ΕΝΦΙΑ: Πολύ… αποδοτικός για να πεθάνει

«Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει». Αυτό είναι κανόνας και όσοι τον παραβίασαν, μάλλον το πλήρωσαν ακριβά. Ο λόγος εν προκειμένου για τον ΕΝΦΙΑ. Στην κυβέρνηση, βλέποντας και την πορεία των εσόδων από τον συγκεκριμένο φόρο, άνω του στόχου (περίπου 2,6 δισ.), κάνουν και δεύτερες σκέψεις.

 

Έτσι, όπως αναφέρουν πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να υιοθετεί την άποψη ότι ο συγκεκριμένος φόρος θα διατηρηθεί ως βασική φιλοσοφία και το 2015, πιθανότατα με άλλο όνομα και οριακές βελτιωτικές παρεμβάσεις προς όφελος των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων. Η σκέψη μάλλον δεν είναι κακή, αν αναλογιστεί κανείς πόσο «πλήρωσε» πολιτικά η προηγούμενη κυβέρνηση τη μετάβαση από το «χαράτσι» της ΔΕΗ στον ΕΝΦΙΑ.

 

Οι εφοριακοί εναντίον του Γ. Βαρουφάκη

 

Μόνο καλές δεν χαρακτηρίζονται οι σχέσεις των εφοριακών με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη. Η πρώτη κόντρα προέκυψε μετά από την «μεταρρύθμιση» με φορολογικούς ελέγχους από νοικοκυρές, τουρίστες και γενικά πολίτες εκτός επαγγέλματος. Οι εφοριακοί είχαν απαντήσει ειρωνικά σε αυτή την πρόθεση. Χθες προχώρησαν και σε πράξεις, αφού διαφωνούν με τις διοικητικές αλλαγές. Έτσι προχώρησαν σε κατάληψη γραφείου στον 5ο όροφο του υπουργείου Οικονομικών από την Ομοσπονδία Εφοριακών. Η κατάληψη ήταν αποτέλεσμα της νέας διαφωνίας στις διαδικασίες επιλογής νέων διευθυντών στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, τις οποίες η ομοσπονδία των εφοριακών θεωρεί ως αναξιοκρατικές.

 

Χάθηκε ένα πολύτιμος μήνας

 

Η συμφωνία που επιτεύχθη το βράδυ της Πέμπτης δεν ήταν επί της ουσίας σε άλλη κατεύθυνση από αυτή της 20ής Φεβρουαρίου. Πολλοί στην αγορά αναρωτιούνται προς τι όλη αυτή η καθυστέρηση, οι «πολεμικές ιαχές» και το κλίμα ρήξης, αφού η ουσία παραμένει ακριβώς η ίδια. Μάλιστα αναφέρουν ότι η αγορά δέχεται ένα ακόμη χτύπημα σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο, με αποτέλεσμα να υπονομεύονται τα δημόσια έσοδα, η ανάπτυξη και η απασχόληση. Ταυτόχρονα οι προμηθευτές των ελληνικών επιχειρήσεων απαιτούν πλέον τοις μετρητοίς πληρωμές, επιστρέφοντας τη χώρα στο 2012. Ευχή όλων να μην υπάρξει άλλο πισωγύρισμα, ενόψει μάλιστα και της πασχαλινής αγοράς.

Δηλώσεις που μάλλον εκπλήσσουν
Βέλη από την Κύπρο

Οικονομικά επικίνδυνη χαρακτήρισε την Ελλάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Τζον Χούριγκαν, με χθεσινές του δηλώσεις, ενώ τόνισε πως θεωρεί θετική εξέλιξη το γεγονός ότι έχουν αποσυνδεθεί τα παραρτήματα των ελληνικών τραπεζών από τις κυπριακές τράπεζες. Αναφορικά με την Ελλάδα, ανέφερε ότι «η Ελλάδα σήμερα φαίνεται οικονομικά επικίνδυνη και πολιτικά κάπως παρεκκλίνει από τον στόχο». Παράλληλα σημείωσε ότι η Κύπρος για την ακρίβεια, θα σταθεί, ανεξάρτητα από το τι μπορεί να συμβεί ή δεν θα συμβεί στην Ελλάδα». Ο ίδιος χαρακτήρισε πολιτική απόφαση το «κούρεμα» των κυπριακών καταθέσεων το 2013 και τόνισε ότι «η Κύπρος έτυχε ευτελούς χειρισμού από τους εταίρους της».

 

Αργούν ακόμη τα επιδόματα

 

Η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης αποτέλεσε τη σημαία για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν το πρώτο νομοσχέδιο που έφερε προς ψήφιση στη Βουλή, ωστόσο το γεγονός ότι πλέον αποτελεί νόμο του κράτους, δεν φαίνεται να ακολουθείται και από την υλοποίηση των όσων περιλαμβάνονται σε αυτόν. Ο λόγος είναι ότι μάλλον φτιάχθηκε με απίστευτη προχειρότητα και πλέον για να γίνει πράξη και να ανακουφιστούν όσοι έχουν πραγματική ανάγκη θα απαιτηθεί μεγάλο χρονικό διάστημα. Απαιτούνται υπουργικές αποφάσεις και διευκρινιστικές εγκύκλιοι και με βάση την ελληνική εμπειρία, προφανώς στην καλύτερη περίπτωση θα αρχίσει να εφαρμόζεται μετά το καλοκαίρι. Αν υπήρχε ένας στοιχειώδης σχεδιασμός, τότε θα μπορούσε να εφαρμοστεί αμέσως μετά το Πάσχα.

 

Ήξεις αφήξεις

 

«Μάχη» για τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις δόθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή. Η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη είχε βάλει στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση μία ρύθμιση που ανέφερε ότι τα έσοδα από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας θα πάνε αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση κοινωνικών αναγκών και στο ασφαλιστικό. Μετά τη θύελλα που προκλήθηκε αφού αντιβαίνει σε βασικές αρχές της Ευρωζώνης, η υπουργός άλλαξε τη συγκεκριμένη διάταξη προσθέτοντας τη λέξη «κυρίως», δηλαδή «τα έσοδα θα πάνε κυρίως για κοινωνικές ανάγκες και ασφαλιστικό». Κατά τα άλλα, τρέχουν στο ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να προλάβουν την αποκρατικοποίηση για το ιπποδρομιακό στοίχημα που έχει κατακυρωθεί στον ΟΠΑΠ, αλλά έχει «βαλτώσει».

 

Πηγή: Ημερησία