Σήμα κινδύνου από Στουρνάρα για την Ελληνική οικονομία

Σήμα κινδύνου για την ελληνική οικονομία εξέπεμψε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

 

Μιλώντας σε διεθνές συνέδριο ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε ότι η αβεβαιότητα αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο κίνδυνο εκτροχιασμού της ελληνικής οικονομίας, ενώ επεσήμανε ότι η ταχεία δρομολόγηση και ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων των περιφερειακών αεροδρομίων, των λιμανιών και του Ελληνικού, αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιστροφή στην ανάπτυξη και προσέλκυση επενδυτών.

 

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε χαρακτηριστικά ότι η αβεβαιότητα που επικρατεί σήμερα αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο εκτροχιασμού της ελληνικής οικονομίας και τη μεγαλύτερη απειλή να χαθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια προκειμένου να αποκατασταθεί η δημοσιονομική ισορροπία και η ανταγωνιστικότητα. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι τα 2 τελευταία τρίμηνα του 2014, η ελληνική οικονομία ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία σε ετήσια βάση στην Ευρωζώνη, ενώ τόσο το 2013 όσο και το 2014 τα μεγάλα δίδυμα ελλείμματα του παρελθόντος που απετέλεσαν τα βασικά αίτια της κρίσης, δηλαδή το πρωτογενές έλλειμμα του κράτους και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, είχαν μετατραπεί ήδη σε πλεονάσματα.

 

Ανταγωνιστικότητα

«Η Ελλάδα, όπως και στους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας, -σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη- οφείλει να κινηθεί προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της αξιοπιστίας της και επιτέλους να μετατραπεί σε μια χώρα φιλική στις επενδύσεις. Αναφερόμαστε σε επενδύσεις σε οικιστικά αλλά κυρίως σε επαγγελματικά ακίνητα, ξενοδοχειακές μονάδες, αποθηκευτικούς χώρους, γραφεία υψηλών προδιαγραφών κ.ά. Τέτοιες επενδύσεις, παράλληλα με τη διασφάλιση του πλαισίου προστασίας και ανάδειξης του περιβάλλοντος, μπορούν να ενισχύσουν την ανάπτυξη, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και να προσελκύσουν με τη σειρά τους νέες παράπλευρες και συμπληρωματικές επενδύσεις».

 

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, η ταχεία δρομολόγηση και ολοκλήρωση των διαδικασιών αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, όπως η ανάπτυξη της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, των περιφερειακών αεροδρομίων και των λιμανιών, είναι πολύ σημαντική, καθώς οι συμφωνίες αυτές όχι μόνο προσελκύουν ξένα κεφάλαια, αλλά και θα δώσουν ένα άμεσο θετικό μήνυμα προς τους διεθνείς επενδυτές και τις αγορές.