων και αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, των ΟΤΑ και άλλων δημοσίων φορέων», καθώς «αυτές οι ενέργειες θα έχουν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω περικοπή κοινωνικών δαπανών και την ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση της θέσης των λαϊκών στρωμάτων».

 

Για «νέα πραξικοπηματική ενέργεια» έκανε λόγο το ΠΑΣΟΚ, το οποίο στάθηκε και στην αναδρομική ισχύ της διάταξης, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση «έχει ήδη προχωρήσει αυθαίρετα στις κινήσεις αυτές και προσπαθεί να τις ψευτονομιμοποιήσει εκ των υστέρων».

 

Υπογραμμίζει ακόμη ότι «η ρύθμιση που επιβάλλουν στους ΟΤΑ είναι επί της ουσίας αντίθετη στο Σύνταγμα, εφόσον αφορά τοπικές υποθέσεις. Αντίστοιχοι συνταγματικοί φραγμοί υπάρχουν και για άλλες κατηγορίες φορέων».

 

Την ίδια στιγμή, με κινητοποιήσεις και προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας προειδοποιούν οι δήμοι της χώρας αντιδρώντας στη δέσμευση των αποθεματικών τους καλώντας την κυβέρνηση να αποσύρει τη σχετική ρύθμιση, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι Περιφέρειες της χώρας.

 

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «πολιτικά και θεσμικά απαράδεκτη απόφαση, που μας πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω» υποστηρίζοντας ότι εάν δεσμευθούν τα αποθεματικά, οι δήμοι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

 

Στην ανακοίνωση η εν λόγω απόφαση χαρακτηρίζεται «κίνηση αποσπασματικού χαρακτήρα, που δεν λύνει με μόνιμο τρόπο και μακροπρόθεσμα τις αιτίες που μας οδήγησαν στη σημερινή κρίση ρευστότητας».

 

Ακόμη ο κ. Πατούλης προειδοποιεί ότι «θέτει σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση της ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών μας» και «αμφισβητεί τη δυνατότητά μας να ανταποκριθούμε στη μισθοδοσία του προσωπικού μας, σε βάθος μηνών». Σημειώνεται ότι η ΚΕΔΕ συνεδριάζει εκτάκτως το μεσημέρι προκειμένου να καθοριστεί το πλάνο των κινητοποιήσεων των δήμων.

 

Τέλος, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης εξέδωσε απόφαση, με την οποία προσφεύγει δικαστικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και την αναστολή εφαρμογής της.

 

Υψηλότερες αποδόσεις για τους φορείς

 

Στόχος της πράξης νομοθετικού περιεχομένου -η οποία θα έχει αναδρομική ισχύ από τις 17 Μαρτίου του 2015- είναι να αξιοποιηθούν χρήματα από αδρανείς λογαριασμούς που διατηρούν σε εμπορικές τράπεζες οι φορείς της γενικής κυβέρνησης, προκειμένου να διατεθούν για την κάλυψη των άμεσων αναγκών του Δημοσίου, δηλαδή την πληρωμή μισθών και συντάξεων, αλλά και των δόσεων προς τους δανειστές.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υποχρεώσεις για τον Απρίλιο είναι ήδη «καλυμμένες», ωστόσο λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για την κάλυψη των υποχρεώσεων το επόμενο δίμηνο. Στο διάστημα αυτό θα πρέπει να πληρωθούν δόσεις ύψους 2,36 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ, να αναχρηματοδοτηθούν έντοκα γραμμάτια της τάξης των 8 δισ. ευρώ, αλλά και να καλυφθούν οι πάγιες υποχρεώσεις της κυβέρνησης για μισθούς, συντάξεις και επιχορηγήσεις ασφαλιστικών ταμείων, οι οποίες σε μηνιαία βάση φθάνουν τα 2,8 δισ. ευρώ (εκ των οποίων 1,8 δισ. καλύπτει το Δημόσιο και το 1 δισ. τα Ταμεία).

 

Στην Ευρώπη

 

Αναφορικά με την ΠΝΠ, η οποία προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πρόκειται για πρακτική που ισχύει και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ολλανδία, Πορτογαλία, Μ. Βρετανία). «Ουσιαστικά, η γενική κυβέρνηση δανείζεται τα διαθέσιμα που η ίδια διατηρεί στο τραπεζικό σύστημα, καταβάλλοντας γι’ αυτό τόκους», όπως ανέφερε πρόσφατα στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Δημήτρης Μάρδας.

 

Πηγές από το Μαξίμου σημειώνουν ότι με αυτόν τον τρόπο, οι φορείς εξασφαλίζουν πιο αποδοτική τοποθέτηση των ταμειακών τους διαθεσίμων, αφού τα επιτόκια των εμπορικών τραπεζών δεν ξεπερνούν το 1%, ενώ στην Τράπεζα της Ελλάδος η απόδοση είναι της τάξης του 2,5%. Υπενθυμίζουν δε ότι, με πρόσφατη τροπολογία της κυβέρνησης, τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων είναι πλήρως εξασφαλισμένα με δικαίωμα αποζημίωσης από το Δημόσιο.

 

Το συνολικό ποσό που έχουν οι φορείς του Δημοσίου εκτιμάται στα επίπεδα των 4,5 δις ευρώ.

 

Πηγή: Έθνος