Ραντεβού για όλα Μέρκελ – Τσίπρα στο Βερολίνο
Κρίσιμο «στοίχημα» για την ασφαλέστερη διαδρομή με βάση τον «οδικό χάρτη» που επιλέγει η κυβέρνηση αλλά και με τις επισημάνσεις των εταίρων αποτελεί εκ των πραγμάτων για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το σημερινό ταξίδι του στο Βερολίνο, έπειτα από πρόσκληση της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ.
Κάθε λεπτό παραμονής στο Βερολίνο είναι για τους γνωρίζοντες ακόμη μία ευκαιρία για την επίτευξη του στόχου της ελληνικής αποστολής να πείσει για το σχέδιό της και να ενεργοποιήσει τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, που για διάφορους λόγους μπήκε για έναν μήνα στο «συρτάρι» μαζί με τις επί της ουσίας διαπραγματεύσεις.
Είναι γεγονός ότι η επταμερής συνάντηση στις Βρυξέλλες μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής δίνει σήμερα τη δυνατότητα στον Ελληνα πρωθυπουργό κατά το τετ α τετ αρχικά με την Ανγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία να περιγράψει το «κλειδί» για την εφαρμογή ενός έντιμου και από τις δύο πλευρές (Ελλάδας και Ευρωζώνης) συμβιβασμού.
Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι ο πρωθυπουργός και οι συμμετέχοντες στην ελληνική αποστολή θα αναχωρήσουν από την Αθήνα για το Βερολίνο μεταφέροντας τους εξής τρεις βασικούς «τίτλους» στην ατζέντα των επιχειρημάτων τους:
• Ο πρώτος «τίτλος» αναφέρεται στο σύνολο των θεμάτων που αφορούν στις διαπραγματεύσεις που καταγράφηκαν στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου και συζητήθηκαν εκ νέου στην επταμερή (με την κυρία Μέρκελ και τους κ. Ολάντ, Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ, Τουσκ, Ντράγκι και Τσίπρα).
Πληροφορίες λένε ότι κατά τη διάρκεια χθεσινοβραδινής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίστηκε η ανάγκη περιγραφής με ενάργεια ενός φακέλου δράσεων, που έχουν να κάνουν με την εξέλιξη των ιδιωτικοποιήσεων, τις αναγκαίες αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση, την αναμόρφωση του φορολογικού χάρτη με έμφαση στην άμεση πάταξη της φοροδιαφυγής κ.ά.
Το σίγουρο είναι ότι η ελληνική πλευρά αναμένει να δει και να ακούσει και τις απόψεις/προτεραιότητες της καγκελαρίας, ενώ είναι καθ’ οδόν προς τη σύνταξη της ολοκληρωμένης λίστας προτάσεων προς το προσεχές Eurogroup, προκειμένου να αρχίσει να αντιμετωπίζεται και το ζήτημα της ρευστότητας. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι δεν θα δεχθεί «παραινέσεις» για μειώσεις συντάξεων, μισθών κ.ά., όπως έχει ήδη δεσμευτεί με απόλυτο τρόπο στο εσωτερικό.
• Ο δεύτερος τίτλος συνδέεται με το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων που, ας σημειωθεί, ήταν η «σημαία» του ΣΥΡΙΖΑ από την προεκλογική περίοδο και αποτέλεσε και θέμα συζήτησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής της ευρωομάδας του Μ. Γλέζο όταν βρισκόταν πρόσφατα στις Βρυξέλλες για τη συνάντηση με τους κ. Γιούνκερ και Σουλτς.
• Ο τρίτος τίτλος, στον οποίο επιμένουν από το Βερολίνο, δείχνει προς τα διμερή θέματα και τις διάφορες συνεργασίες σε αυτοδιοικητικό και όχι μόνο επίπεδο των δύο χωρών.
Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα διαπιστώνουν ότι μετά την επταμερή συνάντηση των Βρυξελλών το κλίμα στις δύο πρωτεύουσες έχει αποφορτιστεί και έτσι οι δύο ηγέτες θα μπορούν να ανταλλάξουν απόψεις εφ’ όλης της ύλης και χωρίς πίεση.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο κ. Τσίπρας θα αναχωρήσει περίπου στις 11 το πρωί σήμερα συνοδευόμενος, εκτός απροόπτου, από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, τον επικεφαλής του ΣΟΕ και συμμετέχοντα στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις στο Eurogroup Νίκο Χουλιαράκη, τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Δημήτρη Τζανακόπουλο, τον διευθυντή του Γραφείου Τύπου Θ. Μιχόπουλο, καθώς και άλλους συνεργάτες του (ενδέχεται να είναι οι κ. Καλπαδάκης και Παυλόπουλος που ήταν και στις Βρυξέλλες).
Η αλήθεια είναι ότι η σύνθεση της ελληνικής αποστολής μπορεί να αλλάξει ακόμη και στο… παρά πέντε και εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό και από την αντίστοιχη της γερμανικής πλευράς (π.χ. αν προστεθούν αρμόδιοι επί των θεμάτων υπουργοί κ.ά.). Στο Βερολίνο πάντως ήταν χθες, πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη και συνάντηση με τον ομόλογό του υπουργό Εξωτερικών, ο κ. Νίκος Κοτζιάς.
Οπως και να ‘χει, στις 5 το απόγευμα (ώρα Γερμανίας) ο κ. Τσίπρας θα προσεγγίζει την καγκελαρία, όπου θα του αποδοθούν (έξω από το κτίριο) τιμές από άγημα και εν συνεχεία θα έχει τετ α τετ με την κυρία Μέρκελ.
Στις 7 θα γίνουν κοινές δηλώσεις και θα απαντήσουν σε ορισμένες ερωτήσεις, ενώ θα ακολουθήσει το καθοριστικής σημασίας δείπνο, στο οποίο εκτός από τους δύο ηγέτες θα πάρουν μέρος και πέντε συνεργάτες τους από κάθε πλευρά.
Πηγή: Έθνος