ΣτΕ: Πρόστιμο στο ΥΠΟΙΚ για τα αναδρομικά των ενστόλων
«Καμπάνα» 200.000 ευρώ για το υπουργείο Οικονομικών καθώς καλείται να πληρώσει «πρόστιμο» σε τέσσερις Ομοσπονδίες και Ενώσεις ενστόλων για τη μη συμμόρφωση του στις δικαστικές αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας οι οποίες έκριναν αντισυνταγματικές τις αναδρομικές περικοπές των αποδοχών των στρατιωτικών όλων των Σωμάτων.
Η τριμελής Επιτροπή Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις υπ΄ αριθμ. 18 – 21/2015 αποφάσεις της κάνει πράξη τις προειδοποιήσεις της προς το υπουργείο ότι θα υποστεί συνέπειες αν δεν συμμορφωθεί υπογραμμίζοντας ότι με το νόμο 4307/2014 θεσπίζεται ιδιότυπο μισθολόγιο για τους ενστόλους καθώς αναπροσαρμοσμένες αποδοχές είναι «μεν ανώτερες εκείνων που ελάμβανε το στρατιωτικό προσωπικό υπό την ισχύ του αντισυνταγματικού νόμου 4093/2012, κυμαίνονται όμως σε επίπεδα κατώτερα εκείνων που είχαν διαμορφωθεί πριν την 1 Αυγούστου 2012».
Σύμφωνα με την αρμόδια Επιτροπή του ΣτΕ οι ρυθμίσεις αυτές «συνιστούν πλημμελή συμμόρφωση» προς τις περσινές αποφάσεις της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.
¨Όπως επισημαίνουν η διαδικασία ψήφισης του επίμαχου νόμου «άρχισε ικανό χρονικό διάστημα μετά την έναρξη της διαδικασίας συμμόρφωσης – του υπουργείου Οικονομικών- ενώπιον του αρμόδιου Συμβουλίου τους ΣτΕ».
Τα στοιχεία που έχει στην διάθεση της η Επιτροπή σημειώνει ότι της «επιτρέπουν και επιβάλλουν να διαγνώσει την μη συμμόρφωση, χωρίς να είναι ανάγκη να εξετάσει την συνταγματικότητα του νόμου 4307/2014».
Έτσι, το ΣτΕ έκρινε ότι «συντρέχει νόμιμος λόγος προσδιορισμού ενός χρηματικού ποσού που πρέπει να καταβληθεί» στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και επέβαλε το «ποσό κυρώσεως σε 50.000 ευρώ» για κάθε συνδικαλιστική οργάνωση ( Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας, η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής και Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος).
Μάλιστα, στις αποφάσεις επισημαίνεται ότι μετά την επιβολή των χρηματικών κυρώσεων «παραμένει ακέραιη «η υποχρέωση της διοίκησης, δηλαδή του υπουργείου Οικονομικών, να συμμορφωθεί προς τις ακυρωτικές αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας».