Διεθνής MME: Η Ελλάδα ένα βήμα πριν την άβυσσο

Το πόσο κοντά βρίσκεται η Ελλάδα σε μία χρεοκοπία και κατ’ επέκταση μία έξοδό της από την ευρωζώνη απασχολεί για μία ακόμη ημέρα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τα οποία αφιερώνουν εκτενή δημοσιεύματα στη χώρα μας.

 

Το πρακτορείο Bloomberg σε δημοσίευμά του προχωρά σε μία σύγκριση της κατάστασης της Ελλάδας την περσινή χρονιά σε σχέση με φέτος, τονίζοντας ότι το 2014 είχε βγει στις αγορές, ενώ τώρα σιγά σιγά ξεμένει από ρευστό.

 

«Ένα χρόνο πριν οι διαχειριστές κεφαλαίων πανηγύριζαν την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές με πενταετή ομόλογα μετά από τέσσερα χρόνια “εξορίας”. Ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης υπό μία κυβέρνηση που υποστήριζε τις περικοπές στον προϋπολογισμό οδήγησε τους επενδυτές κατευθείαν στα ομόλογα», σημειώνει το άρθρο.

 

Η αμερικανική Wall Street Journal εστιάζεται στην επικείμενη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος -σύμφωνα με το δημοσίευμα- αναμένεται να διατηρήσει την πίεση προς την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης να παρουσιάσουν μία χρηματοδοτική συμφωνία που θα βασίζεται σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

 

Ένα βήμα πριν την άβυσσο βρίσκεται, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Telegraph καθώς τα χρηματοοικονομικά προβλήματά της έχουν διογκωθεί, μετά τις εκλογές που έφεραν το ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

 

Το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών στα οποία βασίζει το ρεπορτάζ της η Telegraph, το οποίο δεν συμπεριλαμβάνει πληρωμές τόκων του χρέους, έχει μειωθεί σε 1 δισ., στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, σε σχέση με τα 3,17 δισ. ευρώ της ίδιας περιόδου του 2014.

 

Σε άρθρο της με τίτλο «Η γερμανική κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα σχέδιο χρεοκοπίας της Ελλάδας χωρίς την έξοδο της χώρας από το ευρώ» ηγερμανική Die Zeit αναφέρει πως η γερμανική κυβέρνηση φοβάται ότι η Αθήνα δεν θα καταφέρει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους δανειστές της εντός των επόμενων εβδομάδων.

«Σε αυτήν την περίπτωση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διακόψει τη χρηματοδότηση της χώρας», συνεχίζει το άρθρο. Ερωτηθείς για το δημοσίευμα, εκπρόσωπος της Άγκελα Μέρκελ αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο.

 

Η Süddeutsche Zeitung επικαλούμενη υψηλόβαθμους ευρωπαίους αξιωματούχους, αναφέρει ότι δεδομένου πως είναι «απλά αδύνατο» να υπάρξει σχετική απόφαση στο Γιούρογκρουπ της 24ης Απριλίου, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών οδεύουν σε αποτυχία.

 

Το ενδεχόμενο να εγκριθεί ένα συγκεκριμένο και ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για την Ελλάδα μέχρι τις 24 Απριλίου θα πρέπει να αποκλειστεί, λέει ευρωπαίος αξιωματούχος προς την Süddeutsche Zeitung. «Δεν πρόκειται να υπάρξει απόφαση στη Ρίγα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

Από το δε Εurogroup, σύμφωνα με την SZ, ακούγεται ότι είναι απλά αδύνατο να βρεθεί ένας καταρτισμένος συνομιλητής στην ελληνική κυβέρνηση. Όπως επισημαίνεται, έλληνες αξιωματούχοι που είχαν αποκτήσει εμπειρία από προηγούμενες διαπραγματεύσεις, έχασαν τις θέσεις τους υπό την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Οι δε διάδοχοί τους δεν είναι σε θέση να προβούν σε δεσμευτικές δηλώσεις, κυρίως γιατί δεν υπάρχει ομοφωνία εντός του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρωθυπουργός θέλει να αποφύγει το ενδεχόμενο διάσπασης.

 

Η Κομισιόν, από την πλευρά της, επιβεβαιώνει ότι στη Ρίγα της Λετονίας δεν πρόκειται να εγκριθεί η δόση. Όπως λέει προς τη σημερινή Handelsblatt ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, στο Eurogroup δεν πρόκειται να υπάρξει απόφαση για την επόμενη δόση. Αντιθέτως θα εξεταστεί μόνον η πρόοδος των έως τώρα διαπραγματεύσεων.

 

Στα πρόθυρα εξόδου από το ευρώ βλέπει την Ελλάδα το περιοδικό Der Spiegel. Σε σημερινό σχόλιο του Νίκολαους Μπλόμε (μέλος της αρχισυνταξίας του Spiegel, πρώην αναπληρωτής αρχισυντάκτης της Bild) επισημαίνει ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, όπως πριν και από ακριβώς πέντε χρόνια. Ήρθε η ώρα να ειπωθεί η αλήθεια: δε γίνεται τίποτα πια».