Με βομβαρδισμούς απαντά η Κένυα στη σφαγή της Γκαρίσα
Λίγες ημέρες μετά τη σφαγή στο Πανεπιστήμιο Γκαρίσα στην Κένυα, με θύματα 148 ανθρώπους, κενυατικά μαχητικά βομβάρδισαν σήμερα το πρωί βάσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Σαμπάμπ στη Σομαλία, σύμφωνα με τον κενυατικό στρατό.
Τα αεροσκάφη έπληξαν δύο στρατόπεδα στην περιοχή Γκέντο, την οποία χρησιμοποιούν ως πέρασμα στην Κένυα οι μαχητές της οργάνωσης.
Είναι τα πρώτα κενυατικά αντίποινα στην Αλ Σαμπάμπ για την αιματηρή επίθεση στο πανεπιστήμιο, για τα οποία είχε ήδη προειδοποιήσει ο πρόεδρος της χώρας Ουχούρου Κενιάτα.
Ο εκπρόωπος του Κενυατικού Στρατού, Ντέιβιντ Ομπόνιο δήλωσε στο BBC, ότι ο στρατός απάντησε στις απειλές της οργάνωσης για νέες επιθέσεις, εξαπολύοντας αεροπορικές επιδρομές τη νύχτα της Κυριακής στην απομακρυσμένη περιοχή.
Πρόσθεσε ότι σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την επιχείρηση.
Η οργάνωση-σύμμαχος της Αλ Κάιντα ανακοίνωσε ότι το μακελειό στο Πανεπιστήμιο αποτελεί αντίποινα για την παρουσία της Κένυας στη Σομαλία και την κακομεταχείριση μουσουλμάνων στην Κένυα.
«Καμιά προφύλαξη, κανένα μέτρο ασφαλείας δεν θα μπορέσει να εγγυηθεί την ασφάλειά σας, να αποτρέψει μια άλλη επίθεση ή να προλάβει ένα άλλο λουτρό αίματος στις πόλεις σας», ανέφερε η αλ Σαμπάμπ σε μήνυμά της προς τον κενυατικό λαό υποσχόμενη ότι οι πόλεις της χώρας «θα κοκκινίσουν από το αίμα».
Σημειώνεται ότι η οργάνωση μάχεται κατά της Κένυας από το 2011, όταν κενυατικά στρατεύματα στο πλαίσιο διεθνούς δύναμης του ΟΗΕ απώθησαν του μαχητές της αλ Σαμπάμπ από τις μεγάλες πόλεις της Σομαλίας.
Την Πέμπτη τέσσερις ένοπλοι εισέβαλαν στις φοιτητικές εστίες και, αφού πρώτα διέκριναν τους χριστιανούς από τους μουσουλμάνους φοιτητές, άρχισαν να σφάζουν τους πρώτους. Ολοι οι δράστες είναι νεκροί, ενώ αίσθηση προκάλεσε ότι ένας εξ αυτών ήταν γιος Κενυάτη κυβερνητικού αξιωματούχου, ο Αμπντιραχίμ Αμπντουλαχί, τον οποίον ο πατέρας του είχε δηλώσει ως αγνοούμενο πριν από το μακελειό.
Η χώρα κήρυξε τριήμερο πένθος ξεκινώντας από χθες, που ήταν η Κυριακή του καθολικού Πάσχα, με θρησκευτικούς ηγέτες -και τον Πάπα- να στέλνουν τα μηνύματά τους αλλά και το σουνιτικό πανεπιστήμιο Αλ Αζχάρ στο Κάιρο να καταδικάζει την αγριότητα της «τρομοκρατικής επίθεσης» στην Γκαρίσα.