Ο ιστότοπος Wikileaks δημοσιοποίησε τα αρχεία της Sony Pictures

Πέντε μήνες μετά το σκάνδαλο με τη θεαματική πειρατεία σε βάρος της Sony Pictures, ο Wikileaks δημοσιοποίησε σήμερα 30.287 έγγραφα αρχείων του ομίλου, στα οποία μπορεί να γίνει εύκολα αναζήτηση.

 

Σε ανακοίνωσή του ο ιστότοπος, ο οποίος δημοσιοποιεί έγγραφα που αλλιώς θα παρέμεναν απρόσιτα για το κοινό, διευκρίνισε πως θέτει στη διάθεση του κοινού 30.287 έγγραφα της Sony Pictures Entertainment (SPE) και 173.132 ηλεκτρονικά μηνύματα (μέιλ) από, και προς, περισσότερες από 2.200 διευθύνσεις της SPE τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελούν “δημόσια περιουσία”.

 

Η αναζήτηση μπορεί να γίνει στο εξής με όνομα ή με λέξη-κλειδί.

 

«Τα αρχεία αυτά δείχνουν τους μηχανισμούς μιας πολυεθνικής που ασκεί επιρροή. Είναι άξια προσοχής και στο κέντρο μιας γεωπολιτικής σύγκρουσης. Αυτό ανήκει στη δημόσια περιουσία και ο Wikileaks θα διασφαλίσει ότι θα παραμείνει τέτοια», πρόσθεσε ο Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτής του Wikileaks.

 

Τα δεδομένα αυτά ανέβηκαν στο Διαδίκτυο ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η SPE, θυγατρική του ιαπωνικού ομίλου Sony, είχε πέσει θύμα μαζικής πειρατείας. Τα προσωπικά δεδομένα 47.000 υπαλλήλων και τρίτων, μεταξύ των οποίων διασημότητες, είχαν κλαπεί τότε, καθώς και οικονομικά έγγραφα, σενάρια, ηλεκτρονική αλληλογραφία κ.λπ., από τα οποία ορισμένα είχαν ανέβει παράνομα στο Διαδίκτυο, όπως και πέντε ταινίες των κινηματογραφικών στούντιο της εταιρίας.

 

Οι πειρατές είχαν απαιτήσει από τη Sony Pictures να μην προβάλει την κωμωδία για τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-Ουν “Η συνέντευξη που σκοτώνει” και ο Λευκός Οίκος είχε κατηγορήσει τη Βόρεια Κορέα ότι βρισκόταν πίσω από την πειρατεία, κάτι που αύξησε λίγο παραπάνω την ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Τελικά η ταινία είχε περιορισμένη διανομή.

 

Η Sony καταδίκασε την επαναμετάδοση αυτών των δεδομένων, εκτιμώντας πως οι προσωπικές πληροφορίες δεν αποτελούν κοινό κτήμα και πως ο Wikileaks συνεχίζει το έργο των κυβερνοπειρατών οι οποίοι έβλαψαν τους υπαλλήλους της επιχείρησης.

 

«Η κυβερνοεπίθεση στη Sony Pictures ήταν μία κακόβουλη εγκληματική ενέργεια και καταδικάζουμε σθεναρά την ευρετηρίαση» προσωπικών δεδομένων, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρία.

 

Ο Wikileaks εξηγεί πως «ορισμένες ιστορίες βγήκαν εκείνη την εποχή όμως δεν ήταν δυνατόν να γίνουν αναζητήσεις στα αρχικά αρχεία και αποσύρθηκαν προτού το κοινό και οι δημοσιογράφοι μπορέσουν να ξύσουν την επιφάνεια».

 

«Δημοσιοποιούμενες τώρα σε μια μορφή με την οποία μπορούν να γίνουν αναζητήσεις, τα αρχεία της Sony παρέχουν ένα σπάνιο δείγμα των μηχανισμών μίας μεγάλης μυστικής πολυεθνικής εταιρίας», προσθέτει ο ιστότοπος, δηλώνοντας ότι κανείς μπορεί να δει τις δραστηριότητες λόμπινγκ του ομίλου και τις διασυνδέσεις του με το αμερικανικό Δημοκρατικό Κόμμα.

 

Στα αρχεία βρίσκει κανείς τον διευθύνοντα σύμβουλο Μάικλ Λίντον να γευματίζει με τον πρόεδρο Ομπάμα και τους υπαλλήλους να συγκεντρώνουν χρήματα για τους Δημοκρατικούς, όπως για τον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο.

 

«Η εργασία για την οποία είναι γνωστή η Sony είναι η διασκέδαση. Τα αρχεία της Sony δείχνουν όμως ότι στα παρασκήνια είναι μια εταιρία με επιρροή, που έχει δεσμούς με τον Λευκό Οίκο (υπάρχουν σχεδόν 100 διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της αμερικανικής κυβέρνησης στα αρχεία αυτά), με μία ικανότητα να επηρεάζει τους νόμους και τις πολιτικές και με διασυνδέσεις με το πολύπλοκο αμερικανικό στρατιωτικο-βιομηχανικό [σύμπλεγμα]», αναφέρει ακόμη ο Wikileaks.

 

Το σκάνδαλο που ακολούθησε την πειρατεία είχε οδηγήσει στην αποπομπή, τον Φεβρουάριο, του αφεντικού της Sony, της Έιμι Πασκάλ, έπειτα από τη δημοσιοποίηση μέιλ με ρατσιστικά σχόλια που είχε γράψει για τον Μπαράκ Ομπάμα.