Θεοδωράκης: Γενναίες αλλαγές αντί για καταστροφική έξοδο από το ευρώ
«Το πραγματικό δίλημμα είναι: σύγκρουση με τα συμφέροντα που θα κερδίσουν από την κρίση και με το λόμπι της δραχμής ή μεγάλες αλλαγές και ευρωπαϊκή πορεία», ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης στην αποψινή συζήτηση στη Βουλή.
Το λόμπι της δραχμής έχει θιασώτες ανάμεσα σε κάποιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κατήγγειλε ο κ. Θεοδωράκης και ζήτησε γενναίες αλλαγές αντί για μια καταστροφική έξοδο από το ευρώ και μια εθνική τραγωδία.
«Θα είμαστε μαζί σας για να δώσουμε από κοινού μάχες σε ορισμένα θέματα, όπως η μεγάλη υπόθεση του χρέους που χρειάζεται αναδιάρθρωση», ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού, ξεκαθάρισε όμως ότι το κόμμα του θα συγκρουστεί με τις ιδεοληψίες ενός τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Θεοδωράκης σχολιάζοντας την προτροπή του πρωθυπουργού να απαντήσουν τα κόμματα αν συμφωνούν με τα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση ή την ρύθμιση για τις 100 δόσεις, είπε ότι το Ποτάμι τα ψήφισε αλλά ζήτησε ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ώστε να μην αισθάνονται επαίτες όσοι βρίσκονται κάτω από όριο της φτώχιας.
Σχολίασε επίσης ότι η ρύθμιση για τις 100 δόσεις δεν αποτελεί μεταρρύθμιση και κάλεσε την Κυβέρνηση να εξηγήσει γιατί δεν δείχνει την ίδια βιασύνη που δείχνει για την ΕΡΤ και για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητές ώστε να μην υπάρχουν ανεξέλεγκτοι άρχοντες.
Αντιπαράθεση με Δραγασάκη για τον ΟΛΠ
Ο κ. Θεοδωράκης κάλεσε τον πρωθυπουργό να πάρει θέση στις δηλώσεις του κ. Λαφαζάνη. «Είπατε κύριε Πρόεδρε της Κυβέρνησης όταν ήσασταν στο πλευρό της κυρίας Μέρκελ, “πάμε μαζί”. Πολύ πρόσφατα ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι πρέπει να πάμε κόντρα στη γερμανική Ευρώπη. Αυτό που είπε ο Λαφαζάνης προσβάλλει τους Γάλλους, τους Ιταλούς. Προσβάλλει τους συμμάχους της χώρας», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού και ζήτησε από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει αν θα δώσουμε το λιμάνι στους Κινέζους ή όχι, προκαλώντας την παρέμβαση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.
Θεοδωράκης: Ιδιωτικοποιήσεις. Θα το δώσουμε το λιμάνι στους κινέζους ναι ή όχι;
Δραγασάκης: Είχα μια συνάντηση με την κινέζικη ηγεσία. Εκεί μιλήσαμε για ένα μοντέλο που προτείνει η κυβέρνηση, για ένα κοινοπρακτικό σύστημα με τη συμμετοχή του δημοσίου.
Θεοδωράκης: Καταλάβαμε ότι ο εσωκομματικός αγώνας Δραγασάκη- Δρίτσα έληξε 0-1; Πρέπει να δώσετε μια καθαρή απάντηση, την απαιτούν οι Κινέζοι. Όχι ως μεγάλη δύναμη, αλλά ως άνθρωποι που έχουν επενδύσει στην Ελλάδα.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε και στο ζήτημα των αεροδρομίων καλώντας τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν ισχύει το χαρτί που κυκλοφορεί και αν θα δώσουμε τα αεροδρόμια στους Γερμανούς. «Πείτε μας. Συμφωνούμε με αυτή τη συμφωνία που ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση; Θα δοθούν τα αεροδρόμια; Εμείς είπαμε ότι οι συμφωνία από τη στιγμή που έχει πάρει τις πρώτες υπογραφές και έχει δρομολογηθεί πρέπει να τηρηθεί. Εκτός και η κυβέρνηση έχει ενδείξεις ότι υπάρχει μείζον θέμα διαφθοράς», είπε.
Αναφέρθηκε και στο κατοχικό δάνειο. «Είναι υλικό θέμα ή είναι ηθικό ζήτημα που είπατε στη Γερμανία; Για εμάς το κατοχικό δάνειο είναι υλική απαίτηση, είναι μια εκκρεμότητα της Γερμανίας στην Ελλάδα. Διαφωνήσαμε με το φοβερό που άφησαν κάποιοι να πλανάται από το υπουργείο Δικαιοσύνης ότι αν δεν μας δώσουν τα λεφτά θα αρχίσουμε τις δημεύσεις, θα πάρουμε το Γκαίτε», ανέφερε.
Ο κ. Θεοδωράκης επικαλέστηκε στοιχεία του ΙΟΒΕ που εκτιμά ότι μέσα στο εξάμηνο του 2015 αναμένονται 8.500 λουκέτα και ζήτησε πρωτοβουλίες για την προσέλκυση των επενδύσεων.
Κάλεσε επίσης τον κ. Τσίπρα να εξηγήσει αν ισχύει ότι «πουλήσαμε τα πετρέλαια στους Αμερικανούς με 70-30» και ζήτησε έλεγχο της λίστας Λαγκάρντ, της λίστας Νικολούδη, των εμβασμάτων στο εξωτερικό. Είπε ακόμη ότι οι Γερμανοί πρέπει επιτέλους να δώσουν απαντήσεις για τη Siemens και προέτρεψε όσους υπουργούς ή βουλευτές έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό να τα επιστρέψουν στις ελληνικές τράπεζες.