Στη Θεσσαλονίκη το «Women Techmakers»

Γυναίκες που εμπνέουν, οραματίζονται και σπάνε τα στερεότυπα. Γυναίκες κάθε ηλικίας, που αγαπούν τις διεξόδους που προσφέρει η τεχνολογία, η καινοτομία και η νέα εποχή. Αυτές ήταν οι κυρίες που συμμετείχαν στην εκδήλωση για την πρώτη παρουσίαση του “Women Techmakers Greece”, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

 

Πρόκειται για την παγκόσμια πρωτοβουλία της Google που αφορά τις γυναίκες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της τεχνολογίας. Το “Women Techmakers” παρέχει στις γυναίκες αυτές τη δυνατότητα να προβάλουν το έργο τους, να έχουν πρόσβαση σε μια παγκόσμια κοινότητα και να ενημερώνονται για τις δυνατότητες χρηματοδότησης που υπάρχουν, προκειμένου να συμμετέχουν δυναμικότερα στον τομέα της καινοτομίας.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΤΟΓΜΕ (Τομέα Γυναικών Μάνατζερ και Επιχειρηματιών, ΕΕΔΕ Μακεδονίας) και διευθύντρια International Government Affairs στην εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια Λιάνα Γούτα, οι γυναίκες ακόμη και σήμερα εγκλωβίζονται σε στερεότυπα, παρόλο που, όπως δείχνει η τελευταία μελέτη του ΙΟΒΕ (Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών), η τεχνολογία τους ταιριάζει: Οι γυναίκες έχουν υψηλή μόρφωση, παρουσιάζουν περισσότερες καινοτόμες ιδέες και επενδύουν στις νέες τεχνολογίες. “Ωστόσο, υπάρχει μεγάλο χάσμα ανάμεσα στην εκπαίδευση και το επαγγελματική πορεία, καθώς πολλές γυναίκες, ενώ μορφώνονται δεν εξελίσσονται επαγγελματικά. Για παράδειγμα, μόνο το 2,4% λαμβάνει θέσεις διευθύνοντος συμβούλου και 8,9% γίνονται μέλη διοικητικών συμβουλίων” τόνισε η κ. Γούτα.

Οι γυναίκες, ακόμη και σήμερα, χρειάζονται ενθάρρυνση για να ασχοληθούν με τον τομέα της τεχνολογίας, αν και έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές σε σχέση με το παρελθόν. Όπως άλλωστε υπογράμμισε η πρόεδρος της συμβουλευτικής Militos ΑΕ, Όλγα Σταυροπούλου, οι νέες τεχνολογίες παρέχουν τα εργαλεία για να μπορεί μια γυναίκα να καταφέρνει τον συνδυασμό οικογένεια-καριέρα, κάτι που, όπως φαίνεται, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις ισορροπίες της.

Ακόμη όμως και στις ΗΠΑ, όπως είπε ο Αμερικανός πρόξενος Ρόμπερτ Σάντερς, οι γυναίκες δεν στρέφονται στις θετικές επιστήμες με την ίδια ευκολία που το κάνουν οι άνδρες.

Ο πρόξενος μίλησε για την πρωτοβουλία “Code girls” που υλοποιείται στην Ελλάδα από την αμερικάνικη πρεσβεία σε συνεργασία με το ίδρυμα Mataroa. Ένα πρόγραμμα για εκμάθηση κώδικα αποκλειστικά σε κορίτσια 10- 16 ετών, που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα και στην Κοζάνη και στο οποίο συμμετείχε -μεταξύ άλλων- η επικεφαλής του Women Techmaker Ελλάδος Ελίζα Καμπερογιάννη.

