Πούτιν: Η Ρωσία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη σε 2 χρόνια
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε σήμερα τους συμπολίτες του που πλήττονται σκληρά από την οικονομική ύφεση, ότι το χειρότερο της κρίσης που έχουν προκαλέσει οι δυτικές οικονομικές κυρώσεις έχει περάσει και ότι η χώρα θα βγει ενισχυμένη, ενώ εκτίμησε ότι η ρωσική οικονομία μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη σε λιγότερο από δύο χρόνια.
Οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου έγιναν κατά την καθιερωμένη ετήσια τηλεοπτική συνέντευξη που παραχωρεί σήμερα ο Βλαντίμιρ Πούτιν απαντώντας «ζωντανά» σε ερωτήσεις που δέχεται τηλεφωνικά από πολίτες όλης της χώρας.
Οταν ένας πολίτης τηλεφώνησε για να υπενθυμίσει στον Βλαντίμιρ Πούτιν πως είχε δηλώσει ότι η οικονομία μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη σε δύο χρόνια, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε: «Ίσως και νωρίτερα από δύο χρόνια. Με αυτά που βλέπουμε τώρα, την ενίσχυση του ρουβλίου και την ανάπτυξη στις αγορές. Πιστεύω ότι μπορεί να συμβεί γρηγορότερα. Αλλά κάπου στα δύο χρόνια».
Ο Πούτιν δήλωσε ότι έχουν παρέλθει τα χειρότερα των δυσκολιών για τη ρωσική οικονομία που προκλήθηκαν από τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας σε σχέση με την ουκρανική κρίση και την πτώση των τιμών του πετρελαίου.
Όταν ρωτήθηκε για την ανάκαμψη του ρουβλίου (+40% από τις αρχές Μαρτίου) ο Πούτιν απάντησε: «Περάσαμε το ζενίθ των δυσκολιών», που υφίστανται ο τραπεζικός τομέας και επιχειρήσεις του παραγωγικού τομέα.
Μετά την κατάρρευση του ρουβλίου στα μέσα Δεκεμβρίου, η οποία βύθισε τη Ρωσία σε μια πρωτοφανή κρίση στα 15 χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από τον Πούτιν, η κυβέρνηση προβλέπει για φέτος βαθιά ύφεση με πτώση 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.
Η ανάκαμψη του ρουβλίου δίνει ωστόσο ελπίδες στη Μόσχα ότι η κρίση θα είναι λιγότερο βίαιη από ό,τι αναμενόταν.
«Μια άρση των κυρώσεων δεν είναι πιθανή διότι πρόκειται για ένα πολιτικό θέμα», προειδοποίησε ωστόσο ο Πούτιν, καταγγέλλοντας μια στρατηγική που έχει στόχο να «περιορίσει την ανάπτυξη της χώρας», όπως δήλωσε.
Ωστόσο εκτίμησε ότι η Ρωσία οφείλει να «χρησιμοποιήσει τις κυρώσεις για να φθάσει σε νέα όρια ανάπτυξης» και «να διορθώσει την οικονομική της πολιτική».
Ο ρώσος πρόεδρος τόνισε πως τα εισαγόμενα προϊόντα πρέπει να αντικατασταθούν με εγχώρια και επικαλέσθηκε τον τομέα της γεωργίας: «Τον εξυγιάναμε», δήλωσε.
Ο ρώσος πρόεδρος παραδέχτηκε όμως ότι οι κυρώσεις είχαν αρνητικές επιπτώσεις στα έσοδα των νοικοκυριών λόγω της αύξησης του πληθωρισμού.