“Τα κορίτσια μας υποδέχτηκαν στην αρχή με επιφύλαξη που γρήγορα, όμως, μετατράπηκε σε ενθουσιασμό” είπε η κ. Καμπερογιάννη, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. “Παρόλο που η τεχνολογία έχει εξελιχθεί τόσο πολύ, υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν σε ό,τι αφορά την ενασχόληση των γυναικών με αυτήν”, συμπλήρωσε.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν γυναίκες που θέλησαν να εμπνεύσουν με το παράδειγμά τους. Η δημοσιογράφος Ραλλιώ Λεπίδου μίλησε για το KA-bussiness, μια διαδικτυακή πύλη για την καινοτομία και την ανάπτυξη, που παρότι δημιουργήθηκε εν μέσω κρίσης κατάφερε να γίνει επικερδής και να προσφέρει θέσεις εργασίας, σε έναν κλάδο που πλήγηκε αρκετά: τον κλάδο της δημοσιογραφίας. Αυτό, έκανε και τη δημοσιογράφο Φωφώ Μπόνιου να στραφεί στην τεχνολογία, συνδυάζοντας την οικογένεια με τη δημοσιογραφία. Η κ.Μπόνιου δημιούργησε την εφαρμογή mazimetopaidi, που βραβεύτηκε σε διαγωνισμό του δήμου Θεσσαλονίκης και τώρα προσπαθεί να συνεχίσει την ιδέα της, ολοκληρώνοντας μια ιστοσελίδα που αφορά στον τουρισμό και τις οικογενειακές διακοπές.

Στην εκδήλωση μίλησαν, επίσης, γυναίκες που βρίσκονται στην αρχή της πορείας τους και ηλικιακά και επαγγελματικά, αλλά έχουν ήδη κάνει σημαντικά βήματα: η Έυα Επιτροπάκη και η Βέρα Παπαγγελοπούλου, που ίδρυσαν την πλατφόρμα jamjar.gr, η Μαρία Μακρή, ιδρύτρια του theproject.gr και η Victoria Sinikliyski, φοιτήτρια πληροφορικής, που συμμετέχει σε ομάδα δημιουργίας video-games.

Η Κατερίνα Κανελίδου, executive coach, με την ομιλία της θέλησε να εμπνεύσει τις γυναίκες στο κοινό, να ακολουθήσουν το όραμά τους και να απαλλαγούν από τα προσωπικά τους εμπόδια, λέγοντας πως εκείνη κατάφερε σε ηλικία 38 ετών να κάνει “επανεκκίνηση” και να δημιουργήσει τη δική της εταιρεία.

Παρόμοια ήταν και η διαδρομή της ψυχολόγου Σοφίας Ρέππου, που ενώ είχε εντελώς διαφορετική αφετηρία, πέτυχε με επιμονή και συνεχείς σπουδές να αλλάξει τομέα και να στραφεί στις νέες τεχνολογίες. Σήμερα είναι ψυχολόγος- ερευνήτρια στο Διαγνωστικό Κέντρο Έργων Τέχνης του Ιδρύματος “ΟΡΜΥΛΙΑ”, το οποίο συμμετέχει ενεργά σε προγράμματα και πρωτοβουλίες που συνδυάζουν την Τέχνη, τον Πολιτισμό και την Τεχνολογία.

Το “Women Techmakers Greece”

Το “Women Techmakers Greece” εντάσσεται στο παγκόσμιο πρόγραμμα της Google, “Women Techmakers” (WTM), το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2012 από την τότε αντιπρόεδρο του Google[x], Megan Smith. Σήμερα, επικεφαλής του “Women Techmakers” είναι η υπέρμαχος των γυναικών στο χώρο της Τεχνολογίας, Natalie Villalobos μαζί με μια παγκόσμια ομάδα από Googlers, που το πάθος τους είναι να ενισχύσουν τις γυναίκες που ασχολούνται με την τεχνολογία, αυξάνοντας την προβολή τους και προσφέροντάς τους μια παγκόσμια κοινότητα με τα απαραίτητα εφόδια.

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Τζίνη, οι Google Developers στη Θεσσαλονίκη (GDG Thessaloniki), επίσημοι διοργανωτές και υποστηρικτές του WTM στην Ελλάδα, σκοπεύουν μέσω μιας σειράς δράσεων να αναδείξουν τη συνεισφορά των γυναικών στην τεχνολογία και να αναδείξουν το έργο τους.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